25 жовтня, 2021, 16:17

Як змінюються тренди трудової міграції

Поки світ намагається адаптуватися до нових умов, люди не зупиняють пошук кращого життя. Як змінилася трудова міграція і де тепер можна зустріти українців.

Міграція не зупинилась

Ми бачили, як в 2020 році пандемія COVID-19 серйозно порушила всі форми мобільності людей. Рік, який став відправною точкою в розширенні можливостей доступу до інформації, товарів і послуг з усього світу.

Згідно з даними Міжнародної організації з міграції та ООН кількість мігрантів у світі щороку зростає. Так, в 1990 році їх було 153 млн, а в 2020 році їх кількість досягла позначки в 281 мільйон чоловік, при цьому майже дві третини з них є трудовими мігрантами.

Можу сказати, що ця цифра, як і раніше представляє дуже невелику частку населення світу (на рівні 3,5%), а це означає, що відповідно до оцінок переважна більшість людей в світі (96,5%) проживають в тих країнах, в яких вони народилися.

Нові тенденції

Звісно, тренд трудової міграції спостерігається і в Україні. Немає точних офіційних даних скільки щорічно мігрує з країни і на який період. Останні дослідження Державної служби статистики України показують, що в 2015-2017 роках 1,3 млн (4,5% населення) українців хоча б раз працювали за кордоном. За даними сервісу TransferGo помітно, як щороку до послуг сервісу приєднуються в середньому 200 тис українців, що переказують гроші з Європи додому.

Раніше ми спостерігали, як приймаючою країною найчастіше ставала Польща. До пандемії досить було мати біометричний паспорт, з яким можна в'їхати в країну і знаходиться на її території 90 днів – період, за який необхідно було влаштуватися на роботу, подати на посвідку на проживання. З початком COVID-19 в'їзд в країну по біометрії був неможливий до 9 вересня нинішнього року.

У зв'язку з цим українці стали вибирати інші напрямки для роботи - Німеччина, Литва. Середня годинна ставка в Німеччині становить 9,5 євро, в той час як в Польщі менше 4 євро.

У 2021 році найзатребуванішими професіями стали медперсонал, інженери, програмісти, водії, фінансові та сільськогосподарські працівники.

Завжди аналізуйте

Як правило, переїзд в іншу країну пов'язаний з глобальними економічними, соціальними, політичними та технологічними перетвореннями. Для приймаючих країн міграція приносить великі вигоди і відкриває мігрантам нові можливості для життя.
Кожному емігрантові важливо дізнатись про соціально-культурний контекст країни еміграції та вивчити всі деталі переїзду, відповісти собі на питання:

– чи готовий я тривалий час не бачитися з близькими?
– чи знаю я іноземну мову?
– чи усвідомлюю я процес легального перебування в іншій країні і отримання дозволу на роботу?
– чи затребуваний я буду як працівник та чи зможу конкурувати з місцевими?
– чи зможу знайти іншу роботу в разі невдалого досвіду на першій роботі?

Якщо ви не готові стверджувально відповісти на ці питання, краще більше дізнатись про еміграцію і проаналізувати наскільки переїзд допоможе вам.


Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні