05 серпня, 2016, 22:18

Засіб від свавілля

Людська історія на Землі почалась з Адама, а історія демократії в Камінь-Каширському районі Волинської області – з Клітицького сільського голови Склезя. Про Адама написано в Біблії, а про Склезя в статтях: «Чи можна збудувати демократію на Поліссі? або Як Клітицький сільський голова забув про закон - http://kamin.rayon.in.ua/topics/432-chi-mozhna-zbuduvati-demokratiiu-na-polissi-klititskii-silskii-golova-zabuv-pro-zakon; «Голова навиворіт, або знову про клітицького Склезя» - http://kamin.rayon.in.ua/topics/498-golova-navivorit-abo-znovu-pro-klititskogo-sklezia

Якщо вірити філософам і богословам, Адам був завершенням Божого творіння світу. Від Адама світ, точніше світ людей, почали творити самі люди. Була правда невелика перерва, пов’язана із всесвітнім потопом та Ноєвим ковчегом. Склезь також мабуть є кінцем світу беззаконня, посадового свавілля та початком світу іншого. Більш людяного, аніж було до цього. Склезь став сільським головою. Мабуть невипадково. Вищі сили потурбувались. Тож не дарма породив Бог Адама не у вигляді рептилії, а таки у вигляді ссавця з завдатками «хомосапієнса». Склезь також міг піти по торгівельній лінії, вже навіть чогось і досяг, але раптом його потягнуло у сільську політику.

Адамову рівновагу порушила Єва. Минуле життя Склезя зупинив один неймовірно активний член громади, якою взявся керувати наш Склезь. Склезь – це прізвище реальної людини і посадовця.

Цей активіст, мабуть спокушений змієм перемін, попросив Склезя аби він регулярно повідомляв членів сільської громади про наповнення та використання бюджету Клітицької сільської ради. Склезь, на відміну від Адама, відмовив активісту, бо явно не схотів руйнувати гармонію між ним і можливостями файно жити, які успадкував від попередників. Адам був простішим. З іншого боку, Адам скуштував плід від дерева мудрості, і навзамін рефлексам до нього прийшов розум. Склезь прочитав звернення активіста, по-своєму на нього відреагував, не скуштувавши попереднього плід з дерева знань.

А даремно. Даремно Склезь відмовив активісту надати інформацію, на яку той має законне право. Та й часи вже не ті. Активіст пожалівся на дії Склезя Уповноваженому представнику Верховної Ради України з прав людини. Зробив це, бо має на те законне право. І відтоді в Склезя розпочались проблеми. Уповноважений представник, наданою йому владою, зобов’язав надати активісту інформацію, на яку той має законне право. Ба більше, зобов’язав Склезя дати відповідні пояснення Уповноваженому та ще й прибути на розмову до офісу Уповноваженого з паспортом і посвідченням сільського голови. З текстом реагування Уповноваженого можете ознайомитись, скориставшись сканованою його копією, що додається до цієї статті.



Справа не в тому, що активіст поквитався з начальником. Справа значніша. Кожна людина повинна знати як захистити свої права. Кожний член громади повинен знати, що він, вона є співвласниками майна громади. Кожний член громади повинен, якими б класними не був голова та місцеві депутати, цікавитись фінансовими справами громади, дбати про постійне наповнення бюджету громади для вирішення проблем, з якими ця громада стикається. Не все вона може, але чимало з того, що не вирішувалось десятиріччями, можна таки вирішити. Вирішити і жити краще.
Про це допоки мало хто думає. Не думають і депутати, і сільські та міські голови. Як, наприклад, Каміь-Каширський міський голова, про якого писалось у статті «Дума про Голову» http://kamin.rayon.in.ua/topics/530-duma-pro-golovu. В нього ще все попереду. Почалось зі Склезя.

Бог відправив Адама разом з яблуком і Євою на землю, аби той самотужки пізнавав істину та тяжкою працею заробляв собі на життя. На Склезя та інших місцевих очильників також чекають мандри, пошуки і тяжка праця заради куска хліба.

Вероніка Романович – представник у Волинській області ГО «Центру Громадянських Ініціатив»

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
прогон сайта логин скайпа kai230361
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні