Спілка журналістів Волині засудила напад на колег на Тернопільщині

1
-2
Спілка журналістів Волині засудила напад на колег на Тернопільщині
Правління Волинської обласної організації Національної спілки журналістів України засудило побиття волинських журналістів на Тернопільщині.

Про це стало відомо у четвер, 26 квітня, під час засідання секретаріату організації.

Нагадаємо, у середу, 20 квітня, на підприємстві ПП «Агро-дружба», що в Теребовлянському районі Тернопільської області під час розслідування нелегального продажу дизельного пального жорстоко побили та тримали у замкненому приміщені журналіста Сергія Шаповала та оператора Романа Харченка.

Присутні одноголосно підтримали заяву обласної організації НСЖУ, у якій журналістська спільнота Волині засуджує факт побиття колег на Тернопільщині і «закликає правоохоронні і судові органи не піддаватися на можливі тиск, хабарі чи залякування з боку обвинуваченого, а чесно, неупереджено і оперативно провести розслідування цього резонансного інциденту».

Подаємо повний текст заяви

ЗАЯВА
Волинської обласної організації
Національної спілки журналістів України

Напередодні Всесвітнього дня свободи преси, а саме 20 квітня 2018 року, журналіст відділу розслідувань інтернет-видання «Волинь24» Сергій Шаповал та оператор «12 каналу» Роман Харченко під час виконання редакційного завдання зазнали жорстокої агресії з боку керівника підприємства «Агро Дружба», що в смт Дружба Теребовлянського району Тернопільської області, Романа Когута і його помічника.

У телеоператора Харченка – струс головного мозку, забій грудної клітини і гематоми на тілі, у журналіста Шаповала – травмоване обличчя. Відкрито кримінальне провадження згідно з п.2. статті 345-1 Кримінального Кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста».

Така жорстока розправа відомого в тій місцині багатія-аграрія була викликана проханням наших колег показати документи на пальне, що нелегально продавалося на території підприємства. Це яскравий приклад того, як впевнені у своїй безкарності деякі новітні глитаї, прикриваючись мандатами, зв’язками і грошима, готові убивати всіх, хто хоч словом засвітить їх нечесні оборудки.

За перший квартал 2018 року Національна спілка журналістів України зафіксувала 21 подібний інцидент. Випадок на Тернопільщині з волинськими медіа-розслідувачами доповнює цей кривавий список постраждалих і демонструє незахищеність журналістської професії в молодій демократичній державі, орієнтованій на європейські цінності.

Волинська обласна організація НСЖУ закликає правоохоронні і судові органи не піддаватися на можливі тиск, хабарі чи залякування з боку обвинуваченого, а чесно, неупереджено і оперативно провести розслідування цього резонансного інциденту, щоб зняти з себе ганьбу попередніх років за приховування, затягування розслідування випадків фізичної агресії проти журналістів.

Волинська обласна організація НСЖУ заявляє, що уважно стежитиме за розслідуванням і надаватиме широкого розголосу всім зафіксованим проявам порушень, тому що непокаране зло множиться, посилює страх і зневіру всього українського суспільства.

Бажаємо швидкого одужання постраждалим колегам-журналістам і нагадуємо всім, у кого «чешуться руки»: згідно із ст. 43 Закону України «Про друковані засоби масової інформації», Честь, гідність, недоторканність журналіста охороняються законом.

Долучаємось до ініціативи НСЖУ про якнайшвидше проведення Парламентських слухань з питань фізичної безпеки журналістів і вимагаємо від Генерального прокурора України провести перевірку розслідування всіх випадків фізичної агресії над журналістами.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спілка журналістів? На Волині? Заявила про себе? Ще є така? Гадав, що савчак її давно поховав. 10 років про неї нічого не чув. Дивно. Савачак з усього робить пустелю.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні