Через січневий карантин в Україні прогнозують масові звільнення

0
-18
Через січневий карантин в Україні прогнозують масові звільнення
В Україні значно посилять карантинні обмеження вже з 8 січня 2021 року. Хоча карантин і допомагає стримувати пандемію, він б'є по економіці країни.

24 канал прогнозує, який вплив матиме січневий карантин на бізнес в Україні.

Як карантин вплине на бізнес

Наразі уряд вирішив, що карантин в країні посилять з 8 по 24 січня наступного року. Знову запровадять ряд обмежень, які паралізують роботу бізнесу. Так, будуть закритими спортзали, кінотеатри, театри, магазини непродовольчих товарів тощо.

Юлія Корнєєва, головний економіст Офісу ефективного регулювання BRDO, каже, очікувати на те, що запровадження січневого локдауну матиме незначний вплив на бізнес, не варто. Адже, хоч традиційна ділова активність у січні дещо і знижується, проте не у тих сферах, що потрапили під обмеження.

Втрати для бізнесу, що підпадає під пряму заборону діяльності, будуть суттєві — щонайменше 56% недоотриманої виручки для суб’єктів господарювання у сфері торговельного та побутового обслуговування населення, фітнес-центрів, кінотеатрів, закладів культури тощо.

В умовах відсутності вільних оборотних коштів виникає питання, за рахунок чого бізнес має фінансувати постійні витрати: орендну плату чи комунальні платежі. На жаль, дієвого механізму компенсації таких витрат не передбачено, – зазначила Корнєєва.

У Нацбанку очікують, що вплив січневого карантину на економіку, буде більшим, ніж карантину вихідного дня – можливі втрати обчислюють у 0,2% ВВП.

В Українському союзі промисловців і підприємців підрахували, що за наявних умов багатьом малим і середнім підприємцям знадобиться до 2 років для повернення на докарантинний рівень прибутків. Це за умови прийняття державою більш системних компенсаторних заходів. Адже ще невідомо, скільки країна буде жити в режимі обмежень. За оптимістичними прогнозами – до квітня 2021 року як мінімум.

Як змінюється бізнес

В українському офісі "Бітрікс24" провели опитування своїх клієнтів та з’ясували, що лише для 14% українського бізнесу карантин у форматі роботи не змінив нічого. Інші ж відчули часткові або кардинальні зміни.

Згідно з результатами опитування, 34% запускають нові продукти, розширюють перелік товарів чи послуг. Ще 13% зробили ставку на маркетингові активності, а 7% узагалі готові виходити на нові ринки. Частина компаній – 15% – оптимізують свої процеси, щоб зменшити витрати.

А є такі – їх майже 20% – хто працює у всіх напрямах, перелічених вище. Ще кілька компаній навіть починають надавати непрофільні послуги. Ніяк не змінюють свою роботу, порівняно з докарантинним періодом, лише 8% опитаних бізнесів.

Що буде з працівниками

Корнєєва додала, що у контексті мінімізації втрат, суб’єкти господарювання будуть вимушені, якщо не звільняти, то принаймні відправляти своїх співробітників у відпустки за власний рахунок. За попередніми оцінками, обмеження стосуватимуться 2,2 млн робочих місць, тобто понад 13% від загальної кількість зайнятих працівників.

Ці люди або не отримуватимуть доходів взагалі, або лише їх певну частину. А враховуючи те, що пандемія вже виснажила заощадження населення та не дала поки жодного шансу їх поповнити, посилюватиметься тенденція до падіння купівельної спроможності, – каже Корнєєва.

Олена Кірільєвніна, керівник напрямку по роботі з партнерами сервісу з пошуку роботи Jooble, вважає що локдаун відіб'ється і на ринку праці, як важливій ​​частині функціонування бізнесів, і вплив цей буде, звичайно ж, негативним. Важко доведеться всім, але дрібним підприємствам – особливо.

Як і в період дії карантину вихідного дня, такі бізнеси, як ресторани і кафе перейдуть на режим роботи навинос і на доставку. Це означає, що частина співробітників неминуче буде змушена піти в, швидше за все, неоплачувані відпустки/канікули або зовсім звільнитися.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-18

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні