Чи заберуть від замку Любарта ринок, або Як у Луцьку підприємці з владою розмовляли

0
-5
Чи заберуть від замку Любарта ринок, або Як у Луцьку підприємці з владою розмовляли
У Луцьку відбулася на зустріч керівництва і депутатів міської ради з підприємцями, які торгують на території Центрального ринку.

Зустріч ініціювали самі підприємці. У вщерть заповненій конференцзалі ЦНАПу в понеділок, 4 листопада, зібралося чимало підприємців, були окремі депутати Луцької міської ради, згодом до них долучився секретар ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт. Зустріч тривала майже дві години і закінчилася нічим.


«ПЕРЕНЕСЕННЯ СТАРОГО РИНКУ НЕМИНУЧЕ», – ПЕТРОЧУК

Перенесення ринку від Луцького замку неминуче. Міська рада може обговорювати з підприємцями, які там торгують, лише умови, як зробити це менш болісно для них. Таку заяву зробив на початку зустрічі заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук.

Нагадаємо, рішенням Господарського суду Волинської області від 01.11.2019 року Волинській облспоживспілці відмовлено у поновленні договору оренди під Центральним (Старим) ринком.

Підприємці, які там торгують і мають договори із Волинською облспоживспілкою, занепокоєні своїм майбутнім. Тому вони пропонували, щоб на зустріч із керівництвом міськради запросили представників облспоживспілки. Під таким зверненням до міськради підписалися понад 200 підприємців. У відповідь радник міського голови Ігор Поліщук у фейсбуці заявив, що «Луцька міська рада не буде вести перемовин із шахраями та маніпуляторами з Волинської облспоживспілки, оскільки саме остання покриває підприємців, які не зареєстровані як ФОП та мають неоформлених працівників».



Ігор Поліщук на зустріч не прийшов, хоча, за словами підприємців, обіцяв. Коли запитали присутнього на зустрічі секретаря міськради Григорія Пустовіта, де Ігор Поліщук, то у відповідь почули: «Він зараз виконує інші розпорядження».

Написане Поліщуком ще більше збурило підприємців. Заспокоїти їх взявся заступник міського голови Костянтин Петрочук.

Він повідомив, що територію поблизу Луцького замку планують облагородити, щоб вона стала привабливою для туристів. Там залишиться невелика кількість торгівельних рядів, які будуть стилізовані під старовину. Для цього міська рада буде оголошувати новий конкурс, щоб напрацювати концепцію, якою буде вся територія. Попередній конкурс провалився. У ньому визначили тільки третє місце. За словами Петрочука, з поданих проєтів можна взяти хіба по кілька пропозиції, але цілісної концепції ще немає. Її повинні напрацювати фахівці. Та позаяк там залишиться 13 об’єктів нерухомого майна обспоживспілки, це теж врахують.

«Можливо, існуючі об’єкти буде облаштовано і знову ж таки стилізовано під старий ринок», – сказав Петрочук. Але решту території звільнять від торгівлі. «Це стосується не лише правої частини, якщо стояти по вулиці Замковій, але й лівої частини, яка на сьогодні під «Луцькими ринками» працює і де підприємець Пахолко. Тобто вся ця частина перед замком», – уточнив Петрочук.

Водночас він додав: «Але всі ми розуміємо, що перенесення ринку є неминучим. В які терміни це буде робитися, це ми будемо з вами обговорювати».



«РИНОК ПОВИНЕН ІСНУВАТИ», – ПІДПРИЄМЦІ

Підприємці наполягали, що можна зменшити територію ринку за рахунок зменшення кількості контейнерів, але сам ринок повинен існувати. Як розповів один із них, він готовий із 5-ти контейнерів 3 демонтувати, але щоб 2 торгівельні місця у нього таки залишились.

На що Костянтин Петрочук заявив: «Позиція Луцької міської ради практично одноголосна, що ринку в такому вигляді, в якому він є на сьогодні, не має бути. Я, наприклад, вважаю, що ми тут з вами маємо обговорювати як можна менш безболісне перенесення ринку в інше місце. Якщо в найкоротші терміни це зробити, звичайно, найкращий варіант – це ЛПЗ. Тому що там облаштована інфраструктура, туалети і так далі, і є вільні площі, де ви можете встановити кожен свій контейнер, бо мова була, що ви не можете купити існуючі там контейнери. Є ще кілька земельних ділянок, які ми розглядали, але з юридичної точки зору, я не можу на 100% сказати, що ми там можемо влаштувати ринок».

Підприємці запропонували залучити до розмови керівництво облспоживспілки, позаяк її об’єкти на цій території залишаться. Вони кажуть, що готові навіть вкладати власні кошти в реконструкцію Центрального ринку, аби лиш залишитись тут торгувати.

На що почули відповідь: аби щось змінювати, реконструювати, все одно треба забрати звідти контейнери. «Для того, щоб зробити реконструкцію, треба звільнити місце. Не вийде реконструкція без переміщення», – переконував Петрочук.



Підприємці на це не погоджуються. Вони побоюються, щоб не трапилося так, як із ринком «Привіз», коли власник об’єкта нерухомого майна (туалету) на цій території Олександр Башкаленко заявив, що буде будувати там торгівельний центр і не продовжив оренди з підприємцями. Наводили приклади і з приватним ринком на вулиці Львівській. Власник землі виселив їх, збудував там багатоповерхівку. Міська рада обіцяла підприємцям, які там торгували, знайти інше місце для торгівлі, але слова не дотримала. Де гарантія, що завтра їх не виженуть із приватного ринку на ЛПЗ? Крім того, за їхніми словами, ніхто з центральної частини міста їздити за покупками на ЛПЗ не буде. Ринку, який там функціонує, цілком вистачає для обслуговування цього мікрорайону.

«По-перше, в Положенні про ринки сказано, що ринок може бути на місці, де хороша транспортна розв’язка, – зазначив підприємець Юрій Здіховський. – ЛПЗ однозначно не підходить. По-друге, це не є міська земля. По-третє, це є приватна земля, а в нас був уже випадок біля вокзалу з «Привозом». Львівська також. Для нас ця ситуація неприйнятна. В мене є така стійка думка, що ви навіть не розраховували варіант, що всі ці місця, де ми розташовані, на правій стороні, помістяться. Тому що ми говорили із всіма представниками споживспілки. Вони кажуть, що ми можемо деякі свої нерухомі об’єкти демонтувати для того, щоб помістилися цивілізовано всі підприємці, які там знаходяться, на правій стороні, всі, хто там має торгівельні місця. Але у вас на все просто категоричне «ні».



«ЩО ВИ ЗРОБИЛИ ДЛЯ МІСТА, ЩОБ БУЛО КРАЩЕ?»

Підприємці зазначали, що їх, мовляв, звинувачують у лобіюванні інтересів облспоживспілки. Насправді ж, за їхніми словами, вони відстоюють свої інтереси, інтереси сімей продавців, які там торгують, а також людей, які йдуть на ринок, щоб придбати доброякісні товари за прийнятними цінами. Крім того, на ринок приїжджають із навколишніх сіл місцеві мешканці, які мають змогу продати там недорого лишки своєї сільгосппродукції. Підприємці переконували: вони працюють із облспоживспілкою вже 25 років, і їх все влаштовувало, а тут їм пропонують невідомо що.

Петрочук стояв на своєму: «В тій кількості, в якій ви там є зараз, ви не будете. І я вам говорив це при першій нашій зустрічі. Тому що ми не зробимо стилістично стільки торгівельних місць із пожежними нормами, які є на сьогодні. Тому що просто ви не поміститеся. На сьогодні один з варіантів ми розглядаємо, щоб розташувати всіх на іншій земельній ділянці. А частина там залишиться, якщо там будуть торгівельні ряди, стилізовані під Старе місто. Я це бачу як старовинне місто. Наприклад, як завжди, була площа перед міською радою – торгова площа. От я це бачу – десь якісь ряди торгові от з такими магазинчиками, стилізованими під Старе місто. Місто, яке живе туризмом і планує жити туризмом. Ягідка нашого міста – це замок. Ви повинні це розуміти».

Після цих слів у залі піднявся гул, почувся сміх.



Підприємці доводили, що ринок треба зберегти, бо він обслуговує центральну частину міста. Вони не заперечують проти реконструкції, але стверджують, що коли зробити тут лише торгівлю сувенірами, не буде такого великого притоку туристів, як це доводить керівництво міськради.

Юрій Здіховський пояснював: «Центральний ринок – це не Старий ринок. Це Центральний ринок, він розрахований для жителів центральної частини міста. Повинна у всьому бути логіка. А ринок ЛПЗ – для жителів ЛПЗ. На ЛПЗ є сучасний базар, його там вистачає на цю територію».

За його словами, опитування, проведене у фейсбуці, не можна вважати соціологічним дослідженням.

«Замок належить всій громаді міста Луцька. Центральний ринок – для обслуговування центральної частини міста і прилеглих територій, – сказав Здіховський. – От є Завокзальний ринок – на 33-й, 50-й, 40-й мікрорайони. Стилізований. Що це таке, стилізований автентичний?»

Він заперечив ідею торгівлі на місті Центрального ринку лище речами старовини чи сувенірами. За словами підприємців, туристи не дуже охоче витрачають гроші на такі речі. Ну, купить хтось один-два магнітики за 10 гривень – і все.

«Шановні депутати, ми рік тому зустрічалися з вами за цим самим столом, – емоційно говорила підприємиця Юлія Войчук. – Ви казали, що найбільша проблема Старого ринку, що немає стоянки. Хоча стоянка на території ринку є. Це територія Пахолка, який має і свій власний ринок. Пахолко скільки використовує цю землю не за цільовим призначенням? І недоплачує в бюджет міста скільки грошей? І ви за рік нічого не зробили. Там також стоять контейнери для торгівлі, стоянки немає. Пройшов рік. Ви нічого не зробили. У вас навіть немає концепції розвитку цього ринку. Ви за цей рік сказали, що ми будемо збиратися. Скільки зустрічей було? Ви запросили нас хоч на одну зустріч? Ви забрали ліву частину, передали в комунальне підприємство «Луцькі ринки». «Луцькі ринки» до трьох місяців були збиткові. Ще їм дали дотацію. Що ви зробили для бюджету міста, щоб було краще? І зараз ви хочете перенести нас на ЛПЗ на приватний ринок, де гроші будуть осідати в того самого Пахолка в кишені, а решта грошей буде йти в Боратинську сільську раду. Чим ви допоможете місту?»

Відбулася словесна перепалка, в ході якої посипалися взаємні звинувачення в недотриманні попередніх домовленостей. Образившись на чиєсь висловлювання, пішов із зали депутат Сергій Була. На той час в залі вже був секретар ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, який не прибув на зустріч з самого початку.



«ЗУСТРІЧ У ТРИСТОРОНЬОМУ ФОРМАТІ?» – «ПІДГОТУЙТЕ СВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ»

За словами підприємців, облспоживспілка готова віддати місту частину площі, але біля тих об’єктів, які у її власності, можна облаштувати сучасний ринок. Петрочук пояснив: та земля, яку має облспоживспілка для обслуговування своїх об’єктів, займає лише сьому чи восьму частину загальної території.

Підприємці запропонували як компроміс запросити на наступну зустріч представників Волинської облспоживспілки, щоб у тристоронньому форматі (підприємці – облспоживспілка – міська рада) виробити дорожню карту, як рухатися далі.

Їх підтримав депутат міської ради Павло Данильчук. Він за тристоронній формат перемовин і паралельно запропонував зібрати робочу групу з обговорення концепції розвитку території, яка пов’язує центральну частину міста з історико-культурним заповідником «Старий Луцьк»

«Я вже був у двох комісіях, і в минулій каденції, і в цій каденції, зокрема, і щодо роботи Центрального ринку, – сказав Данильчук. – Ми підтримували рішення міської ради, я особисто голосував за те, щоб не продовжувати договір оренди із облспоживспілкою. Я, в принципі, й далі підтримую цю позицію. Але чи я голосував би два роки тому, в серпні 2017 року, якби я побачив, до чого ми прийшли сьогодні, я не знаю. Багато питань правильних ставлять підприємці. Перше: ми показали, як ми не вміємо працювати з малими підприємцями по ринках «Привіз» і на Львівській, де ми в інтересах великого бізнесу пішли на поводу. В політичних інтересах. І тому нема довіри у простих підприємців. Я тут розумію присутніх. І я говорив, що ми зіткнемося з проблемою правої частини Центрального ринку, коли дискутували щодо ринку «Привіз». Друга ситуація, що і в 2017-му, і в 2018-му роках я особисто говорив: «Давайте працювати, засідання робочої групи проводити». А останнім часом ми нічого не запропонували підприємцям. Тобто коли ми говоримо про перенесення, про реконструкцію, нам однозначно треба запропонувати щось. Тому тристоронній формат зустрічі має бути. Мають бути тут присутні й інші люди – радник всіх радників, якого тут немає. Він має тут бути, бо він тут один з основних, хто генерує певні ідеї. Він керівник найбільшої політичної сили в міській раді все ж таки. Ми маємо сідати спільно з облспоживспілкою і говорити не про реконструкцію навіть (про це мають говорити фахівці). Григорію Олександровичу, коли ми засідали, то створили робочу групу про концепцію розвитку Старого ринку і взагалі прилеглої території, яка пов’язує центральну частину міста з історико-культурним заповідником. Коли та зустріч була останній раз? Весною чи взимку? Так не має бути, ми маємо частіше зустрічатися. Провалився конкурс. Це об’єктивно, я погоджуюсь. То давайте робочу групу збирати, Григорію Олександровичу. І перезапускаємо конкурс».

«Все в процесі», – відреагував Григорій Пустовіт.



Павло Данильчук розповів, що на засіданні постійної депутатської комісії не раз сперечався із заступником голови облспоживспілки Володимиром Горгутом, який постійно приносив проєкт реконструкції Центрального ринку, розроблений ще 2008 року.

«Це старий проєкт, – зазначив Данильчук. – І ми з ним сперечалися на комісії постійній депутатській по роботі ринків. Але хай приходить і каже, чи він готовий робити інший проєкт, чи не готовий. Фахівців залучати. Чому ми проти облспоживспілки голосуємо? Тому що вони не йдуть на діалог з міською радою. Тому що є різні фракції і групи. Вони кажуть: так, підприємці, ви наш таран. Тобто насправді вони в деякій мірі вами прикриваються, – сказав обранець громади, звертаючись до підприємців. – Але самі вони і з Булою спілкувалися, і з Петрочуком. Вони спілкуються широким колом. Тому однозначно формат тристоронньої зустрічі має бути. Тому що є нерухомість. І без вирішення питання нерухомості ми просто не зрушимо з мертвої точки. А потім у процесі наступних зустрічей ми будемо розуміти, до чого ми прийшли».

«Павле Петровичу, – звернувся Пустовіт до Данильчука, – ми готуємо зараз пропозиції з проведення нового конкурсу з концепції, як тільки все буде готово, ми обов’язково запустимо».

Водночас підприємець Андрій Шафета наголосив, що підприємці не відстоюють позицію облспоживспілки, а лише дбають про свої інтереси.

«Ми як підприємці зі свого боку будемо створювати максимальний тиск на керуючий склад облспоживспілки, щоб якось дійти спільної мови, – запевнив він. – Уже не буде такого, як ви казали, що не йдуть на перемовини чи обманюють. Ми уже беремо на себе відповідальність. Ми хочемо і будемо вимагати і від міськради, і від обспоживспілки, щоб вони пішли в діалозі назустріч одне одному, а далі будемо дивитися, як буде ситуація складатися. Цього добивалися з самого початку, і цього ми хотіли, незважаючи на ті чи інші ситуації з кожної сторони. Ми хочемо цих перемовин. Не кажу, що ми друг друга любимо. Чи ми міськраду любимо, чи облспоживспілку. Нам треба, щоб ви знайшли спільну мову».

«Щоб ми разом знайшли спільну мову», – уточнив Павло Данильчук. І з ним погодився підприємець.



Водночас Андрій Шафета звернувся до Григорія Пустовіта з питанням, чи готовий той до тристоронньої зустрічі.

На що почув у відповідь: «Підготуйте письмово свої пропозиції, щоб ми чітко розуміли, про що йде мова. Щоб не було ніяких інших інтерпретацій. Щоб це було консолідовано. Підготуйте пропозиції. Ми їх вивчимо, надамо відповідь».

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні