23 вересня, 2016, 14:00

Наш віз безвіз

Вже кілька років ми живемо в очікуванні скасування віз для громадян України країнами ЄС. Ми вважаємо, що це наблизить нас до Європи. Можливо. Але я хотів би розглянути іншу сторону медалі.

Зокрема, 22 вересня Міністр закордонних справ Павло Клімкін і міністр закордонних справ Сент-Кітса і Невіса Марк Брентлі підписали угоду про скасування віз. І весь інтернет поринув в насміхання з цього факту. Але зачекайте, що це за шовінізм? Що за неповага до чергової країни, яка дала нам безвіз. По-перше Сент-Кітс і Невіс є членом Британської Співдружності. Так це невелика за розмірами країна і проживає там людей трохи більше ніж в середньостатистичному районному центрі. Але хто дав право насміхатись з самого факту безвізу з цією країною.

Тобто ми такі "великі", а нам клята Європа не хоче візи скасовувати. Зате сміємось з далеких країн, що скасували нам візи. А Ви думаєте, що середньостатистичному європейцю ми не виглядаємо так само як для вас ця острівна країна?

Потрібно з повагою ставитись до всіх. А ще я Вас здивую але отримати візу до України для багатьох громадян країн, що не входять в ЄС та СНД, значно важче і дорожче ніж отримати шенгенську візу. Зокрема, коли ми проводжали літо джазом в Луцькому замку, щоб приїхали зірки світового рівня з Куби, потрібно було пройти "всі кола пекла" української бюрократії, заплатити 135 євро за кожну візу та ще й сподіватись на максимальне сприяння. А за словами кубинців, які до речі без проблем мали шенгенські візи, наше консульство в Німеччині - найгірше в світі, яке воно бачили за багато років.

Сотні бізнесменів, потенційних інвесторів не хочуть їхати до України, бо щоб отримати українську візу потрібно або давати хабар, або проходити стільки процедур, що наші з вами "страждання" за шенгенською - це квіточки. Маю знайомого, який щороку мучиться в проведенні спортивних змагань, бо щоб учасники отримали нашу візу варто добряче побігати по кабінетах. Про який розвиток туризму, про яке залучення інвестицій, про яку підтримку нашої країни можна говорити, якщо до нас просто не можливо нормально приїхати тисячам іноземців з десятки країн, що за рівнем економічного розвитку значно вищі за нас.

Але скажете Ви, що нас не цікавлять інші. Нам головне візи для нас. Звісно, адже своя сорочка ближче. Однак, подумайте як нас сприймають громадяни багатьох країн в світі, особливо перед тим як ображатись на подібне ставлення в європейських консульствах.

За різними дослідженнями близько 70% українців ніколи не були за кордоном. Хоча отримати шенгенську візу нам простіше ніж громадянам десятків інших країн. А ще окрім шенгенських, є національні візи, зокрема, для українців вони були безкоштовні. А коли ЄС нам дасть безвізовий статус, Ви думаєте що ця цифра зросте в рази? По-перше сама віза не дає гарантії допуску в країну. Це лише можливість, а саме рішення про в'їзд до тієї чи іншої країни, приймають на кордоні. Якщо Ви не можете довести мети поїздки, нема достатньо коштів, нема зворотніх квитків чи нема броні готелів, то чи з візою, чи без візи Вас можуть не пустити. Тому скасувавши візи для українців, на кордоні Ви будете проходити пильне обстеження, доти доки у нас будуть кордони.

Звісно, що безвіз полегшить життя для малої частини українців, які і до цього як туристи їздили до ЄС. Зокрема, не треба зайвий раз йти до консульства чи візового центру, платити 35 євро тощо. Навіть впевнений, що кілька відсотків українців додасться до статистики і вперше відвідають країни Європи...

Але на жаль тисячі українців не від солодкого життя їдуть до Європи. Їх там ніхто не чекає і звісно ставлення як до чужинців. Вони шукають там роботу. Але скасування віз для "туристів" - не скасовує робочі візи. Хто хоче працювати в ЄС і далі повинен буде отримувати робочу візу.

А ще всім бонус. А чи знаєте Ви, що рівень відмов у шенгенській візі для українців один з найнижчих у світі? А чи знаєте Ви, що більшість черг створюються штучно самими українцями, так званими посередниками, які за гроші пропонують Вам свої незаконні послуги? А чи знаєте Ви, що тисячі українців купують "липові" запрошення, укладають "липові" договори, купують "липові" старховки, платять гроші за заповнення анкета, "бо не вміємо". Та анкету заповнити може і школяр, але ж нам простіше заплатити "посереднику". Нащо нам відстоювати свої законні права, коли ми звикли "порішати", "купити", дати хабар і т.д.

Тому, по-перше відстоюйте свої права, боріться з "рішалами" та різними "посередниками". По-друге перед тим, як зверхньо ставитись до інших країн, спроектуйте це саме ставлення на себе. Бережіть себе і відкривайте світ. Як писав Т. Шевченко: "і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..."

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Подорож до шенгену стане дорожче. Для країн, що не мають віз з краінами шенгенської зони, хочуть ввести плату за перетин кордону 16€.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні