--> У центрі Львова розлили кілограм ртуті | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У центрі Львова розлили кілограм ртуті

0
5
У центрі Львова розлили кілограм ртуті
29 березня, у Львові поблизу смітників на відкритій території виявлено розлиту ртуть.

До місця виклику негайно виїхало відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту Загону технічної служби ГУ ДСНС України у Львівській області, - повідомляє прес-служба Головного управління ДСНС у Львівській області.

«Рятувальники механічним способом зібрали ртуть у кількості 1 кг., на площі 46 м.кв., окремими осередками, та обробили поверхню спеціальним розчином. Зібрану ртуть в подальшому передали в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради для зберігання та подальшої утилізації», - йдеться у повідомленні.

Відходи, що містять ртуть, заборонено вивозити для захоронення на полігонах твердих побутових відходів.

ДСНС радить, що робити, коли розбився прилад з ртуттю, наприклад, термометр: Виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку. Захистіть органи дихання, хоча б вологою марлевою пов'язкою. Одягніть гумові рукавички, щоб захистити шкіру рук. Обмежте доступ до місця розливу. Ртуть прилипає до поверхонь і може бути легко рознесена на підошвах до інших ділянок приміщення.

Негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води). Вода потрібна для того, щоб ртуть не випаровувалася. Банку тримаєте далеко від нагрівальних приладів. Збір крапель ртуті та шматків треба здійснювати від периферії до центру приміщення. Дрібні крапельки можна зібрати за допомогою шприца, гумової груші, двох листів паперу, лейкопластиру, скотчу, мокрої газети і теж скидайте в банку.

Вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води). Зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями, і провітріть його.

Якщо йдеться про розлив більш значної кількості ртуті, слід виконати всі застереження щодо безпеки, та негайно викликати фахівців Служби порятунку «101». Чого робити не можна: Не можна викидати розбитий термометр у сміттєпровід.

Два грами ртуті здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря. Не можна підмітати ртуть віником: жорсткі прути тільки роздрібнюють отруйні кульки в дрібний ртутний пил.

Не можна збирати ртуть за допомогою пилососа: повітря полегшує випаровування рідкого металу. До того ж, пилосос після цього доведеться відразу ж викинути. В жодному разі не можна створювати протяг до того, як ви зібрали ртуть, адже блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті.

Не можна прати одяг і взуття, які контактували з ртуттю, в пральній машині. По можливості - цей одяг краще викинути. Не можна спускати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати в каналізаційних трубах. А витягти ртуть з каналізації - неймовірно складно.

Зазвичай ртуть приймають в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні