--> До села на Волині чотири місяці не ходить автобус | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

До села на Волині чотири місяці не ходить автобус

0
5
До села на Волині чотири місяці не ходить автобус
Жителі сіл колишнього Локачинського району вимагали в облдержадміністрації, аби до них пустили маршрутку

Пише Волинь.

Через те, що немає автобуса, діти з годину пішки дістаються до школи, а дорослі не можуть поїхати ні до лікарні, ні на роботу, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Люди кажуть: терпіти більше несила – немає транспорту, щоб можна було доїхати на роботу, в лікарню чи школу. Під стіни ОДА були готові їхати майже всі жителі сіл.

«До нас звернулися жителі сіл Квасовиця, Малий Окорськ і Великий Окорськ щодо правомірності скасування маршруту в їхні населені пункти, – повідомив заступник голови Затурцівської громади Володимир Бощук. – Проблема така вже чотири місяці. Був перевізник Олег Хайчевський. Скасували ліцензію на перевезення – не знаю, через які причини. Вважаємо, що неправомірно. Людям пояснили, що склали акт і була скарга на перевізника. Хоча всі мешканці громади кажуть, що жодних скарг не було і перевізник дуже добросовісно виконував обов’язки».

Старші люди бідкаються: йти годинами, щоб дійти до найближчої зупинки, куди приїздить автобус, – проблематично.

«Біль такий у нас в душі – просто не можемо передати, – каже жителька села Окорськ Галина Нижник. – Важко дуже. Дорога – п’ять кілометрів до траси, і діти маленькі, і треба в лікарню, ви самі знаєте, які сьогодні хвороби. І аналізи здати, і перевіритися. Їдемо переважно до Торчина, але більшість в Луцьк їде, бо сьогодні здати аналіз тільки там можна. Машинами ж щодня не наїздяться – самі розумієте. Переважна частина населення мусить діставатися пішки. А йти дуже важко. Вже не всі молоді, не у всіх однакові роки».

На роботу діставалася завжди до асфальту пішки – виходила опів на сьому, о сьомій, о шостій. Мені на восьму треба було бути на роботі.

Приїхали домагатися відновлення маршруту і вчителі місцевих шкіл. Кажуть: діти мають вставати з самого ранку та йти частину шляху пішки, щоб не запізнитись на заняття.

«Працюю в окорській школі, де навчаються діти із сіл Квасовиця, Малий Окорськ і Великий Окорськ, – каже мешканка села Великий Окорськ Людмила Коба. – Щоранку діти Малого Окорська, Квасовиці мали змогу доїжджати до школи рейсовим автобусом. Після того як цей маршрут закрили, вони ходять пішки. Це маленькі діти, які ходять в 2-5 клас, є й старші. Якщо погода зіпсується – калюжі, сніг, дощ – вони мусять все одно йти до школи. Дуже часто доводилося дітей обігрівати і сушити їхнє взуття й одяг».

«У мене син, який навчається, – мусить діставатися до сусіднього села, – додає жителька Окорська Наталія Возняк. – Цілу зиму він хворів. Учора поїхав на навчання – приїхав уже хворий. Вони з татом, який працює, разом виходять опів на сьому ранку з дому й пішки дістаються до Володимир-Волинської траси – чекають автобуса. Не завжди транспорт і зупиниться».

Жителька Окорська Жанна Тарасюк раніше працювала в Луцьку. Однак відсутність нормального транспортного сполучення стала однією з причин звільнення жінки з роботи.

«На роботу діставалася завжди до асфальту пішки – виходила опів на сьому, о сьомій, о шостій. Мені на восьму треба було бути на роботі. Як ходила маршрутка – я встигала, каже вона. – Як зняли маршрут, ходила пішки, мусила йти, дощ чи не дощ».

Хто скаржився на перевізника, що в результаті з ним розірвали договір? Люди не розуміють.

«Ми перепитали всіх людей, хто міг написати скаргу, коли автобус ходив завжди в самий кінець. І взимку. Дорога була завжди прочищена в нас. Ніхто нічого не писав», – переконує Галина Нижник.

Натомість в управлінні транспорту кажуть: скарга була. Але подробиць не повідомляють. Обіцяють відповісти на запит людей, чому розірвали договір з перевізником, який влаштовував більшість пасажирів.

«Договір з перевізником було розірвано на основі того, що він не виконував рейси. В нього були порушення регулярності, – пояснює т. в. о. начальника управління транспорту та зв’язку Волинської ОДА Наталія Пивовар. – Перевізнику було надано письмове попередження, було здійснено обстеження пасажиропотоку, виявлено, що він порушує умови договору, а саме – не виконує окремі рейси. Після цього перевізнику надіслали лист про те, що, враховуючи обстеження пасажиропотоку і надане попередження, з ним розривають договір про перевезення пасажирів. Цей маршрут було визнано об’єктом чергового конкурсу, який відбувався 18 січня. Однак заяв від перевізників не було, конкурс не відбувся. Зараз адміністрація робить все можливе, щоб організувати новий конкурс».

В управлінні транспорту обіцяють оголосити конкурс, але не кажуть, коли це буде. Поки ж людям, доводиться йти пішки годинами, аби дістатися іншої зупинки та сісти в інший автобус.

Селяни кажуть: збиратимуть підписи та звертатимуться в управління транспорту Волинської ОДА, щоб маршрутку пустили якнайшвидше. Додають: щоб проблему розв’язали без зволікань, звернуться й до народного депутата України Вячеслава Рубльова. Готові вдатися й до радикальних заходів, якщо в облдержадміністрації їх не почують, – перекривати дороги мирною акцією протесту.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні