--> На «Ягодині» через День Незалежності утворилась черга з вантажівок | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На «Ягодині» через День Незалежності утворилась черга з вантажівок

0
4
На «Ягодині» через День Незалежності утворилась черга з вантажівок
Митники запевнили, що ситуація не надзвичайна і черги зменшаться вже за 8-10 годин.

Як пояснив заступник начальника митного посту "Ягодин" Олександр Католик, така ситуація склалася з кількох причин, - повідомляє "ТСН".

По-перше, КПП "Ягодин" як найбільш потужний на західному кордоні приймає 60-70% потоку вантажного транспорту. А перед святами багато перевізників в очікуванні вихідних днів на внутрішніх митницях поїхали напряму на "Ягодин". І така ситуація є звичайною напередодні свят, зауважив Католик.

"Всі транспортні потоки залежать від внутрішніх митниць, які оформлюють товар в режимі експорту. І зрозуміло, що попереду чотири вихідних дні, і багато внутрішніх митниць, наприклад, дніпропетровські, кіровоградські тощо, які є більш експортно спрямованими, не будуть здійснювати свої процедури митного оформлення товарів. Тому всі перевізники обирають логістично кращий напрямок, а це - Ягодин", - пояснив митник.

Другою причиною ситуації, що склалася, є новий Митний кодекс, згідно з яким митники не можуть визначати, на який пункт пропуску їхати перевізникам, роблячи таким чином перерозподіл потоків і знижуючи навантаження на деякі митниці.

Ще одним важливим моментом, наголосив Католик, є налагодження пропускного режиму з польської сторони. Тобто українська сторона не може пропустити більше транспортних засобів, аніж прийме Польща.

"Згідно з меморандумом, підписаним 1,5 роки тому українською та польською сторонами, ми беремо 300 транспортних засобів на в'їзд в Україну за одну робочу зміну, а польська сторона бере максимально 200-250. Вона зі свого боку не виконує, у зв'язку з чим неодноразово було проведені зустрічі на рівні митниці, і зараз вже проводяться на рівні керівництва ДФС. Але поки що ми працюємо в такому режимі", - зауважив Олександр Католик.

Митник наголосив, що незважаючи на вище вказані моменти, ситуація на кордоні зберігається у межах норми. Так, станом на 15:00 у черзі на проходження контролю перебували 150 вантажних транспортних засобів.

"Якщо раніше у нас стояли черги по 500-600 транспортних засобів, які реально проходили за п'ять діб, то зараз у нас такого не спостерігається. 150 вантажних транспортних засобів - це звичайний режим і очікування сягатиме близько 8-10 годин", - сказав Католик, зауваживши, що черга з вантажівок зменшиться вже станом на ранок 23 серпня і сягатиме 100 транспортних засобів.

Крім того, заступник начальника митного посту "Ягодин" запевнив, що 22 серпня пропуск легкових автомобілів у "Ягодині" відбувався у звичайному режимі.

"Черга станом на 15:00 складає 60 транспортних засобів особистого користування, а з 9 ранку проїхало 250-300 ТЗ. 60 транспортних засобів - це приблизно 2-3 години очікування, не більше. Але знову ж таки, все залежить від польської сторони, наскільки активно вона приймає. Адже вони посилили правила на деяких напрямках після введення безвізу", - запевнив Олександр Католик.

До речі, більшу частину черги складають легкові автомобілі з іноземною реєстрацією, яким необхідно перетинати кордон раз на 5-10 днів.

Проте наразі все вирішується у штатному режимі.

"Середня потужність поста десь близько 700-800 транспортних засобів за 12-годинну робочу зміну, тобто десь 1,5 тисячі за добу. Ці умови виконуються практично щоденно. Але такого руху на сьогодні не спостерігається", - додав Католик.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні