Церковне свято 16 липня: що треба відкласти на завтра, щоб оминути проблеми цього дня

0
Церковне свято 16 липня: що треба відкласти на завтра, щоб оминути проблеми цього дня
16 липня в православній церкві згадують патріарха Константинопольського Анатолія і святих мучеників Мокія і Марка. У народі цей день прозвали Маків. Про традиції на церковне свято, що не можна робити і народні прикмети дня - в матеріалі.

Про це пише УНІАН.

16 липня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем

Анатолій жив в IV столітті, родом був з Олександрії з поважної сім'ї. Своє життя він присвятив служінню в церкві - отець Кирило Олександрійський висвятив його в диякони. У 449 році Анатолій взяв участь у соборі в Ефесі, де був скинутий патріарх Константинопольський Флавіан. Нового було вирішено вибрати з священнослужителів за межами столиці. Вибір припав на Анатолія.

Новий патріарх Константинопольський в 451 році брав участь у Халкідонському соборі, а в 458 році був головою на Помісному Соборі в Константинополі. Все життя він вірно служив християнству, зводив нові православні храми і сприяв перенесенню в Константинополь мощей християнських мучеників. Патріарх Анатолій особисто вінчав на царство нового імператора Візантійської імперії Льва I Макеллу - це було вперше в історії. Помер патріарх у 458 році в Константинополі.

Мокій і Марк жили в Римській імперії в III-IV століттях.

Святий Марк був апостолом і супутником святого Петра і зіграв важливу роль у поширенні християнства. Також Марк - один з чотирьох євангелістів і автор Євангелія від Марка в Новому Завіті. Особливо шанують його у Коптській Православній Церкві - Марк вважається засновником Олександрійського собору і першим патріархом Коптської Церкви (християнської церкви Єгипту).

Мокій також був християнином і, як і Марк, потрапив потрапив під релігійні гоніння. Їх схопили і намагалися змусити відректися від християнства, але не змогли. Тоді Мокія і Марка засудили до страти.

За прикметами дня судили про погоду найближчим часом:

зграї комарів і мошок скрізь - найближчий тиждень буде стояти спека;

павуки плетуть павутину - до гарної погоди;

вода в колодязях спадає - до спеки.

У народі день називається Мокій і Марк, Стожари або Маків день - в цей час збирали мак. Якщо в маковій голівці було багато зерен - рік буде врожайним. Стожари називають по імені скупчення Плеяд в сузір'ї Тельця. За ними спостерігали мисливці: якщо добре видно на небі - можна йти на полювання, якщо ні - то не варто.

16 липня - що сьогодні не можна робити
Заборони цього дня такі:


не можна лаятися, сваритися, злословити;

не слід відмовляти в допомозі й милостині - до фінансових втрат;

не можна базікати даремно;

не слід давати гроші в борг - це призведе до сварки.

16 липня не слід починати робити щось нове і важливе - всі плани рухнуть як картковий будиночок, а у справах чекає невдача. Такі справи треба перенести на завтра.

Що можна робити 16 липня
Наші предки в цей день йшли вранці до церкви - молилися святим і святили зерна маку. Освячений мак зберігали вдома - вважалося, що він захищає від нечисті і привертає в дім добробут.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні