Спроба №2: як у скандальній волинській громаді секретаря обирали. ФОТО

0
-3
Спроба №2: як у скандальній волинській громаді секретаря обирали. ФОТО
У Гіркополонківській громаді з другої спроби обрали секретаря сільської ради об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Про це стало відомо у вівторок, 8 січня, на другій позачерговій сесії Гіркополонківської ОТГ.

Нагадаємо, 3 січня відбулася перша сесія. Більшість депутатів не підтримали висуванця від голови Гіркополонківської громади Ніни Симонович. Натомість без попередження 14 депутатів, які на початку сесії оголосили про утворення депутатської групи «За розвиток громади», висунули свою кандидатуру – Ларису Присяжнюк. Очільниця ОТГ, не погодившись із цим, оголосила перерву і покинула сесійну залу.

У вівторок, 8 січня, депутати, голова Ніна Симонович та мешканці громади зібралися на позачергову сесію, щоб раз і назавжди поставити крапку у скандальній ситуації.

Розпочалося засідання святково і невимушено. Голова привітала присутніх з Різдвом Христовим, а вихованці і вчителів Гіркополонківської школи на чолі з директором Василем Мацялкою заспівали колядок.

Після оголошення початку сесії голова поставила на голосування обрати тимчасового секретаря Андрія Мороза, який буде вести протокол засідання сесії, оскільки немає обраного секретаря ОТГ, та лічильну комісію у складі трьох осіб. Здивовані депутати, які проголосували за Ларису Присяжнюк, почали обурюватися, наголошуючи на тому, що на попередній сесії уже обрали секретаря та членів лічильної комісії. На що Ніна Симонович відповіла, що вправі обирати лічильну комісію на кожній сесії.

Голова громади озвучила претендентів у кандидати лічильної комісії, до якої пропонувала Анатолія Хвеня. Депутат з групи «За розвиток громади» на знак протесту оголосив про самовідвід, аргументуючи тим, що попередня сесія не завершилася, а голова їх ігнорує.

Лариса Присяжнюк зауважила, що ніхто не інформував депутатів про те, що це друга тимчасова сесія, а повідомили, що це продовження першої.

«Про порядок денний нас ніхто теж не інформував. Він має бути опублікований або на сайті, якого в нас немає, або на стендах, або в паперовому вигляді, а не давати перед початком сесії», – зауважила депутатка.

«3 січня я оголосила перерву через шум, який зчинили у сесійній залі. Працювати у таких мовах було неможливо. 7 депутатів звернулися до мене по перерву, і Анастасія Денисюк це оголосила», – пояснила голова. Депутати ж почали стверджувати, що вони цього не чули і ніхто не оголошував про перерву.

«Ви просто сказали, що цього не буде (призначення Лариси Присяжнюк на посаду секретаря – ред.) і вийшли», – зазначила Лариса Присяжнюк.

Ніна Симонович, стверджуючи, що депутати своїми діями порушили закон і регламент проведення сесії, зачитала своє розпорядження від 4 січня «Про зупинення рішень Гіркополонківської ради 3 січня». Тобто наклала вето на усі рішення, які ухвалили депутати на скандальній першій сесії.

Перед голосуванням депутат з об’єднання «За розвиток громади» Віктор Папко оголосив про свій вихід із групи.

«Давайте забудемо ці всі бар’єри і почнемо працювати. Ми навіть не дали Ніні попрацювати, а вже дуже багато вимагаємо. Отам якийсь чоловік крикнув, що я зрадник. Ні, я не зрадник, я просто хочу, щоб нормально працювалося», – повідомив про своє рішення депутат.

Рада спробувала подолати вето голови ОТГ, але необхідної кількості голосів для цього (2/3 від складу ради) не набралося. Відтак рішення сесії від 3 січня стали нечинними.

Ніна Симонович запропонувала новий порядок денний. Основними були питання обрання секретаря Гіркополонківської сільської ради об’єднаної територіальної громади, утворнення постійних комісій, приєднання Лаврівської і Ратнівської сільських рад до Гіркополонківської громади і покладення обов’язків старост.

Оскільки депутата Світлану Польчик, яку голова висунула на першій сесії не підтримали, голова громади Ніна Симонович висунула нову кандидатуру на секретаря ради – Людмилу Коваль.

Перед голосуванням за цю кандидатуру 10 депутатів оголосили про створення фракції партії «Блок Петро Порошенка «Солідарність».
Кінець-кінцем шляхом таємного голосування більшість депутатів (24 голоси) підтримали кандидатуру Людмили Коваль.

Також обрали старост. Селами Оздів і Ратнів опікуватимуться колишні голови сільських рад.

Загалом сесія пройшла більш-менш спокійно. Мешканці очікують наступну сесію, на якій будуть затверджувати бюджет та програму розвитку ОТГ.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Скандал у волинській школі: вчителі вигнали робітників, які ремонтували спортзал. ФОТО

Текст і фото – Олени ЯКОБЧУК («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні