Лікарняна каса «Допоможемо собі» пропонує потурбуватися про власне здоров'я*

0
-7
Лікарняна каса «Допоможемо собі» пропонує потурбуватися про власне здоров'я*
Реформа медичної галузі нині на слуху. Не відомо що із запропонованого урядом буде втілено, але очевидна велика ймовірність чергового скорочення фінансування медицини. Та певна кількість громадян уже не перший рік не надіється на бюджетне фінансування. Вони об’єдналися в громадську організацію для допомоги один одному. Йдеться про ГО Лікарняна каса «Допоможемо собі». Тож пропонуємо розмову з її виконавчим директором Сергієм Кудрявцевим.

– Отже, пане Сергію, з чого все почалось, в кого виникла ідея створення лікарняної каси.

– Все почалось ще з далеких 90-х років. Економічна криза в країні не оминула і медицину. І хоча 49 стаття Конституції України гарантує нам безоплатну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, фактично фінансування медицини здійснювалось за залишковим принципом – фінансувалось утримання самих закладів (оплата праці, комунальні послуги, частково ремонт тощо). На придбання медикаментів виділялись кошти, які не покривали і 20% потреб.

Потрапляючи в лікарню, перед хворим поставала проблема – як забезпечити себе ліками, а точніше – де взяти гроші на ліки. Добре, якщо людина мала можливість відкласти «якусь копійку», як то кажуть, «на чорний день». Але, на жаль, бюджети більшості сімей не дозволяли їм накопичувати кошти. Хворі змушені були позичати гроші, брати кредити, звертатись за допомогою за місцем роботи. Йшли роки, але ситуація лише погіршувалась, доходи населення не встигали за ростом цін на медикаменти. На початку 2000-их по Україні люди масово стали об’єднуватись в каси взаємної допомоги, щоб самим виконувати обов’язок держави – забезпечувати медикаментами хворих. Принцип роботи такої каси взаємодопомоги доволі простий – невеликими щомісячними внесками члени каси формують бюджет допомоги, який використовують на оплату медикаментів для своїх членів в разі їх госпіталізації.

За таким самим принципом в 2001 році за сприяння і підтримки Луцької міської ради і міського управління охорони здоров’я в Луцьку була утворена громадська організація «Лікарняна каса «Допоможемо собі». Наразі наша каса об’єднує майже 10 тисяч однодумців - членів нашої організації.

– Ви очолили ЛК «Допоможемо собі» у 2015 році. Як так сталось, що Ви, наскільки я знаю, не будучи спеціалістом в медицині, очолили організацію медичного спрямування? Хто Ви за фахом і який ваш професійний досвід?

– Ви праві, я не маю медичної освіти. Але чи обов’язково бути медиком керівнику громадської організації, яка фактично займається фінансовою допомогою своїм членам. Керівник має бути управлінцем, який має досвід керування організацією (трудовим колективом, фінансами, економікою, оподаткуванням, представництво організації в державних і недержавних органах тощо). В мене дві вищі освіти, перша – радіофізик, друга – економіст. Маю понад 20 років трудового стажу (працював в міській раді, в банківській системі, в обласній державній адміністрації), з них останніх понад 12 років - на керівних посадах.



Влітку 2015 року мене запросили в «Допоможемо собі» саме як економіста-фінансиста з метою вивчення фінансово-господарської діяльності і подальшого розвитку організації.
Щодо медичного супроводу, то в нашій організації працює лікар-експерт з понад 20-річним медичним стажем. В його обов’язки входить відвідування хворих членів організації з метою контролю за призначенням ліків, за якістю надання медичних послуг тощо.

–І як веде роботу Лікарняна каса зараз, що пропонує своїм членам, як практично допомагає при лікуванні?

– Ми – незалежна ГО, засновниками та членами якої є фізичні особи. Система роботи проста: члени щомісячно сплачують внески і ці кошти обліковуються в кожного нашого члена на його особовому рахунку. Якщо йому на лікування потрібна сума більша, ніж у нього є, йому її виділяє Лікарняна каса з коштів інших членів. Потім, одужавши, цей пацієнт поступово компенсує ці кошти своїми щомісячними внесками. При сплаті щомісячних внесків в розмірі 50 грн ми можемо надати допомогу нашому члену на суму до 3000 грн впродовж року.

Основне наше завдання - допомогти нашим членам у випадку госпіталізації, оскільки саме лікування в стаціонарах потребує значних фінансових витрат. Потрапляючи на лікарняне ліжко, член «Допоможемо собі» надає свій членський квиток старшій медсестрі, яка на основі призначення лікаря виписує в найближчій аптеці ліки для хворого. Потім аптека виставляє нам рахунок за ліки, і ми його оплачуємо. Крім стаціонару ми допомагаємо нашим членам і в денних стаціонарах, і при обстежені.
Ми маємо укладені договори про співпрацю зі всіма медичними установами, які розташовані в Луцьку, і з більшістю по області. Аптечні мережі надають нашим членам знижки на медикаменти при лікуванні в стаціонарі чи денному стаціонарі від 2 до 10%.

– Знаю, що ви крім окремих членів, працюєте і з трудовими колективами.

– Так, у нас близько 10 000 членів, значна частина з яких - представники колективів. У нас є індивідуальне й колективне членство. Колективні члени мають свої внутрішні каси і використовують свої внески лише на лікування своїх колег по колективу. Все це відбувається прозоро, вони в будь-який час можуть слідкувати за своїми коштами і регулювати їх використання.

– ГО Лікарняна каса «Допоможемо собі» не є приватною фірмою чи страховою кампанією. Чим вона відрізняється від медичного страхування про яке також багато мовиться?

По-перше: медичне так само як і автострахування не повертає Вам внесків, якщо з Вами нічого не сталося (ці внески зникають по закінченні терміну страховки). Внески ж, сплачені в нашу лікарняну кас, по закінченню року не списуються з особового рахунку, а переносяться на наступні роки і можуть бути використані не лише на лікування. Якщо Ви не хворіли останні 2 роки, то Ви вже накопичили понад 1000 грн. (а є члени, які накопичили і по 4000 грн.) і можете їх використати на додаткові програми: стоматологію, санаторно-курортне оздоровлення, оздоровлення дітей в дитячих літніх таборах, скористатися послугами приватних медичних центрів.

По-друге: медичні страховки коштують від 8000 грн/рік, а наші внески – 600 грн/рік (50 гривень щомісяця).

По-третє: всі члени нашої ГО мають право брати участь у загальних зборах, давати пропозиції по роботі, впливати на рішення. Тобто, напряму брати участь в управлінні нашою організацією.

В Україні діють лікарняні каси як каси взаємної допомоги (як «Допоможемо собі»), так і як страхові компанії. Практика показує, що трудові колективи сплачують внесками більшу суму, ніж використовують протягом року. В нас ця різниця переходить на наступний рік і доступна колективу у будь-який момент. Аналогічні умови і для індивідуальних членів. В страхових лікарняних касах ці кошти по закінченню року вже не доступні для колективу і використовуються керівництвом каси здебільшого на свій розсуд. От наприклад, у 2016 році ми надали допомоги нашим членам на 2,7 млн.грн. і при цьому наші члени ще накопичили на своїх рахунках ще порядку 800 тис.грн. В нас ці накопичення перейшли у 2017 рік і доступні нашим членам разом із накопиченнями попередніх років. А у страховій лікарняній касі про ці накопичення членство має забути.

Одним з головних наших принципів є абсолютна прозорість нашої організації. З цією метою ми ведемо наш сайт http://lgods.ho.ua/ , на якому ми розміщуємо всю нашу інформацію (статут, положення про членство, звітність про використання коштів, контактні дані, склад керівних органів, перелік медичних установ-партнерів тощо). Чи багато лікарняних кас є настільки прозорими?

Але ми йдемо далі. Ми замовили розроблення додаткового програмного забезпечення, за допомогою якого кожен наш член через інтернет зможе під своїм паролем зайти на свій особовий рахунок і контролювати його (яку суму коштів накопичено; коли, де і яку суму витрачено на лікування тощо).

Всіх бажаючих доєднатись до нас будемо раді бачити за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 1А (міське управління охорони здоров’я), тел. (0332)72-12-03, моб. (099)906-37-41, (068)774-93-86.
Потурбуйтесь про своє здоров’я завчасно!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: коментувати можуть тільки зареєстровані (премодерація)

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні