--> Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів

0
2
Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів
Науковці створили суперфермент, який розкладає пластик в 6 разів швидше, ніж досі було можливо.

Винахід може пришвидшити переробку пластикових відходів. Нові ферменти виготовляють бактерії, які харчуються пластиком. Про це пише СNN.

Директор "Центру ферментних інновацій" при британському Університеті Портсмута, професор Джон Макґіган заявив, що на відміну від природного розкладання, яке може займати сотні років, суперфермент може допомогти перетворити пластик на складові частини за кілька днів.

Він додав, що процес дозволив би виготовляти і заново використовувати штучні пластикові пляшки, одяг, килими велику кількість разів. Це б теж зменшило залежність від викопної сировини. Проте наразі процес розкладання все ще занадто повільний, аби використати його в промисловості.

Проте учений каже, що науковці отримали достатньо коштів для продовження досліджень.

Суперфермент виготовили через поєднання двох окремих ферментів. Їх обох знайшли в бактеріях, які їдять пластик. Останніх відкрили на заводі при японському сміттєзвалищі в 2016-му. Науковці представили першу змінену версію ферменту 2018-го. А теперішня здатна розкладати в рази швидше.

Водночас у квітні французька фірма Carbios представила свій фермент, який знайшла в компості. Він розкладає пластик за 10 год, проте потребує температури понад 70 градусів. Суперфермент діє в звичайній для людини температурі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні