08 липня, 2016, 19:50

Дружба України і Польщі стане найкращою відповіддю Москві

Шановні волиняни, наближаються 73-ті роковини Волинської трагедії - сторінки у спільній і для українців, і для поляків історії, котра попри відстань у більше семи десятиліть зостається болючою раною, зокрема й на серці України. Трагічні події 1943–1944 років позначилися загибеллю далеко не однієї тисячі безневинних життів й навіки закарбували у пам’яті мільйонів.

Драматичний українсько-польський конфлікт 40-х років ХХ століття і до нині - складне питання спільної історії. Тоді, у складних умовах Другої світової війни, жертвами нездорових амбіцій сталінського режиму стали обидва народи. Питання й досі дискусійне й почасти навіть дражливе, а відтак вимагає ґрунтовного вивчення та скрупульозного дослідження фаховими та незаангажованими науковцями.

Переконаний: у питаннях Волинської трагедії однозначно необхідно відкинути політику, аби саме ця складова не стала каменем спотикання у стосунках України та Польщі. Обидві держави мають докласти зусиль для спільного наукового дослідження історичного минулого, щоби в подальшому свідомість молодих українців і поляків не була обтяженою спогадами про трагічні періоди спільної історії.

Сьогодні Україна змушена вкотре відстоювати свою незалежність у збройній боротьбі. Росія веде проти нас безжальну гібридну війну. Один із методів якої - маніпулювання питаннями спільного минулого, аби вбити клин між польським та українським народами.

Але складна історія та конфлікти минулого не можуть перекреслювати того, що століттями об’єднує два народи. Українці і поляки разом захищали християнську Європу під Віднем і Хотином, неодноразово спільно боролися проти московського агресора та перемагали його.

Протягом століть поляки і українці взаємозбагачували один одного у науці, культурі, мистецтві, господарській діяльності. Сотні тисяч етнічних українців і поляків в обох країнах пов’язані родинними відносинами.

Обидва народи – народи європейські, зі спільним майбутнім.

Поляки і українці повинні пам’ятати ці спільні дії, враховувати набутий позитивний досвід на шляху до порозуміння та примирення. Міцне стратегічне партнерство між Україною та Польщею стане найкращою відповіддю агресивній політиці Москви. І порозуміння необхідне обом сторонам.

Дороговказом для нинішнього та прийдешніх поколінь українців і поляків можуть стати слова Папи Римського Івана Павла ІІ, з якими він звернувся до обох народів та закликав очиститися від болісного минулого: «Нехай завдяки очищенню історичної пам’яті всі будуть готові поставити вище те, що об’єднує, а не те, що роз’єднує».
З повагою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.


Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні