Згода на посмертне донорство: що потрібно знати волинянам

0
Згода на посмертне донорство: що потрібно знати волинянам
Посмертна трансплантація органів є важливою складовою системи організації охорони здоров'я. Органи та тканини можуть бути пересаджені з покійних донорів тим, хто їх потребує.

Згідно з даними українського центру трансплант-координації, станом на 20.03.2024 в національному листі очікування на трансплантацію органів перебуває понад 3 тисячі пацієнтів.

Про важливість надання згоди на посметрну трансплантацію органів ми поспілкувались із трансплант-координатором Волинської обласної клінічної лікарні Тетяною Мигалегою.



"Кожна людина за життя приймає дуже багато важливих рішень, і як на мене, то одним з таких є свідома згода після власної смерті стати донором, це призведе до того, що врятується багато інших людей, які потребують трансплантації, органи яких не працюють, ну і взагалі, як на мене, то це найвищий прояв жертовності і любові до ближнього свого, та допомога тому, хто потребує, це дуже важливо".

"Взагалі ця тема може бути... скажемо так, незручною для обговорення, може бути страшною, для когось це може бути неприйнятним, але я вважаю, що це обов'язково потрібно обговорювати в родині з близькими, рідними, для себе визначити цю позицію так, що я хочу після власної смерті врятувати інших людей, дати їм шанс на життя, допомогти їм."

"Ніхто з нас не знає, як складеться наше життя, можливо ми жодного разу не потрапимо до лікаря, а можливо колись наше серце, нирка чи печінка, на жаль, перестануть працювати, і нам потрібна буде трансплантація, ніхто не знає, і в медицині завжди лікарі кажуть, що краще бути донором, тобто людиною, яка допоможе після смерті, ніж бути реципієнтом, людиною, яка потребує трансплантації."

Що потрібно робити людині, яка вирішила дати згоду на посмертне донорство?

"Процедура досить проста. Є перелік центрів трансплантації в Україні, його можна знайти на сайті Українського центру Трансплант-координації. Там є перелік місць по всій Україні, по всіх областях. І там вказані адреси цих лікарень і одразу ж вказані номери трансплант-координаторів. Що людині потрібно зробити? Зідзвонитися з трансплант-координатором тієї клініки, яка найближче до людини і домовитися про зустріч. З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, ну або id картку. І при зустрічі людина заповняє заяву, яку потім трансплант-координатор вносить в Єдину державну інформаційну систему трансплантації", - розповіла пані Тетяна.








Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні