Спілка журналістів Волині виступила на захист побитих колег

1
4
Спілка журналістів Волині виступила на захист побитих колег
Секретаріат Волинської обласної організації Національної організації спілки журналістів України (ВОО НСЖУ) ухвалив заяву, в якій засуджує факти фізичної та моральної агресії щодо працівників засобів масової інформації (ЗМІ) краю та закликає правоохоронні й судові органи дати їм належну правову оцінку.

Заяву ухвалено на засіданні секретаріату ВОО НСЖУ 16 травня.

Друкуємо заяву повністю.

ЗАЯВА
щодо захисту журналістів під час виконання ними професійних обов’язків


На початку травня 2019 р. знімальна група ТРК «Аверс» у складі журналісток Наталії Поліщук, Марії Петручик і телеоператора «під час виконання редакційного завдання» зазнала фізичного та морального тиску в одному з ресторанів на озері Світязь Шацького р-ну Волинської обл., де в позаробочий час відбувалося застілля за участі волинських митників. За інформацією самих журналістів, також було пошкоджено відеокамеру.

НСЖУ уже виступила на захист колег та закликала правоохоронні органи вжити вичерпних заходів для притягнення винних у перешкоджанні професійній журналістській діяльності усіх винних. ВОО НСЖУ також стоїть на цій позиції і вважає, що ніякі пояснення не можуть виправдовувати факт фізичної та моральної агресії щодо працівників ЗМІ, а тому за результатами розслідування всі причетні до цього посадові особи ДФС мають бути негайно притягнуті до суворої відповідальності.

Крім цього, у м. Нововолинську журналістка Наталія Камишникова заявила про тиск на неї з боку невстановлених осіб та бездіяльність місцевих правоохоронних органів. Здійснюються підпали майна Наталії Камишникової, погрожують не лише їй, але й донці, яка проживає в м. Києві.

В березні 2018 р. на Ковельщині зафіксовано факт фізичної агресії щодо телегрупи філії ПАТ «НСТУ» «Волинська регіональна дирекція» у складі Надії Панасюк і Віктора Легеньковського: розбито об’єктив відеокамери.

А в квітні 2018 р. на Тернопільщині відбулося побиття на той час журналіста «Волинь24» Сергія Шаповала і телеоператора «12 каналу» Романа Харченка, було пошкоджено відеокамеру. Після звернення облорганізації НСЖУ ГУ Нацполіції у Тернопільській області порушило кримінальне провадження, але про результати розслідування керівництву волинської Спілки не повідомлено.

Виходячи з вище сказаного, секретаріат Волинської обласної організації виступає на захист усіх колег та закликає відповідні правоохоронні та судові органи дати належну правову оцінку всім вище викладеним фактам.

Крім цього, вважаємо за необхідне нагадати всім працівникам ЗМІ на необхідності неухильного виконання ними під час здійснення професійної діяльності всіх нормативно-правових норм чинного законодавства та Кодексу журналістської етики. Нагадуємо, що до ВОО НСЖУ необхідно не лише звертатися за захистом порушених прав, але й інформувати Спілку про механізми вирішення проблеми та результати завершення розслідування кримінальних проваджень.

Ми звертаємося до фактичних власників та керівників волинських мас-медіа з застереженням щодо використання працівників ЗМІ для вирішення проблем, не властивих журналістській професії, визначати для виконання тільки ті редакційні завдання, котрі не суперечать чинному законодавству, а в разі виникнення конфліктних ситуацій вживати вичерпних заходів для захисту порушених прав найманих працівників.

Рішення Секретаріату ВОО НСЖУ з цього питання є рекомендованим для поширення у тижневий термін на відповідних носіях усіма ЗМІ області, які очолюють члени НСЖУ, а також для керівників інших мас-медіа, незалежно від форми власності.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це успіх і ознака що у нас народжується справжня журналістика а не одні репортажі про аварії, ДТП та пожари.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні