08 листопада, 2016, 11:28

Перегони за Білий дім

Сьогодні одна з наймогутніших держав світу – США постала перед важливим вибором, вибором нового лідера країни, який суттєво може змінити її історію. Вже 8 листопада 2016 року відбудуться 58-мі вибори Президента США. Цей вибір є доволі складним, адже впливає не лише на долю цієї держави, а й на долю всього світового співтовариства.

Діючий президент – Барак Обама більше не може балотуватися на цю посаду, оскільки термін правління є обмежений через поправки у Конституції США. А отже на політичній арені країни з’являються окрім вже знайомих і нові актори.

Кандидатами у президенти є представники таких партій: Республіканська, Демократична, Лібертаріанська, Партія Зелених та один безпартійний представник. Але найзапекліша боротьба ведеться між двома кандидатами , що є представниками демократичної та республіканської партій - Гілларі Клінтон та Дональдом Трампом.

Для кращого розуміння переваг та недоліків обрання Клінтон або Трампа необхідно проаналізувати діяльність кожного з них. Розпочнемо з представника Демократичної партії . Гілларі Діана Родем Клінтон — політик, державний секретар США, колишня Перша леді США (1993-2001). Як відомо, Гілларі багато допомагала чоловікові Біллу Клінтону в його політичній кар'єрі.

Тож після закінчення президентства її чоловіка, вона й сама пішла в політику. Перша спроба Клінтон стати президентом США відбулася ще в 2008 році, проте тоді вона поступилася номінацією Бараку Обамі, який і став президентом у 2009 році. Сама ж Клінтон погодилася обійняти посаду держсекретаря, на якій пробула до початку 2013. Сьогодні Гілларі Клінтон балатується на посаду президента від Демократичної партії.

Наступним імовірним кандидатом у президенти є Дональд Трамп - амбіційний американський бізнесмен і політичний діяч, член Республіканської партії, медіа магнат, президент будівельного конгломерату Trump Organization, засновник компанії Trump Entertainment Resorts, що спеціалізується на ігровому готельному бізнесі. Дональду Трампу є притаманним специфічний тип спілкування та ведення екстравагантного способу життя. Гаслом своєї кампанії він обрав лозунг «Повернемо Америці колишню велич!». Крокувати до своєї мети Дональд пропонує радикальними методами.

Відповідно кожен із поданих вище кандидатів має конкретний план щодо здійснення майбутньої політики США. То що ж пропонують Гілларі Клінтон та Дональд Трамп у разі свого президентства? Якими є політичні мета та прагнення кожного з них?

Щодо політичної програми Клінтон, то вона зорієнтована на підвищення доходів середнього класу, створення універсальної дошкільної освіти і перетворення коледжів на більш доступні, а також реформування системи охорони здоров’я . Виходячи з її економічної філософії з інклюзивного капіталізму, Клінтон запропонувала «запит повернення», який скасує податкові та інші пільги для компаній, які переміщують робочі місця за кордоном, натомість створення стимулів для компаній, які поділяють прибуток зі співробітниками, співтовариствами і навколишнім середовищем, а не зосереджуються на короткострокових прибутках для збільшення вартості акцій і нагромадження акціонерів; збільшення права на колективні переговори і розміщення "виїзного податку" на компанії, які переміщують свої штаб-квартири з Америки, щоб платити нижчу податкову ставку за кордоном.

Клінтон виступає проти (хоча раніше підтримувала) Транс-Тихоокеанського партнерства (ТЕС), підтримує експортно-імпортний банк США і вважає, що: «будь-яка торговельна угода повинна створювати робочі місця і підвищувати зарплати і добробут, а також захищати нашу безпеку».

Проте, в житті цього кандидата наявні й певні темні плями. В першій половині цього року Клінтон була звинувачена в перевищенні службових повноважень. ФБР проводило розслідування стосовно використання Гілларі Клінтон особистого сервера електронної пошти, у тому числі для передачі секретних даних, коли вона була держсекретарем США. 30 тис. листів з її особистої пошти були передані на перевірку, ще ж 33тис. були видалені адвокатом, як особисті. На даному етапі офіційних звинувачень висунуто не було.

Тим не менш , варто відмітити , що на разі вона займає лідируючі позиції. І причин для цього можна навести кілька. По-перше, як кандидат від правлячої партії, вона має сильну політичну підтримку; по-друге, вже маючи досвід перебування на керівних посадах в державі, вона має краще знати структуру та систему управління зсередини. Не в останню чергу відіграє свою роль й успішне правління її чоловіка.

Постійна підтримка та допомога чоловікові-президентові мали навчити її розуміти в якому напряму рухається розвиток країни, які є перспективи, які проблеми можуть виникнути на цьому шляху та як знайти правильне їхнє рішення. І, звісно, що можливість обрання першої жінки-президента теж стимулює виборців віддати свій голос саме в її користь.

Стосовно її опонента - Дональда Трампа, то в його планах є реорганізація внутрішньої та зовнішньої політики США i вирішення проблеми Іранської ядерної програми. На думку Трампа нелегальні іммігранти з Мексики є однієї з основних проблем. Оскільки зі своїм приїздом приносять безліч проблем пов’язаних з торгівлею наркотиками, яка в свою чергу провокує безліч злочинів та порушень закону. Мультимільярдер виступив за збереження в повному обсязі програм «Медікер» (національна програма медичного страхування літніх людей і інвалідів) і «Медікейд» (програма медичної допомоги для сімей з рівнем достатку за межею бідності, фінансується на рівні штатів за підтримки федеральної влади).

Разом з тим він пообіцяв у разі обрання президентом відмовитися від «Обамакер» (реформа охорони здоров'я, головний елемент якої - запровадження загального обов'язкового медстрахування): «Ми повинні анулювати Обамакер. Її можна замінити на щось краще для всіх, що буде значно дешевше і для громадян, і для держави ». А щодо економіки потенційний кандидат від республіканців заявив, що в США - високий рівень безробіття, який, за його оцінками, досягає 21%. Нові робочі місця Трамп пропонує створювати за рахунок повернення американського бізнесу з-за кордону. За його словами, введення високих мит для товарів американських виробників, виготовлених за кордоном, змусить їх повернути виробництво на територію США. Дональд вважає, що Вашингтону слід переглянути умови торговельних угод з такими країнами, як Японія і Китай.

Для прикладу, США звинувачує Пекін в штучному заниженні курсу юаня, через що американським компаніям абсолютно неможливо конкурувати з КНР. Мультимільярдер розкритикував вторгнення США в Ірак. За його словами, він спочатку попереджав, що ця кампанія дестабілізує Близький Схід і призведе до того, що Тегеран поставить під свій контроль Багдад. Крім цього, Трамп поскаржився на те, що Ісламська держава і Іран захопили контроль над нафторесурсами Іраку, які повинні були використовувати американці.

Та не дивлячись на непоганий план дій і складену політичну програму Дональд Трамп все ж має не ідеальний імідж у політичному колі. На поверхню випливає давно минула справа пов’язана із молодістю кандидата у президенти. Справа йдеться про жінку, яка заявила, що в 13-річному віці вона підверглася домаганню та насиллю з боку юного Дональда Трампа та його друга Джефрі Епштейн.

Проте Дональд категорично заперечує цей акт, оскільки, на його думку ці факти оприлюднені з метою забруднення його репутації. На даному етапі все ж давно минула історія спростована. Проте вона зробила свою справу, і відповідно, довіра населення до Трампа вже підірвана. Загалом, аналізуючи політику Дональда з одного боку не можна не зауважити логічність його діяльності, але з іншого - методи його політики є дуже радикальними і дещо поспішними.

Що ж оскільки з кандидатами та їхніми позиціями щодо політики США ми вже ознайомлені, саме час дізнатися, що ж говорить нам статистика соціологічних опитувань. Аналізуючи попередні етапи можна було б з впевненістю сказати, що Гілларі Клінтон утримує лідерські позиції з відривом у 6-8%. Проте з нещодавніми подіями ця ситуація змінилася і за даними соціологічного опитування газети Washington Post та телеканалу ABC Трамп відстає від Клінтон менше ніж на 2%.

Неочікуваний поворот, чи не так? Ситуація, що склалася є доволі неоднозначною. Враховуючи попередньо сказане ми не можемо однозначно стверджувати, чи то переможцем буде Трамп, чи то Клінтон. Репутація обох кандидатів не є бездоганною. Населення США, вірніше його значна частина, взагалі, не підтримує жодного з політиків. Нещодавня ситуація з Гілларі Клінтон призвела до великих сумнівів стосовно неї і це видно з результатів опитування, адже Трамп наздоганяє її і відстає вже на неповних 2%. Відомо також, що й політика республіканця не є досконалою , оскільки і він припускався багатьох помилок і якщо Ви слідкуєте за подіями, то неодмінно це зрозумієте.

Дональд Трамп як було зазначено, - амбіційний політичний діяч і його думки міняються швидко та й методи своєї діяльності він обирає занадто радикальні на відмінну від врівноваженої та послідовної Клінтон. Тому, насправді, сьогодні майже неможливо передбачити результати виборів і назвати того, хто займе пост президента і стане новим лідером США.

Підготували Віра ВИНОГРАДСЬКА, Ярославаа МІЩУК

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні