«Рішення про надання автокефалії Україні – прийнято і ще раз підтверджене», – Петро Порошенко

0
0
«Рішення про надання автокефалії Україні – прийнято і ще раз підтверджене», – Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко виступив із заявою у зв'язку з ухваленням Синодом Вселенського Патріархату рішення про надання Українській православній церкві незалежності (автокефалії). Заява опублікована на офіційному сайті глави держави.

У ній, зокрема, йдеться: «Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоб Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод Константинопольської Церкви-Матері сказали омріяне, довгоочікуване та протягом тривалого часу виборюване нами «так!».

Помісній, автокефальній, православній Церкві України – бути!»

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Україні надали рішення про автокефалію православної церкви

Президент України зазначає: «Рішення Вселенського Патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом – про Україну як нібито канонічну територію російської церкви. Те, що так званий «перехід» Київської митрополії у володіння Москви стався «не за приписами канонічних правил», Вселенський Патріархат визнав ще у 1924 році. А сьогодні Синод ще раз підтвердив цю позицію.

Тим скептикам, хто каже, буцімто нічого ще не вирішено, Петро Порошенко розтлумачив: «Рішення про надання автокефалії вже прийняте. Наголошую, рішення про надання автокефалії Україні - прийнято і ще раз підтверджене».

Президент повідомив: «Сьогодні я вже можу сказати, що звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського Патріархату. Вони витримали тиск, шантаж, погрози і залякування, але звернулись зі своїми підписами до Вселенського Патріарха. І це варто визнання».

Петро Порошенко подякував Патріарху Філарету і усім ієрархам УПЦ Київського Патріархату, митрополиту Макарію та єпископам УАПЦ за виявлений дух єдності і за одностайне звернення до Вселенського Патріарха. Він привітав обох предстоятелів із тим, що з них сьогодні нарешті зняли всі московські звинувачення. Владик визнано канонічними єпископами.

Президент також окремо подякував Верховній Раді, яка великою кількістю голосів підтримала його звернення до Вселенського Патріарха, кожному учаснику Хресної ходи 28 липня і всім українцям, які прагнуть Помісної Церкви і моляться за неї.

Звертаючись до Вселенського Патріарха Варфоломія, Петро Порошенко зазначив: «Україна з нетерпінням чекає Вашого душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного князя Володимира».

Глава держави роз'яснив: «Ми сьогодні отримали Автокефалію і після Собору Предстоятель Української Помісної Православної Церкви отримає Томос».

Петро Порошенко наголосив: «Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць.

Ще раз наголошую, це – питання вільного вибору для кожного віруючого.

Спільне творення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Ми цього точно не маємо допустити. Навпаки, це - дорога до миру, спокою, порозуміння.

Як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Бо мета Кремля – розпалити в Україні релігійну війну. І це точно не мій план, не план українського народу і не план української держави».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні