Церковне свято 26 серпня: що треба встигнути зробити до заходу сонця

0
Церковне свято 26 серпня: що треба встигнути зробити до заходу сонця
26 серпня в церкві згадують преподобного Максима Сповідника, який прославився як супротивник усякої єресі. У народному календарі також - Максим-сповідник. Про що молитися цього дня, що заборонено та що слід зробити в церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

Про це пише Уніан.

26 серпня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем
Максим Сповідник народився в VI столітті, в Константинополі. Він походив зі знатної сім'ї, здобув гарну освіту і виховувався в християнських традиціях. У той час на престол зійшов імператор Іраклій, який за чесноти й освіченість Максима зробив його своїм першим секретарем. Але, на жаль - через три роки служби той вирішив піти і присвятити себе служінню Господу.

Максим вирушив в обитель Богородиці в Хрисополі під Константинополем і став там ченцем, а незабаром і ігуменом монастиря. Пізніше преподобний переїхав до Георгіївського монастиря в Кизику, де створив свої перші твори про молитву, безпристрасність і милосердя.

У 626-му році, через напади на Константинополь персів і варварів, Максиму довелося оселитися на Криті, а потім на Кіпрі та в Карфагені, де він познайомився з преподобним Софронієм. Разом вони стали вести війну проти єретиків, за що потрапили під гоніння.

За часів правління імператора Костянтина II Максима судили як державного злочинця і 655 року заслали до Фракії. У 662-му відбувся ще один суд і цього разу преподобного заслали на Кавказ, де він помер.

Народні прикмети 26 серпня
За погодою судили про вересень і якою буде зима:


сильний вітер - вересень буде дощовим;

день видався тихий і безвітряний - скоро чекай негоди;

листя на березі пожовкло - до швидких заморозків;

спекотний день - зима буде морозною, а якщо прохолодний - то теплою.

У народі 26 серпня - свято Максим-сповідник.

26 серпня - що сьогодні не можна робити
Заборони на це свято такі:


не можна лихословити, лаятися, бажати зла - цього дня може бути багато провокацій, тому краще уникати конфліктів;

заборонено бурхливо веселитися і розпивати алкоголь - триває Успенський піст;

не можна відмовляти в допомозі.

Головна заборона дня - не можна приховувати ні на кого образи, навпаки, слід усе відпустити, інакше вони терзатимуть душу до самої смерті.

Що можна робити 26 серпня
Преподобний Максим Сповідник вважається покровителем студентів, богословів і проповідників. Йому моляться про допомогу в навчанні та утвердженні віри, просять про порятунок заблукалих душ.

Цього дня заведено просити прощення і відпускати образи. Тим, хто постить, можна їсти гарячу їжу з маслом і трохи вина. За традиціями також роблять велике прибирання в льохах, підвалах, сараях, коморах, на горищах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні