Як біля Луцька вирощують гриби

0
12
Як біля Луцька вирощують гриби
Поблизу Луцька, у селі Підгайці, облаштували місце, де вперше в області у промислових обсягах вирощують гриби гливи.

Грибарій у приміщенні колишнього овочесховища облаштували волиняни Володимир Гнатюк та Олег Джигалюк, - пише Волинська правда.

Приміщення у сто квадратних метрів чоловіки своїми силами облаштовували більше року.

«Нам допомагав наш колега Василь Щербик, на подвір’ї якого тепер і є наш грибарій. Тут було фактично сміттєзвалище і закинуте приміщення овочесховища. Василь з сім’єю викупив цю територію, збудував будинок», – розповів Володимир Гнатюк.



Особливу увагу звертали на систему опалення, вентиляції, а також доступу вологи.

Найбільшою проблемою для грибників була відсутність прописаної та єдино правильної технології та рекомендацій щодо облаштування грибарію та догляду за грибами.

За досвідом чоловіки їздили в інші області.

За словами «грибників», один із найважливіших етапів у цій справі – приготування субстрату. Його готують із пшеничної соломи і разом із міцелієм кладуть у спеціальні мішки.

Субстрат – це одночасно і ґрунт, і корм для грибів. У мішках роблять отвори, з них згодом і виростуть грона глив. Один субстрат використовують для 2-3 «поколінь» грибів. Одне ж таке повноцінне «покоління» виростає приблизно за місяць–півтора. Тоді гливи зривають окремими гронами.





«Гливи, які ми вирощуємо, – це повністю екологічно чистий продукт. Солому для субстрату ми самостійно вибираємо, а також власноруч знезаражуємо від різних шкідливих елементів, протягом двох годин оброблюємо кип’ятком, оброблюємо марганцем. Таким чином, все стерилізується. Тож екологічно чиста солома змішується з екологічно чистим міцелієм. Тому гриб можна навіть їсти сирим», – розповів Володимир Гнатюк.

Колега Володимира Олег Джигалюк додав, що зараз їхній грибний бізнес – на стадії старту.

У планах – до весни відкрити ще один цех. Наразі ж їхню продукцію купують два місцеві супермаркети, окрім того є декілька постійних клієнтів.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні