Кращий захист від інфекційних хвороб. Що потрібно знати про вакцинацію*

0
-1
Кращий захист від інфекційних хвороб. Що потрібно знати про вакцинацію*
Ми переживаємо непрості часи. Через війну в сховищах утворюються великі скупчення людей з обмеженим доступом до базової гігієни. Ці умови сприяють швидкому поширенню інфекційних хвороб, тому організм треба захистити. Найкращий спосіб запобігти серйозним недугам — вакцинуватися. Це стосується як дітей, так і дорослих. З планом ін'єкцій можна ознайомитися в Календарі профілактичних щеплень або проконсультуватися варто у сімейного лікаря. Пояснюємо, для чого прищеплюють дорослих і де пройти курс вакцинації.

Чому це важливо? Як працюють вакцини



Зробити щеплення — означає отримати гарантований захист від хвороб. Механізм дії вакцини наступний: в організм вводиться ослаблений або мертвий вірус, а імунна система реагує на нього виробленням антитіл, тобто формується імунітет, який допоможе в разі справжнього зіткнення зі збудником. Це дозволяє не просто захистити здоров'я окремої людини, а й запобігти поширенню небезпечних вірусів.

Згадайте історію: саме вакцини допомогли людству подолати епідемії віспи, дифтерії, поліомієліту, туберкульозу. Сьогодні всі розвинені країни розглядають вакцинацію як дієвий, усвідомлений та необхідний фактор збереження здоров'я. Ефективність методу підтверджена численними науковими дослідженнями.

Вакцинація дорослих: які види існують





Пропонуємо ознайомитися з детальною інформацією на сайті «Універсум Клінік» за посиланням https://universum.clinic/ua/service/vakczinaczii/. Фахівці умовно виділяють три типи профілактичних щеплень для дорослих:

  • планові для пацієнтів без ризиків;

  • планові для пацієнтів, які подорожують;

  • екстрені (при настанні медичних ризиків).



Розглянемо їх детальніше.

Планові щеплення для дорослих — це ін'єкції проти дифтерії (раз на 10 років, препарат «Бустрикс», Бельгія), пневмококу (виконують одне щеплення «Превенаром 13», рекомендовано повторити після 65 років), грипу (1 раз на рік, вакцин декілька: «Ваксигрип», Франція; «Інфлувак», Бельгія; «ДжиСі Флю», Південна Корея), менінгококу (1 раз на 2 роки, Менактара, США або Німенрікс, Бельгія), гепатиту А та гепатиту В («Енджерикс», «Хаврикс», «Твінрикс» — усі Бельгія).

Планові щеплення для подорожувальників — від гепатиту А (якщо збираєтеся відвідати Азію, Африку, Піаденну Америку), кліщового енцефаліту (якщо у ваших планах — Балтія, Північна Європа, Канада), жовтої лихоманки (для тих, хто бажає поїхати в Азію чи Африку), черевного тифу (потрібен лише один укол, аби убезпечити себе в усіх наступних поїздках до Південної Америки, Африки, Азії).

Екстрені щеплення виконують під час настання одного з захворювань: сказу, правцю, гепатиту В. Якщо людина постраждала від укусів тварин, забруднення рани, підтвердження діагнозу гепатит В, препарати допомагають подолати збудника та одужати.

Вакцинація від коронавірусу Covid-19



Епідемія ковіду триває з 2019 року, захворювання може протікати як у легкій формі, так і спричинити серйозні ускладнення, аж до летальних випадків. У ході досліджень було встановлено, що щеплення на 70% знижують ризик зараження, на 95–100% запобігають важким ускладненням.

Перед проведенням будь-якої процедури в приватній клініці надається консультація лікаря сімейної медицини, вона входить у вартість обслуговування. Спеціаліст інформує про підготовку та можливі ускладнення, здійснює моніторинг стану пацієнта.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні