День народження волинського митника: побиті журналісти і «невидимий» бурштин

2
-11
День народження волинського митника: побиті журналісти і «невидимий» бурштин
Журналісти телеканалу «Аверс» зазнали нападу під час виконання редакційного завдання, пов’язаного з пошуком «невидимого» бурштину. В результаті – тілесні ушкодження і пошкоджена техніка, відкрите кримінальне провадження відразу за кількома статтями.

ВІДВОЛІКАЮЧИЙ МАНЕВР

Історія, яка трапилася 8 травня у ресторані «Лемарк» у селі Світязь Шацького району, мала свій початок ще 6 травня. Тоді журналіст телеканалу «1+1» Євген Плінський опублікував пост на своїй сторінці у «Фейсбуці» про те, що на митному пункті пропуску «Ягодин» поляки затримали велику партію бурштину.

«Фура з бурштином була пропущена через «Ягодин» в ніч з 3 на 4 травня. У ту ж ніч фуру затримали поляки, але тільки сьогодні приступили до її оформлення. Родзинка в тому, що канал був серйозний, і «винос теми в маси» не повинен був відбутися. Тому коли я про це написав, через 30 хвилин, за вказівкою Шелігацкого (Євгеній Шелігацький – заступник начальника Волинської митниці ДФС, начальник управління протидії митним порушенням та міжнародної взаємодії – ред.) Валентина Черниш (головний державний інспектор з розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації – ред.) запустила новину про спільне затримання з поляками чогось там на пункті пропуску «Устилуг-Зосин». Їх мета відвернути увагу від затриманої фури поляками на «Ягодині». Тільки що на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» наші митники пропустили в Польщу близько 500 кілограмів бурштину. Пропустили за негласним розпорядженням начальника Волинської митниці Євгенія Шелігацкого, який, розуміючи, що після поділу ДФС злетить зі свого прибуткового місця, хапається за будь-які корупційні теми. Але от біда, поляки бурштин знайшли і затримали. Розгорається скандал. Їхня мета відволікти увагу від затримання поляками фури на «Ягодині», – зазначив у дописі Євген Плінський.



МОВЧАННЯ МИТНИКІВ

Журналіст висловив досить серйозні звинувачення у бік керівництва Волинської митниці у фактичному сприянні контрабанді бурштину з України, втім він не розкриває джерел своєї інформації та не публікує жодних доказів виявленого ним правопорушення. Всі інформаційні агентства, які написали про затримання на кордоні фури з 500 кілограмами бурштину, посилалися на пост Євгенія Плінського як на першоджерело. Для отримання коментаря від митників 6 травня редакція інтернет-видання «Волинь24» звернулася до речниці Валентини Черниш.

Посадовиця заперечила факт затримання будь-якого бурштину на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ», водночас повідомила, що контрабандний бурштин вагою 12 кілограмів українські митники разом із польскими колегами затримали на пункті пропуску «Устилуг-Зосин».

Пізніше журналіст Євген Плінський оновив свій пост та додав інформацію про фуру, яку затримали.

«Дані авто: тягач – АС2935ВТ, причіп – АС3678ХР, власник і відправник вантажу – ТОВ «Вісент», – написав Євген Плінський.

ТОВ «Вісент» зареєстроване у Луцьку, його засновники Іван Сапега та Ігор Музичко, який також володіє ТОВ «Форінвест девелопмент» та ТОВ «Енерго Рітейл». ТОВ «Вісент» займається неспеціалізованою оптовою торгівлею, дві інші фірми – виробництвом органічних хімічних речовин та торгівлею газом.

У коментарі інтернет-виданню «Волинь24» представники компанії «Вісент» підтвердили, що вантаж дійсно належав їм, щоправда, кажуть, везли не бурштин, а вугілля. Чи відповідає дійсності інформація про виявлений серед вугілля цінний камінь – у «Вісенті» не коментують.

Ще через деякий час журналіст-викривач знову оновив свій пост та додав, що фури насправді було дві, а загальна вага контрабандного бурштину перевищила тонну. А пізніше Євген Плінський дещо змінив свою версію, зазначивши, що затримання контрабандного бурштину – це операція українських прикордонників, а не поляків. Втім, про цю операцію – жодної інформації на офіційному сайті Державної прикордонної служби досі немає, а за телефоном сектору комунікації Західного регіонального управління Держприкордонслужби декілька днів ніхто не відповідає.

Немає інформації про успішну операцію із затримання великої партії контрабандного бурштину і з боку польських митників. Як зазначив в одній із груп у соціальній мережі «Фейсбук» головний редактор інтернет-видання «Волинські новини» Іван Савич, польська сторона теж не поспішає звітувати про успішний «улов».

«Зараз не можемо сказати, давайте за день-три дзвоніть», – переказав відповідь «Комунікату ізби цельней» в Дорогуську Іван Савич.

З якого боку не зайти – а ситуація ця дуже дивна. Якщо інформація журналіста Євгена Плінського про понад тонну контрабандного бурштину відповідає дійсності, чому про успішну операцію з його затримання ніхто не звітує? Навіть якщо уявити, що контрабандисти намагаються «вирішити питання» з українськими митниками і прикордонниками, тоді чому мовчать поляки? Невже і польська сторона «в темі» і «в долі»?



ПОБИЛИ ЗА ДОПИТЛИВІСТЬ

Вочевидь, скандал, роздутий у медіапросторі журналістом Євгеном Плінським, зацікавив не одне інформаційне агентство Волині. І, мабуть, чи не найбільше зацікавилися ним журналісти телеканалу «Аверс» – Марія Петручик та Наталія Поліщук. Нагадаємо, користуючись нагодою – днем народження начальника пункту пропуску «Ягодин» Олександра Оникійчука, журналістки завітали без запрошення на приватну вечірку до ресторану «Лемарк», аби розпитати все про той «невидимий» бурштин, і… як то кажуть, «вечір перестав бути нудним».

Можна сперечатися з приводу етичності поведінки журналістів, мовляв, вломилися у приватний заклад, у неробочий час і так далі. Але факт лишається фактом – на дівчат напали, не знайшовши мирних аргументів відмовити в інтерв’ю. За словами журналісток, чоловіки відібрали телефон, на який ті вели зйомку, притім пошкодили палець Марії Петручик, ще й зламали камеру. Поліція, яка прибула на виклик, відкрила кримінальне провадження відразу за трьома статтями Кримінального кодексу України: стаття 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), стаття 186 (відкрите викрадення чужого майна – грабіж) та стаття 125 (умисне легке тілесне ушкодження).

Телефонуємо знову ж таки до Валентини Черниш, аби почути версію митників про події того вечора. І речниця ДФС підтверджує, що дійсно все було так, як описано у сюжеті «Аверсу», за фактом проводиться службова перевірка. Втім, Валентина Черниш наголошує, що митники вечеряли у вільний від роботи час, а редакційне завдання журналісток телеканалу «Аверс» називає «неетичним».

«Як можна відправляти на редакційне завдання молодих дівчат пізно ввечері до компанії чоловіків, яка відпочиває, можливо, навіть з алкоголем?» – дивується речниця фіскальної служби.

Також, на її думку, журналістки самі спровокували конфлікт своєю поведінкою, відмовившись покинути приватну територію. Заперечує, що в об’єктив оператора «Аверсу» могло потрапити щось таке сенсаційне, чого будь-якою ціною не можна було допустити в ефір, навіть ціною кримінального правопорушення. Між іншим, за словами Євгена Плінського, серед гостей у ресторані був і старший зміни, який, за версією журналіста, пропустив фури з бурштином.

Своєю чергою Марія Петручик у прямому ефірі на телеканалі «Аверс» з місця події повідомляла, що знімальна група намагалася спілкуватися з чоловіками, але ті вели себе агресивно, напали, вирвали журналістські посвідчення і телефон.

«Забрали навіть водійське посвідчення у водія. Не знаємо, як тепер будемо повертатися додому», – прокоментувала події Марія Петручик. Та додала, що їй також мало не зламали палець, через що довелося викликати не тільки поліцію, а й «швидку».



БУРШТИН, ЯК БРАТ-БЛИЗНЮК ВУГІЛЛЯ

Повертаючись до першопричини всіх бід, Валентина Черниш згадує про нібито затриманий бурштин на кордоні, слід якого і шукали журналісти «Аверсу». Речниця митниці обмовляється тим, що ніде у світі митниця не виявляє 100% порушень, і Україна – не виняток. Більше того, посадовиця розповідає про те, чому, суто гіпотетично, митники могли не побачити бурштину у фурі, якщо він дійсно там був.

«І вугілля, і бурштин – це корисні копалини, які мають приблизно однакову густину. Тому, відповідно, і на сканері відображаються однаково», – пояснює Валентина Черниш.

Виходить, контрабандисти змішують вугілля з бурштином, щоб обманути сканери митниці? До речі, нагадаємо, ТОВ «Вісент» займається саме експортом вугілля.



Що ж, трохи фізики. Густина вугілля (залежно від марки) від 1,253 до 1,766 грама на сантиметр кубічний. А бурштину: 1,05 – 1,1 грама на сантиметр кубічний відповідно. Густина вугілля і бурштину дійсно майже однакова, тому гіпотеза про змішування цих двох корисних копалин в одній фурі цілком має право на існування.

Але Євген Плінський 7 травня публікує у себе на сторінці іншу гіпотезу.

«Надійшла інформація, що фур з бурштином було дві, із загальною вагою контрабанди каменю близько 1,3 тонни. Тобто мільйони на 4 євро. Першу фуру (тягач АС2935ВТ, причіп АС3678ХР) поляки розкрили вчора, а ось друга (тягач АС 2934ВТ, причіп АС2511ХР) поки затримана, але не оглянута. Обидві машини йшли від компанії ТОВ «Вісент», і знаєте що цікаве? Обидві вони проходили на «Ягодині» через Rapiscan, і митниця бачила, що там бурштин. Бачила, але пропустила. Пропустила, так як була команда», – вважає журналіст та ставить питання, яке, мабуть, зараз цікавить всіх, хто стежить за цією темою: чому немає жодної реакції на цей інцидент від голови Державної фіскальної служби Олександра Власова?

Навіть якщо припустити, що вся історія Євгена Плінського про дві фури контрабандного бурштину – суцільний фейк, то цей фейк набув вже такого розголосу у медіапросторі, що його офіційне спростування просто критично необхідне для порятунку іміджу усієї Державної фіскальної служби. Втім, там досі ані пари з уст, що породжує ще більше питань і підігріває суспільний інтерес до цього «невидимого» бурштину.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Передрук заборонено

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Митниця давно перетворилась на мафію, яку ніхто не котролює. Через кордон можна пропхати і чорта лисого, за бабло. Цим користуються і бабки-сигаретчиці ,і постачальники фурами та вагонами.
Відповісти
Журналісти молодці!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні