«А ти записався в муніципальний хор?». Репортаж із сесії Луцькради

20
16
«А ти записався в муніципальний хор?». Репортаж із сесії Луцькради
23-тя сесія Луцької міської ради - мало не останній акорд у переформатуванні влади на Богдана Хмельницького, 19. Секретар міського голови себе секретарем уже й не називає і, здається, звик до крісла у президії.

Його суперники незграбно приміряють на себе роль опозиції.

Інтрига дня - новий виконком. Питання, що внесене у порядок денний ...земельною комісією. Команді, сформованій Миколою Романюком, остаточно вкажуть на двері. Щоправда, не всім.

Був і десерт. І - не та пісна маца, якою один із обласних обранців пригощав у кулуарах, ні.




ЗНОВУ ЦІ ЗАПАХИ..., “НО У НАС ПЛОХІЄ ХАЗЯЄВА”

От неспроста кажуть: нова мітла по-новому мете. У сесійній залі ...нова вода. Із заскленої кабінки для працівників апарату, яку жартома у міській раді називають “акваріумом”, подають прозорі пляшечки. Подейкують, обранці були незадоволені водою ТМ “Червона калина”, замовили іншу. Цього разу “Еко”. Та в цьому якраз - жодної політики.

Тим часом сумлінні працівники апарату рихтують нові таблички новим заступникам міського голови. Отут політики більше. З готових тільки - три. Григорій Пустовіт віджартовується: він ще “стажується”. Костянтин Петрочук - не коментує.

У коридорі - невеликий ажіотаж.

- Там люди прийшли... - розводять руками працівники міськради.

Поки сходами енергійно піднімається група жінок, в.о. міського голови Ігор Поліщук виходить їх ...зустрічати.

- По Завокзальному? Питання буде зняте, - запевняє одну з найбільш “бойових” жінок.

- Побачимо! - відповідає та, розмашисто знімаючи пальто.

Схоже, буде гаряче.

Попри те, що передвиборча боротьба вже вирує, виборами міського голови і не пахне. Пахне іншим.

- Знову ці неприємні запахи в місті... - перш, ніж зазвучить Гімн, секретар ради вирішив повідомити депутатам про те, що дуже дошкуляє лучанам - неприємні аромати, які витають над містом останнім часом.

Виявилося: у всьому винне нове луцьке підприємство, що займається виробництвом біоетанолу. Припис отримали. Чекаємо "покращення".

Одні обранці добігають до зали, інші - вже вивчають біографію колеги Миколи Яручика...
Одні обранці добігають до зали, інші - вже вивчають біографію колеги Миколи Яручика...


Після хвилини мовчання і дружнього “Ще не вмерла...” обранці беруться за більш рутинну роботу. ...Порядок денний традиційно перетасовують як колоду карт. Дехто одразу викидає кілька “тузів”.

Ну, скажімо, не розглядали цього дня питання про припинення договору оренди землі облспоживспілці. Чи - про “надання громадянину Войту Ю.П. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та гаражів на вул. Глушець, 55” (подейкують, ідеться про інтереси одного з луцьких обранців).

А тим часом обранці приступили “лити гіркі сльози” щодо намірів державних мужів скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Звернення з обуренням від луцьких депутатів Андрій Козюра (Батьківщина) пропонує відправити ген на столичні пагорби. Бо “люди доведені до межі банкрутства”.

Нове обличчя на сесії - перший зам мера Григорій Недопад
Нове обличчя на сесії - перший зам мера Григорій Недопад


Тут же включаються спікери з фракцій Свобода, РПЛ, Самопоміч... Навіть депутат Микола Дендіберін (з УКРОПу) не зміг змовчати:

- Ми живьом в такой прекрасной странє, но у нас очень плохіє хазяєва... - каже.

Така собі політична розминочка. І - ну дуууже актуальна для Луцька тема. Залишається чекати, чи відповість Верховна рада луцьким обранцям. Щоправда, у парламенті більше чекають не голослівних звернень з Луцька, а хоча б документів про припинення повноважень міського голови, які так і не надіслали.

100 МІЛЬЙОНІВ НА ЛУЦЬК, АЛЕ НЕ ЦЕ БЕНТЕЖИТЬ АНДРІЯ ПОКРОВСЬКОГО

Схоже, у сесійній залі скучили за рутиною. До трибуни цього дня мав би вийти амбітний начальник Луцької патрульної поліції Олександр Вовченко, щоб інформувати депутатів про результати роботи. Однак на заміну начальнику, який, як виявилося, поїхав до столиці чатувати спокій Євробачення, заступник Дмитро Хмарук.

Питання до поліцейського сипалися, як з доброї торби. Чого бракує патрульних? Чи справді львівське - “львівське сміття”? Чому не обстежують “проблемні” доріжки та закутки?.. На деякі - тут же реагує Ігор Поліщук і дає протокольні доручення проблему вирішити.

А насамкінець резюмує: у міськраді розуміють, що Вовченко на Євробаченні, та все ж воліли б його частіше бачити. Головний поліціянт півроку (!) не ходить на оперативні наради у міськраду.

Юлія Вусенко (Самопоміч) і Артем Запотоцький (Солідарність) тепер вчаться діяти в опозиції
Юлія Вусенко (Самопоміч) і Артем Запотоцький (Солідарність) тепер вчаться діяти в опозиції


Ближче до обіду депутати переходять до грошей. Після кількамісячних баталій за крісло секретаря дійшло діло і до розподілу вільних лишків. Немало-небагато - трохи більше ста мільйонів на справи буденні: дороги, ремонти... Щоб зрівняти зарплати вчителям і зняти напругу в колективах (частині педагогів не підняли зарплат), з міського бюджету компенсують ці доплати. 21 мільйон.

- Я переконаний, що педагоги це оцінять, - згодом скаже Григорій Пустовіт, заступник мера з гуманітарних питань на волонтерських засадах.

Понад 20 мільйонів - на капремонт прибудинкових територій, 19 - на ремонт доріг. 2,5 мільйона - міській лікарні на придбання обладнання. 1,5 мільйона - на спортивні майданчики....

- Ці понад 100 мільйонів - найбільша сума , яку в ми в цьому році ділимо. І знову три мільйони на підприємство електротранспорту. Є вже нові заступники. Ми далі будемо дотувати це підприємство? - цікавиться голова бюджетної комісії депутат Павло Данильчук (Народний контроль).

Ігор Поліщук анонсує кадрові зміни на ЛЕП. Мовляв, “в такому режимі як воно працювало до цього, працювати не буде”.

Тим часом недоліки у розподілі бюджетних коштів знайшов депутат Андрій Покровський (Солідарність), він же - потенційний кандидат на посаду мера. Каже, 11 округів у Луцьку не мають свого представника у міськраді, а отже, лишаються без грошей.

- Щоб ви розуміли, що є соціальна несправедливість. Це питання мене бентежить, - зауважує, пропонуючи розподіляти кошти на ці округи “комісійно”.

Андрій Покровський з Ігорем Поліщуком поки в різних політичних таборах, але спільні теми для обговорення мають
Андрій Покровський з Ігорем Поліщуком поки в різних політичних таборах, але спільні теми для обговорення мають


Після жвавого обговорення взялася за роботу потенційна опозиція. Кілька невдалих спроб внести зміни до бюджету (більшість із них не набирала у залі достатньої кількості голосів) - і кошторис затвердили.

Без уваги лишилася навіть “колоритна” пропозиція Наталії Бунди (Солідарність) виділити гроші колись створеному на папері такому комунальному підприємству, як ...муніципальний хор. Усього, мовляв, - 25 окладів. Але чи то в обранців інші музичні смаки, чи вони просто бояться “конкурентів”, та прагнення Наталії Бунди не оцінили.

Хоча ...було про що поговорити в перерві. На обід депутати розходилися зі словами: “А ти записався в муніципальний хор?”.

ОПЕРАЦІЯ “ПЕРЕРВА”: ДЕМОКРАТИЧНИЙ ВИКОНКОМ І НОВІ ЗАРПЛАТИ

А по обіді у залі звучить пропозиція найперше розглянути питання 61. Устами радикала Сергія Були, до речі.

Обранці жвавішають: йдеться про новий виконком. Юлія Вусенко демонструє фаховий “політичний дріблінг” (це коли гравець у футболі намагається обвести суперника) і просить протокол засідання ...земельної комісії. Згодом “Самопоміч” ратує за перерву, щоб “вивчити протокол”, хоч після її оголошення не так уже й поспішає це робити.

Після короткої паузи, депутати знову беруться до справи. Юлія Вусенко не побачила у документі підпису секретаря комісії, відтак наполягає: це порушення процедури. Опоненти радять їй звертатися до суду і ...голосують.



24 - “за”. З невеличкими змінами: до складу нового виконкому запропонували включити ще й Андрія Кицю, донедавна - заступника Луцького міського голови Миколи Романюка. І хоч як ратував Павло Данильчук, щоби там залишили ще й його однопартійця Олега Бондарука, рада лишилася невблаганною. Схоже, між укропівцями та “Народним контролем” все вже не так гладко, а ще недавно спільно “воювали” за появу нового комунального закладу, так званого патріотичного центру.

Крім того, сесійна зала не наважилася відібрати у футболіста Анатолія Тимощука звання Почесного громадянина Луцька. І тут вкотре Павла Данильчука (бо саме цей обранець наполягав на появі такого рішення міськради) дружно не підтримала фракція УКРОП. І ...Микола Яручик.

- Забув натиснути кнопку, - віджартовується. Палкий шанувальник футболу Микола Дендіберін біжить тиснути йому руку.

На десерт лишається затвердити умови оплати праці новообраним заступникам та секретареві. Поки журналісти і ті, хто дочекався цього трепетного моменту на місцях для запрошених, підраховують гривні (а цифри вражають), Ігор Поліщук поглядає на годинник.

- Прошу ставити на голосування. Костянтине Павловичу (радикал - Костянтин Петрочук, - авт.), нагадую вам... - кидає у сесійну залу промовисту фразу в.о. секретаря.

На табло - двічі по 20. Той унікальний момент, коли укропівцям не вистачає голосів. І тут уже більшість використовує “фактор перерви”, оголошуючи кілька раз за разом, чекає, доки до зали повернеться ...радикал Сергій Була.

Після другої перерви, і зарплати затверджують, і земельні питання розглядають, і запити. Печиво, яке завбачливо ще зранку один із обранців залишив своїм “молодшим” колегам, розходиться на ура.

Депутати вечеряють пряниками та мацою, запивають кавою і допрацьовують непростий сесійний робочий день. Десь о восьмій розходяться. А комусь численні папірці від печива та цукерок разом зі скляночками з-під кави треба ще й поприбирати.

Серед журналістів - Тарас Яковлев
Серед журналістів - Тарас Яковлев


***

Ситуацію у Луцькій міській раді стабільною не назвеш. Поки одні формують команду і реалізовують завчасно розроблений генплан, інші - точать зуби.

Хто був уважний, той не міг не помітити, як на хвилин 20 до сесійної зали заглянув і звільнений недавно перший заступник мера Тарас Яковлев, ще один із потенційних кандидатів на посаду міського голови.

Схоже, що “Континіум” промовисто завмер перед черговим ударом у відповідь. Викладати карти опоненти УКРОПу не поспішають.

Пристрасті такі, що найкомфортніші нині місця на Богдана Хмельницького, 19 - десь між “акваріумом” та “тераріумом”. Їх традиційно займають журналісти. І тільки зрідка - тимчасово вчорашні.


Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора.

За кілька хвилин до сесії: Артем Запотоцький (Солідарність) та Ігор Поліщук (УКРОП)
За кілька хвилин до сесії: Артем Запотоцький (Солідарність) та Ігор Поліщук (УКРОП)
Депутатські посмішки...
Депутатські посмішки...
...І роздуми
...І роздуми
Журналісти носять на сесію торби з цукерками...
Журналісти носять на сесію торби з цукерками...
...А депутати - з грошима?
...А депутати - з грошима?
У Миколи Дендіберіна - колоритний дипломат
У Миколи Дендіберіна - колоритний дипломат
Борис Смаль та Сергій Балицький (УКРОП)
Борис Смаль та Сергій Балицький (УКРОП)
Майя Шостак та Григорій Пустовіт (Батьківщина)
Майя Шостак та Григорій Пустовіт (Батьківщина)
Микола Собуцький (Самопоміч) та Ігор Поліщук
Микола Собуцький (Самопоміч) та Ігор Поліщук
У лавах Народного контролю
У лавах Народного контролю
Павло Данильчук цього дня не зміг відібрати в Анатолія Тимощука звання Почесного громадянина Луцька
Павло Данильчук цього дня не зміг відібрати в Анатолія Тимощука звання Почесного громадянина Луцька
Наталія Бунда ратувала за туризм...
Наталія Бунда ратувала за туризм...
Дехто із майбутніх нових членів виконкому чекав рішення про своє призначення у сесійній залі. Як - Олександр Серватович
Дехто із майбутніх нових членів виконкому чекав рішення про своє призначення у сесійній залі. Як - Олександр Серватович
Микита Рабан (УКРОП) пробує нову воду на смак
Микита Рабан (УКРОП) пробує нову воду на смак
Аркадій Соломатін (РПЛ)
Аркадій Соломатін (РПЛ)
Дмитро Хмарук, заступник начальника луцької патрульної поліції
Дмитро Хмарук, заступник начальника луцької патрульної поліції
Микола Яручик цього дня досидів сесію до останнього акорду
Микола Яручик цього дня досидів сесію до останнього акорду
Традиційно подивитися на луцьку сесію прийшов депутат Волиньради Сергій Леонтьєв
Традиційно подивитися на луцьку сесію прийшов депутат Волиньради Сергій Леонтьєв
Був на сесії і один із зубрів-забудовників - Віктор Чорнуха (Луцьксантехмонтаж)
Був на сесії і один із зубрів-забудовників - Віктор Чорнуха (Луцьксантехмонтаж)
у перерві Аркадій Соломатін розжився на новий депутатський значок
у перерві Аркадій Соломатін розжився на новий депутатський значок
Не обійшлося без активістів у дверях
Не обійшлося без активістів у дверях
Будку для працівників апарату хтось дотепний прозвав акваріумом
Будку для працівників апарату хтось дотепний прозвав акваріумом
...А сесійна зала традиційно більше нагадує терраріум
...А сесійна зала традиційно більше нагадує терраріум
Після сесії...
Після сесії...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
16

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Класний репортаж. І текст, і фото. Одне лиш запитання: для чого? "Переможці" і "зрадиники" вже об"єдалися, "переможені" теж пристануть: корито ж одне. Кому ділитимуть міський коровай, теж видно на фотках. Як писав Володя Висоцький, муторно.
Відповісти
хто прийшов до влади?Щоб ви тою мацою подавились
Відповісти
Смаля жінка рада.Тепер кража продуктів з ДНЗ 8 буде узаконена
Відповісти
Вона і не приховує.Лепече язиком на весь Цукровий.Треба ж свого бездару кормити.
Відповісти
Прийшли поїсти маци
Відповісти
доки триватиме цей цирк?
Відповісти
Акушерка, Працівниця, Безпартійний!!! Невже справжнім лучанам не до снаги покласти край цьому, м'яко кажучи, зібранню? Красномовний погляд Віктора Григоровича Чорнухи цьому підтвердження.
Відповісти
А вибирали це збіговисько не лучани? Чи вибирали не справжні, а справжні тепер мають розганяти? А чим на виборах думали?
Відповісти
А де дезертир Кравченко?
Відповісти
Кравченко не дезертир.А просто звичайний пристусуванець.Воно і в АТО не було, а корчить з себе Македонского.
Відповісти
Мацу Микита приносив?
Відповісти
Є люди, які нічого не знають, нічого не вміють, але про все судять. До них належить і цей, з пологовою травмою, згаданий "акушеркою", який якимось чином протиснувся в лакеї до палиці. В міській раді Луцька таких - добра половина. Нинішня міська рада - це квиток міста в один кінець. Вона сьогодні нагадує французький загальний пісуар, описаний в 30-х роках письменником Генрі Міллером. Почитайте - переконаєтесь.
Відповісти
Нє не записався, в двері не попав
Відповісти
Поподробней про Смаля жінку можна?А де вона краде?
Відповісти
На посаді завідуючої ДНЗ 8 погрожує всім своїм чоловіком
Відповісти
А ти Маруся так і будеш Марусею.... Заздри мовчки, бо тобі до мочалок 300 років повзти...Видать тебе Господь не тільки розумом обділив.

Відповісти
Ї#@ла жаба гадюку...
Відповісти
Два жиди Покровський та Поліщук про народ думають.., два брати Андерсони...???
До вашого відома в дурника Дендиберіна, жінка бізнес партнер Покровського.., не бідна тьотя.., прізвище її Вороніна, теж кошерну їжу полюбляє....
Відповісти
КоляКоля,не тільки Покровський та Поліщук наші, там не наших НЕМАЄ!!! Наші у всіх радах,починаючи з Верховної Ради.Хіба-що на селі помилково може бути допущений не наш. Ми наділені хитрістю,а ви фізичною сило,яка повинна бути використаною,як праця.Праця на нас!!! І іншого не чекайте.
Відповісти
Якщо судити цих депутатів з точки зору ідіотизму, то Дендібєрін займає тут почесне перше місце. Мерзенний тип, уособлення рівня усієї ради.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні