Які обстеження потрібно проходити жінці щороку

0
11
Які обстеження потрібно проходити жінці щороку
Профілактика — найефективніший напрямок медицини. Однією з частин загальної профілактики є профілактичні обстеження, або профогляди. Щорічний профілактичний огляд дає змогу ефективно контролювати здоров'я, а захворювання виявляти на доклінічній стадії, тобто, коли вони ще не мають симптомів. Вчасно виявлена хвороба добре піддається лікуванню, це стосується і найсерйозніших патологій, таких як рак.

Гінекологічний профогляд



Щорічне обстеження жіночої репродуктивної системи дає змогу вчасно виявляти запальні захворювання, інфекції, а також пухлини.

Гінекологічний профілактичний огляд:

  • огляд на гінекологічному кріслі із дзеркалами;

  • кольпоскопія (гінекологічний огляд під збільшенням) — дає можливість детально досліджувати стінки піхви та шийку матки. Спеціальні розчини, що застосовуються для обробки шийки матки, допомагають виявити ділянки із патологічними змінами;

  • мазок із піхви на мікрофлору — дає змогу виявити запалення;

  • цервікальний мазок, або тест Папаніколау — дає змогу якомога раніше виявити злоякісні, тобто пухлинні клітини.



Гінекологічний огляд рекомендовано проходити щорічно, починаючи з повноліття або початку статевого життя. Тест Папаніколау виконують з періодичністю один раз на три роки, починаючи з 21. Після 40 років рекомендовано виконувати його один раз на два роки.

Детально про гінекологічну профілактику за покликанням: https://mdclinics.com.ua/ru/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika/

Мамографія



Профілактичне обстеження молочних залоз рекомендовано проходити один раз на два роки, починаючи з 40 років, а після 50 років щорічно. Це важливий захід профілактики раку грудей. Часто зустрічається думка, що мамографію заміняє самообстеження молочних залоз, яке можна проводити набагато частіше, хоч щодня. Насправді ефективність самообстеження вкрай невелика, тому мамології не радять покладатися на нього та точно не рекомендують замінювати їм щорічну мамографію.



Пацієнткам із групи ризику лікар може призначити щорічне обстеження молочних залоз задовго до 40 років, але в цьому випадку зазвичай виконують не мамографію, а УЗД. Це пов'язано із щільністю тканин залоз у молодих жінок.

Загальний профогляд



Контролю потребує не лише репродуктивна система. Невелике профілактичне обстеження у терапевта раз на рік дає змогу уникнути багатьох серйозних проблем зі здоров'ям. Такий профілактичний огляд раз на три роки рекомендовано проводити починаючи з дитячого віку, а з 40 років — щорічно. Він містить:

  • клінічний аналіз крові та сечі;

  • аналіз на глюкозу крові;

  • ЕКГ (електрокардіограму);



Один раз на два роки рекомендовано проходити флюорографію.

Стоматологічний профогляд



Зіпсовані зуби — набагато серйозніша проблема, ніж просто косметичний недолік. Це постійне джерело інфекції в організмі, яке негативно впливає зокрема й на репродуктивну систему. Велика кількість зруйнованих зубів спричиняє проблеми з пережовуванням їжі, що призводить до розладів травлення. На жаль, сучасне харчування, багате на цукор, не сприяє здоров'ю зубів. Тож усім потрібно один раз на рік обов'язково відвідувати стоматолога.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні