Електронні сигарети шкодять ембріонам, - вчені

0
-5
Електронні сигарети шкодять ембріонам, - вчені
Учені Вірджинського Університету виявили, що пара від електронних сигарет шкодить клітинам, які формують риси обличчя плоду, і може призвести до утворення лицевих розщеплень.

Науковці дослідили вплив пари від електронних цигарок на ембріони тварин, пише Експрес.

Вони виявили, що суміш рідин для створення аромату парів електронної сигарети завдала найбільшої шкоди ембріонам.

Один зі смаків, зокрема, посприяв появі найбільшої кількості лицевих розщеплень у жаб, на яких проводився експеримент.

Оскільки електронні сигарети стають дедалі популярнішою альтернативою тютюновим, дослідники наголошують: "вейпінг" не можна вважати цілком безпечною заміною, адже його ймовірні шкідливі ефекти ще не досліджено.

Однак уже відомо, що електронні сигарети, в складі ароматизованих рідин яких є сполука діацетил, можуть викликати недугу, яку охрестили "попкорном легень". У медицині цю хворобу називають облітеруючим бронхіолітом. Вона характеризується кашлем та задишкою. Коли захворювання прогресує, дихальна недостатність може стати причиною смерті.

"Вдихання будь-яких подразників: масляних, зволожених, зі смолами або інших хімічних речовин підсилює підвищену чутливість дихальних шляхів. Відповідно, знижується загальна і місцева імунна відповідь, - пояснює лікар-пульмонолог Наталя Масич. - Тобто, чим менше "домішок" у повітрі, яке ми вдихаємо, тим менша ймовірність порушення "бронхопульмональних відповідей".

"Так, електронні сигарети явно менш шкідливі, ніж звичайні, і явно більш шкідливі, ніж чисте повітря, - додає науковий співробітник ДУ "Інститут геронтології ім. Д. Ф. Чеботарьова НАМН України", генетик Олександр Коляда.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


Регулярна сауна додає віку Регулярна сауна додає віку
03 жовтня, 2017, 02:22
1
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні