Чи впливає на розмір пенсії робота за кордоном

0
Чи впливає на розмір пенсії робота за кордоном
Україна має угоди про пенсійне забезпечення лише з деякими країнами

Через повномасштабне російське вторгнення в Україну багато громадян були змушені виїхати за кордон, аби зберегти свої життя. З-поміж них було чимало осіб, які наближаються до пенсійного віку. За кордоном частина з них пішла на роботу і в них виникло логічне запитання — чи зарахується пенсійний стаж, набутий в іншій країні, по поверненню на батьківщину.

Як передає "Пенсійний кур'єр", все залежить від країни, в яку виїхав та офіційно працевлаштувався майбутній пенсіонер. Нещодавно редакція видання отримала від пенсіонерки таке питання: "Якщо в мене 29 років стажу в Україні і є ще стаж роботи у Польщі й Німеччині, як можна додати, щоб загальна сума була? Чи, можливо, треба виписка із Пенсійного іншої країни?".

Фахівці відповіли, що страховий стаж, набутий у Польщі, впливає лише на визначення права на призначення пенсії. Тобто, якщо стажу, набутого в Україні, достатньо для отримання виплат від держави, то період роботи в Польщі не вплине на пенсійне забезпечення особи.

А якщо особа виїхала в Німеччину й офіційно працевлаштувалася там, то цей стаж не зарахують при призначенні пенсії в Україні, адже наша країна не має угоди про пенсійне забезпечення з Німеччиною.

Додамо, що країни, з якими укладено угоду про пенсійне забезпечення за пропорційним принципом — це Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Португалія, Словаччина та Чехія. Стаж, набутий там, враховується лише для визначення права на отримання пенсії та не впливає на її розмір.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні