До сепаратизму на Закарпатті закликає угорська партія «Йоббік»

1
-4
До сепаратизму на Закарпатті закликає угорська партія «Йоббік»
Із закликом вийти під вечір 13 жовтня під посольство України в Будапешті на акцію за «національне самовизначення угорців Закарпаття» виступили в угорській релігійній протестантській організації «Церква повернення додому», однак організатором акції є праворадикальна партія «Йоббік», повідомив директор Департаменту інформаційної діяльності Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

«Організатором акції є ультраправа партія “Йоббік”. Саме вона збирає людей під під посольство України в Будапешті. Проте, цю акцію не треба розцінювати як офіційну позицію Угорщини. Партія “Йоббік” є опозиційною, це її спроба заявити про себе напередодні виборів», — наголосив Галас в коментарі Укрінформу.

Він нагадав, що партія і раніше намагалася набрати політичних дивідендів на Закарпатті.

«Тут навіть працювала громадська приймальня депутата і члена партії Бейли Ковача, проте, була закрита за рішенням суду», — уточнив Галас.

Він також повідомив, що завтра в Ужгороді проходитиме «зеркальна» акція під генеральним консульством Угорщини в Ужгороді. Її проводитимуть українські патріоти.

Що стосується акції в Будапешті, то в ній анонсована участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пропустили з Угорщини в Україну, – депутатки Європарламенту Крістіни Морваї, представниці крайньої правої угорської партії «Йоббік», і юриста Томаша Ауді-Нодя, який теж належить до цієї ж партії.

У Державній прикордонній службі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно Крістіни Морваї було виконане доручення Служби безпеки України про заборону їй в’їзду до України до липня 2019 року у зв’язку з тим, що 2014 року вона відвідала окуповану частину Донбасу і висловлювала там підтримку керівництву бойовиків.

Як повідомляв ZAXID.NET, 11 жовтня МЗС України отримало повідомлення від угорських колег про акцію «Самовизначення для Закарпаття». Українська сторона в зв’язку з цим направила в Будапешт ноту протесту.

Відносини між Угорщиною і Україною загострилися через критику Будапештом нового українського закону про освіту, зокрема його статті про мову освіти – державну українську. Угорщина пообіцяла через цей закон блокувати в Європейському Союзі всі євроінтеграційні ініціативи щодо України. Будапешт також пригрозив Києву санкціями ЄС через цей закон і переглядом Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи за підсумками термінових дебатів щодо прийняття в Україні закону «Про освіту», ухвалила резолюцію з рекомендаціями для України.

У рішенні ПАРЄ засудила те, що Верховна Рада України ухвалила закон про освіту, зокрема норму про мову освіти, без консультацій із представниками національних меншин.

У документі асамблея визнала право України підтримувати українську мову в освіті, водночас наголошуючи на важливості захисту прав національних меншин навчатися рідною мовою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чогось притихла Польща..І в Польшу янкеси женуть абрамси..до чого б то???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні