Як печуть паску в родині відомого волинського аграрія Шумського. РЕЦЕПТ

0
2
Як печуть паску в родині відомого волинського аграрія Шумського. РЕЦЕПТ
Галина Шумська - мама відомого на Волині аграрія, керівника СГПП “Рать”, що орендує землі на території Луцького району, депутата обласної ради минулих скликань Віктора Шумського. Жінка поділилася родинним рецептом паски.

Саме таку паску традиційно випікають у шанованій хліборобській родині Шумських, яка мешкає у селі Ратнів Луцького району. А керує процесом найстарша господиня - Галина Григорівна. До речі, чимало років поспіль вона була учасницею місцевого фольклорного гурту, дуже добре знає волинські традиції.


Щоб великодня випічка вдалася на славу, та увібрала в себе кращі традиції українського народу, варто дослухатися до порад досвідченої господині.

Паску пекли і святили у Ратневі завжди, розповідає Галина Шумська. Навіть у часи найпотужнішого розквіту колгоспно-совєтської пропаганди. Що цікаво, як і в багатьох селах Волині (але не у всіх), у Ратневі є традиція випікати мазурки.

«У нас здавна мазурки прикрашають квіточками та листочками з тіста. Вони солодші. Мазурки не розчиняли, на відміну від паски, а одразу місили, через що вони виходять дещо збитіші, густіші. А вже паска має бути така, щоб її можна було і з печенею, і з холодцем з’їсти, але теж солодка на смак», – каже Галина Григорівна.

Підростають пухкі паски в печі, виблискують боками мазурки, а в родині правило: до Великодня нікому ні крихти!

“Я ще школяркою була, то суворо дотримувалася посту. Колись у школі мало не зомліла біля дошки в суботу перед Великоднем. Старі люди як у четвер поїли, то вже тільки в неділю рано можуть розговітися, так правильно», – пояснює сивочола жінка.

До паски, каже, треба з турботою. Не дай Боже, дверима гримнути в хаті, коли тісто сходить. Бо – впаде.



Її рецепт випробуваний часом, бо родина Шумських уже багато років смакує саме таку паску:

«Я свою паску завше запарюю (небагато борошна в миску і молоко, що закипіло й трошки охололо, цівочкою обережно туди вливати і мішати), але то – як хто звик.

А рецепт такий: дві літри молока треба закип’ятити і трохи схолодити (так щоб руку можна було всадити).
30 яєць (20 жовтків і 10 цілих), 300 грам дріжджів, 6шість склянок цукру й зо дві ложки густого меду.

Уже як місити, то додати дві склянки розтопленого масла та дві склянки олії. Жовтки розтерти з цукром і розчинити, олію і масло влити тоді, як місимо”.


Головний секрет успіху, каже господиня, дуже добре вимішувати і не шкодувати рук. За смаком можна додати до тіста родзинок, цедри чи іншої смакоти.
Галина Шумська, село Ратнів Луцького району.
Галина Шумська, село Ратнів Луцького району.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні