--> Як українські та польські художники пишуть ікони на краю Волині. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як українські та польські художники пишуть ікони на краю Волині. ФОТО

3
25
Як українські та польські художники пишуть ікони на краю Волині. ФОТО
У затишному дерев'яному будинку в селі Замлиння читають біблію і пишуть ікони. Саме так проходить восьмий пленер іконописців на краю Волині у Любомльському районі.

30 учасників з України та Польщі з'їхались в інтеграційний центр, щоб взяти участь у вже традиційному пленері, поділитись досвідом і відпочити душею.

Цьогорічна тема робіт для художників - "Знаки часу".

Художниця Тетяна Мялковська долучалась до організації усіх восьми пленерів, проте лише цього року стала його учасницею. Мисткиня каже, що дозволити собі перебувати у такій атмосфері з такими талановитими людьми - велика радість.

"Багато молодих людей і ми до другої, третьої ночі постійно маємо дуже глибокі розмови і мені дуже цікаво,якою буде мистецька Україна в майбутньому", - каже Тетяна Мялковська.

"Я була дуже задоволена своєю знахідкою, як художниця. Я шукала знаки часу, шукала старі дошки. Бо у мене цикл фігури, які я продовжую уже 10 років. В пошуку цих дошок, я порізала палець об бляху, вона була іржава. Я використала її, вирізавши з неї певні символи і наклала як аплікацію. У висновку, на дереві вона виглядає як золота, хоча насправді іржава", - розповідає художниця.

Художниця Тетяна Мялковська
Художниця Тетяна Мялковська

Робота Тетяни Мялковської
Робота Тетяни Мялковської

Таким чином художниця винесла для себе таку думку: "Якщо ми щось не зачіпаємо, то воно ржавіє. Як тільки ми починає брати його в руки і використовувати, воно стає золотом!.

У кожного свої знаки часу. До прикладу, художник Богдан Новезький пише ікони ще з шкільного віку. Каже, що така робота йому до душі.

"Мені подобаються такі стилістичні теми. Але кожного дня я малюю ікони на замовлення. Такі класичні,з позолотою, ну люди люблять таке. А для себе,для душі я люблю займатися речами, які стилістично графічно-композиційно-цікаво об'єднані".

Художник Богдан Новезький
Художник Богдан Новезький

На фінальній виставці кожен художник представить від двох до десяти сакральних робіт. Пізніше вони подорожуватимуть Волинською областю та Україною.

Окрім, писання ікон, художники діляться досвідом один з одним, влаштовують вечірні посиденьки, ходять на службу.

"Взагалі була така задумка, щоб було таке місце і час, де можуть зустрітись поляки і українці. Де можна порозумітись у багатьох речах, пізнати історії і культуру наших країн. Пленер в Замлинні це така подія, де насправді будуться польсько-українські стосунки", - каже кураторка польських художників Катерина Якубовська.

Катерина Якубовська
Катерина Якубовська

Місце, де творять учасники пленеру не завжди було таким затишним. Колись тут були руїни туберкульозного центру. Сьогодні ж - порядок і приємна атмосфера. Цю територію десять років поспіль відновлює польський отець Ян Бурас.

"Мені тут дуже сподобалось. Це місце надихнуло мене на подальші кроки. День за днем ми з моїми друзями думали як це зробити і як зробити краще. Це маленька мрія, щоб було таке місце де бачились би українці і поляки, творили, обмінювались би знаннями й історією", - розповідає отець.

Отець Ян Бурас
Отець Ян Бурас

Крім того, що в інтеграційному центрі відбувається пленер іконописців, тут щорічно відпочивають сотні дітей, проводять активне дозвілля та ходять у храм.

Автор: Марія Вавринюк
Фото: Анастасія Качина


Приміщення, де творять художники
Приміщення, де творять художники


Пензлики художників
Пензлики художників

Іконописці за роботою
Іконописці за роботою

Оригінальні роботи Тетяна Мялковської
Оригінальні роботи Тетяна Мялковської


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
25

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Богдан Новицький
Відповісти
"художниця Тетяна Мялковська долучалась до організації усіх восьми пленерів, проте лише цього року стала його учасницею"
Автор Марія Вавринюк ви який бамбулятор курили?
Відповісти
Навіщо ви так безграмотно повставляли фото?!
Хто вам дозволив "розрізати"Мялковську?!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні