Україна взяла зобов'язання перед МВФ зменшити субсидії

1
1
Україна взяла зобов'язання перед МВФ зменшити субсидії
18 грудня Виконавча рада МВФ затвердила нову 14-місячну програму stand-by (SBA) для України. Попередня програма розширеного фінансування скасована.

Сума виплат за програмою stand-by становить близько 3,9 млрд доларів США. Це 139% покладеної Україні квоти. Як сказано в повідомленні МВФ, твердження SBA дозволяє негайно виділити Україні 1,4 млрд доларів, – повідомляє «Сьогодні».

Наступні транші ми зможемо отримати, якщо виконуватимемо умови, записані в новому Меморандумі про економічну і фінансову політику.

Перевіряти виконання умов МВФ планує раз на півроку. З такою ж періодичністю можуть надходити транші.

Українська сторона повідомляє, що до кінця 2019 року інфляція повинна становити менше 7%. Для досягнення цього значення НБУ триматиме облікову ставку високою і навіть готовий підвищувати її, "якщо інфляційний тиск загрожуватиме реалізації програми", йдеться в Меморандумі.

Загальний дефіцит держбюджету 2019 року повинен становити не більше 2,25% ВВП, або 90 млрд грн. Доходи держбюджету повинні становити 1,26 трлн грн, а витрати – 1,116 трлн грн. Для досягнення таких показників вносяться такі податкові зміни, як підвищення акцизу на тютюнові вироби на 9% з 1 липня, збільшення рентної плати за видобуток нафти і газового конденсату на 2% і залізної руди – на 0,8%, збільшення ренти за використання лісових ресурсів на 2%, збільшення екологічного податку з 0,41 грн до 10 грн за тонну СО2, зменшення безподаткової вартості посилок з 150 до 100 євро, введення ввізного мита на автомобілі з іноземною реєстрацією в розмірі 1000 доларів і впровадження електронних акцизних марок.

Зарплату держслужбовців обіцяють не підвищувати 2019 року, а зростання зарплати бюджетників обмежити 9,4%. Мінімальна зарплата при цьому зросте на 12% – до 4173 грн. Пенсійні виплати – на 8,5%.

Щоб запланованих в бюджеті коштів вистачило на субсидії, планується скоротити соціальні норми для нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги – в середньому на 11%. У т.ч. обсяг субсидованого газу зменшиться з 4,5 до 4 куб. з на 1 кв. м опалювальної площі, відповідно зменшиться і норма централізованого опалення з 1 травня 2019 року. "Якщо скорочення соціальних норм є недостатнім для забезпечення того, щоб субсидії залишалися в межах бюджету, ми додатково зменшуватимемо ці норми або зробимо необхідні зміни у формулі для розрахунку субсидій", – написали представники України в Меморандумі з МВФ.

Протягом дії програми Україна зобов'язується не проводити податкових амністій, не вводити податкових пільг і не зменшувати оподаткування підприємств. Також до кінця дії програми не буде введений накопичувальний (другий) рівень пенсійної системи.

До 1 травня 2019 року Україна обіцяє реформувати Державну фіскальну службу, організувавши замість неї Податкову службу та Митну службу і підпорядкувавши їх міністру фінансів. Багато юридичних осіб, що входять до складу ДФС, будуть скасовані. Податкова міліція перетворюється на Службу фінансових розслідувань. Податкова і митна служби відмовляться від практики обов'язкових перевірок і перейдуть до цільових аудитів.

У березні 2019 року запущений пілотний проект монетизації субсидій. А з січня 2020-го українська сторона планує реалізувати монетизацію субсидій на рівні кінцевого споживача.

Ключовим, стратегічним питанням енергосектору залишається поділ (анбандлінг) "Нафтогазу" на дві компанії, що припускає створення оператора газотранспортної системи – АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ). Протягом 2019 року анбандлінг повинен відбутися, і до кінця 2019 року "Нафтогаз" зобов'язується передати МГУ непрофільні транзитні види діяльності. Починаючи з 2020 року, новоствореній компанії повинні бути передані основні функції з транзиту.

Також Україна зобов'язується спростити і прискорити видачу дозволів на видобуток газу, щоб наростити видобуток і підвищити енергетичну незалежність.

У банківському секторі продовжаться процеси фінансового оздоровлення. Зокрема, як повідомляється в Меморандумі, до кінця березня 2019 року всі банки повинні мати мінімум 7% капіталу першого рівня і 10% КДК (CAR). Банки, які не виконають ці умови, з кінця червня 2019 року буде виведено з ринку. Очікується посилення вимог до операцій пов'язаних осіб. Також до грудня 2019-го України необхідно відновити платоспроможність Фонду гарантування вкладів. Також чекає реформація Нацкомісію з цінних паперів (це один із структурних маяків).

До кінця червня 2019 року має нарешті запрацювати Вищий антикорупційний суд. До 1 травня 2019 року туди повинні бути призначені 35 суддів (це ще один структурний маяк). Також Україна бере на себе зобов'язання істотно розширити повноваження НАБУ.

В рамках приватизації в першій половині 2019 року мають відбутися тендери на продаж "Центренерго", вугільної компанії "Краснолиманська", підприємства "Індар" і "Президент-готелю". До кінця квітня планується також продати 500 малих держпідприємств і їхніх активів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зробіть адекватні ціни або європейські зарплати,і кількість субсидіантів зменшиться автоматично.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні