На Волині взимку ціна на картоплю може зрости до 20 гривень

1
-1
На Волині взимку ціна на картоплю може зрости до 20 гривень
«Якби наперед знав ціну, то став би мільярдером», – жартують селяни, коментуючи нинішню вартість картоплі. За вікном – середина вересня, а ціни на бульбу вражають. Десять-дванадцять гривень просять за кілограм на ринках Луцька. Якщо купити декілька мішків оптом, то продадуть по вісім гривень.

Про це пише газета "Вісник".

Голова Асоціації фермерів Волині Руслан Хомич каже, що нині ціна на бульбу найнижча, і чекати її падіння не варто. За його прогнозами, у грудні вона може зрости і до 20 гривень за кіло. Причина – картопля цьогоріч через несприятливу погоду вродила погано.

Нині закупівельники їздять по волинських селах і купують овоч по сім гривень за кіло. Та люди не надто охоче здають – чекають більшої ціни.

Спеціалісти аграрного ринку у цьому питанні обережні. Безперечно, у виграші будуть ті, хто збереже картоплю в овочесховищах. Та не всі селяни їх мають. А от сумніви у тому, чи долежить вона у кіпцях до весни, є. Адже для тривалого зберігання картопля повинна «набратися» вологою. Дощів же не було давненько, а врожай на середину вересня люди майже весь зібрали.

Крім того, в Україну ввозять картоплю з Білорусі і навіть Молдови. Бо, як запевняють в Українській асоціації плодоовочевого бізнесу, в Україні ціна на картоплю сьогодні найвища в Євразії. Такого зроду не було!

А позаяк в сусідніх країнах бульбу можна купити в два рази дешевше, то різниця в ціні провокує зростання імпорту. На ньому непогано заробляють.

Тож чи будуть у виграші селяни, які притримують дефіцитний нині продукт? Аналітики кажуть, що малоймовірно. Бо якщо проаналізувати історію цін за останні десять років, то в 70% ті, хто вирішив не продавати її у вересні, а зберігати до весни, зазнавали збитків. Оскільки втрати у процесі зберігання неминучі.

Отож, селянам треба добре подумати, що робити з надлишками картопляного врожаю.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кажуть вродила по Україні на 2% більше, ніж тогоріч, а йому погано. Буде, як з гречкою...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні