«Ви підтримали апологетів «русского мира», - холмщаки відповіли полякам

0
7
«Ви підтримали апологетів «русского мира», - холмщаки відповіли полякам
Волинські холмщаки вимагають від Верховної Ради України засудити етноцидну акцію щодо українців, яких виселили з Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини та інших територій Польщі, до СРСР.

Таке звернення опублікував у Фейсбуці Олександр Пирожик.

Товариство розповідає про події, які вібувались у 1944 - 1946, 1948 і 1951 роках, коли тоталітарними режимами Польської Народної Республіки і Радянського Союзу насильно виселили 520 тисяч етнічних українців.

"Ми не маємо можливості відвідувати край свого походження, могили предків, рідних, храмів. Наші роз'єднані родини, які залишилися в Польщі і в 1947 році під час брутальної акції "Вісла" були виселені на північно-західні землі в цій державі (150 тисяч осіб).

Окрім того, в офіційному зверненні холмщаків на адресу обласної ради йдеться:

"Фізичне, матеріальне, духовно-культурне нищення автохтонного українського народу, його брутальна асиміляція, насильне вигнання зі своїх прадавніх земель і є геноцидом, вчиненим не тільки польськими націоналістами, а насамперед урядами 2-ої Речі Посполитої та ПНР".

У документі також зазначено те, що ОУН та УПА захищали свій народ від гноблення та нищення.

"У цьому протистоянні були жертви, яких зазнали як українці, так і поляки. Нині прримирення може і повинно бути у взаємопрощенні.





Фото з виставки у Польщі. На них видно як серед поляків поширюється інформація про належність українських земель Польщі.
Фото з виставки у Польщі. На них видно як серед поляків поширюється інформація про належність українських земель Польщі.




Довідково:

Етноцид — це різновид політичної поведінки, спрямованої на знищення ідентичності й культури конкретного народу. На відміну від геноциду, який досягає тієї самої мети шляхом фізичного винищення людей, належних до етносу, етноцид може проводитися комплексом заходів, що руйнують системні зв'язки всередині народу, підштовхуючи його представників до переходу в іншу етнічну якість.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні