21 березня, 2019, 15:06

Ціни на пальне при нинішній владі постійно зростали. При її збереженні ці тенденції також збережуться

Порівняно з початком 2014 року курс долара виріс у 3,5 разу (з 8 майже до 28 грн). Відповідно всі, хто має дохід у гривні, стали біднішими у тих же 3,5 разу. Загальновідомий факт: Україна – найбідніша країна Європи і доходи наших людей годі порівнювати з доходами, наприклад, сусідньої Польщі.

А от ціни на бензин і солярку порівнювати можна. В Україні вони вперто наближаються до європейського рівня. Наша влада в усьому ж до Європи тягнеться, правда?

З таблиці, наведеної на сайті під назвою «Путешествуем на авто», видно, що ціни на пальне в Україні станом на березень 2019 року нижчі, ніж у наших західних сусідів: відсотків на 20-25, ніж у Польщі й Румунії, та на 30-35% – ніж у Чехії й Угорщині.

Водночас зарплати у нас нижчі в рази.

В інтернеті зберігається чимало статистики щодо цін на пальне в певні місяці і роки. За цими даними можна визначити постійну динаміку зростання. Наприклад, з квітня 2016-го по березень 2017-го бензин А-95 подорожчав у середньому на 4 грн, солярка – на 5 грн, скраплений газ – на 2,65 грн. Таблиця з тими цінами є ТУТ.

Далі, з лютого 2017-го по лютий 2018-го бензини А-92, А-95 та дизель подорожчали в середньому ще на 6 грн/літр.

Врахуйте, що за останні 2 роки значної девальвації гривні не відбулося. Курси валют – тема окрема. Вони прямо впливають на ціну пального, бо абсолютну його більшість завозять за імпортом. Та в ситуації, про яку ми говоримо, протягом 2016-2017 років курс гривні не міг стати причиною подорожчання пального.

Про інші причини пишуть у засобах масової інформації. Разом з певним подорожчанням нафти на світових ринках у 2017 р. (приблизно на 12%) іншою основною причиною називають монопольна змова нафтотрейдерів. Є такий нечесний прийом ведення бізнесу, коли основні гравці ринку, котрі продають один вид товару, домовляються і разом синхронно підвищують на нього ціну. Такі змови караються законом. Якби їх не було на нафтовому ринку України, пальне подорожчало б не так відчутно.

Тому цікаво, чому бездіють відповідні державні органи: Антимонопольний комітет, Кабінет міністрів. Де антимонопольні розслідування? Де зниження акцизів? Де стримування цін державною компанією «Укрнафта» – один із найбільших гравців на ринку нафтопродуктів? А це 537 заправок по Україні!

Одне слово, поки нинішня влада нічим не заважає подорожчанню пального. Можна впевнено спрогнозувати, що при збереженні при владі нинішнього Президента і його команди збережуться і тенденції зростання цін на все, зокрема, на пальне.

Тож громадянам до зміни чинної влади треба самим шукати якийсь вихід. Для водіїв бензинової техніки логічно переводити автомобілі на скраплений газ. З усіх даних, наведених вище, видно, що він дорожчає приблизно удвічі меншими темпами, ніж бензин. Помітно, що газ протягом останніх років є значно дешевшим за бензин. Тож економія виходить суттєва.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні