--> Як вибрати електричні гірлянди, безпечні для дому* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як вибрати електричні гірлянди, безпечні для дому*

2
1
Як вибрати електричні гірлянди, безпечні для дому*
Грудень можна направду назвати місяцем вогнів. Куди б ми не пішли, нас буквально усюди оточує різнобарвне мерехтіння гірлянд – у вітринах магазинів, на фасадах торгових центрів та офісних будівель, на балконах багатоквартирних будинків і навіть на деревах. Новорічні свята годі уявити без яскравої ілюмінації.

Щоб святковий настрій не було зіпсовано, до вибору гірлянд треба підійти з усією відповідальністю. А ці прості правила вбережуть вас та ваших дітей від непередбачуваних ситуацій, пишуть Сім'я і Дім.

ЧИТАЙТЕ ІНСТРУКЦІЮ

Коли обиратимете гірлянду, читайте інструкцію. І перше, що вас має зацікавити – вулична гірлянда чи хатня? Ілюмінацію для закритих приміщень у жодному разі не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холоди, лусне, у негерметичні лампочки потрапить волога, а в результаті – закорочення дротів. І добре, якщо згорить лише гірлянда.

Ілюмінацію для вулиці не варто використовувати у закритому приміщенні. Не виключено, що виробник заощадив на екологічності пластмаси, безпечна на холоді, а у теплі вона здатна на шкідливі випари.

Утім, існують гірлянди, придатні для використання як на вулиці, так і в квартирі. Про це виробник пише в інструкції приблизно так: використання внутрішнє і зовнішнє.

На упаковці має бути вказано клас захисту: ІР **. Що вищі цифри – то краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. У вуличних гірлянд клас захисту повинен бути не нижчим за ІР 44.

ВИЛКА І АДАПТЕР

У якісної гірлянди мають бути якісна вилка і адаптер. Благенька вилка з тоненькими штирями через поганий контакт із розеткою буде грітися і може навіть зайнятися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації) надзвичайно важлива річ для безпеки гірлянди.

Адаптер зменшує напругу. Світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт. А в розетці маємо 220 вольт. Відчуваєте різницю? Обираючи гірлянду – помацайте адаптер руками. Якщо коробочка вгинається під пальцями – ненадійному пластику довіряти не варто.


ДРОТИ І КОНТАКТИ

Перевіряйте контакти – місця з’єднань мають бути добре ізольованими і міцно закріпленими. Не соромтеся зігнути дріт гірлянди і навіть, легенько смикнути. Нехай неякісний крам зламається ще в магазині!

Дроти гірлянди мають бути якісно ізольованими та безпечними для дітей та дорослих. Але виявилось, що з цього правила є винятки. У продажу з’явилися гірлянди з голими дротами. Виглядають вони вельми незвично: жмут тоненького мідного дроту, у який впаяні світлодіоди. Вилки така гірлянда не має, бо живиться від батарейок, ті дають занадто малу наругу, аби нас вдарило струмом.

Гірлянда китайського виробництва, але сертифікована для європейського ринку. Продавці запевняють, що двох пальчикових батарейок досить, щоби гірлянда цілодобово горіла від Нового року до Різдва. Втім, на ній є і вимикач.

ГІРЛЯНДИ НА БАТАРЕЙКАХ

Гірлянди на батарейках – це новинка останніх років. Продавці пояснюють, що виробники дбають передовсім про безпеку. Мовляв, через низьку напругу і нездатність світлодіодів до нагріву — спричинити займання така ілюмінація практично не здатна. Натомість можна освітити об’єкти, віддалені від електромережі. Поїхали до лісу на шашлик, прикрасили найближчу ялинку гірляндою, і святковий настрій забезпечено. Гірлянди на батарейках бувають й інтер’єрними, й вуличними. Ціна – 65-250 грн.

СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

Коли купуєте гірлян­ди, вуличну ілюмінацію, важливо па­м’ятати, що така про­дукція обо­в’язково має бути сертифікована. У жодному разі не варто брати надто дешеві чи сумнівного походження. Найкраще купувати гірлянди в спеціалізованих магазинах! Якщо виникли сумніви, вимагайте у продавця чи у власника сертифікат якості. На упаковці повинне бути маркування українською мовою.

Роздивляйтесь упаковку і читайте інструкцію. На товарі, вартому довіри, ви знайте букви СЄ – це європейський сертифікат якості.

Він свідчить, що гірлянду таки перевірили в сертифікованій лабораторії – аналізували, підпалювали, плавили, – і дійшли висновку, що вона безпечна для дорослих та дітей, майна і довкілля. Її можна продавати в Європі, і у нас, звісно, теж.

Перед тим, як прикрашати гірляндами ялинку чи квартиру, розрахуйте навантаження на електричну мережу: якщо в одну розетку будуть увімкнені кілька гірлянд, це може спричинити коротке замикання і перегрів розетки. У жодному разі на світлові гірлянди не можна чіпляти прикраси з паперу, тканини тощо – це може призвести до нагрівання самих лампочок і стати причиною загорання.

Така ж небезпека може виникнути, якщо прикрашати ялинки виробами з тканини. Якщо гірлянда загорілася, насамперед треба вимкнути її з електромережі. Якщо це зробити годі, варто вимкнути загальний лічильник, де є запобіжники, щоби знеструмити помешкання. Найкраще загорання ліквідовувати вогнегасником, а якщо його нема, гасити водою, але тільки коли гірлянда вимкнена.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка вумна стаття, ось тільки проблема, гірляндив нас всі китайські, "коробочки-адаптери" ніщо інше як реле-комутатор і ніякого пониження напруги він не робить, світодіодні гірлянди споживають таку мізерну потужність що їх хоч сто штук підключіть в одну резетку -буде менше споживати чим один електрочайник. Так що перед тим як давати поради треба хоч трохи вивчити предмет.
Ну а стосовно надійності то так ізоляція , дроти мають бути НАДІЙНИМИ!
Відповісти
Найгірше коли про електрику розповідає людина з журналісткою освітою!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні