Що робити якщо безпідставно відключили газ

1
3
Що робити якщо безпідставно відключили газ
Під час карантину споживачів не можна відключати від постачання газу (окрім аварійних випадків, які повинні бути усунені в найкоротші терміни).

Про це пише ГазПравда.

Споживачі стверджують, що газ відключають через вигадані причини. До будинку приїжджає аварійна служба, без жодних попереджень перекриває трубу. Пояснюється це нібито необхідністю проведення невідкладних робіт через витік газу. Але «блакитне паливо» не повертають. А на запити споживачів облгаз «заднім числом» виставляє сумнівну заборгованість.

Начальниця Центру правової підтримки споживачів газу Юлія Чеберяк нагадує, що нагляд та контроль за ліцензійною діяльністю облгазів покладено на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Саме туди варто звертатися, якщо перемовини з облгазом не приносять жодних результатів.

«У період карантинних обмежень заборонено відключати газопостачання споживачам, окрім аварійних випадків, які повинні бути усунені в найкоротші терміни. Практика відключення споживачів від газопостачання в період карантинних обмежень за надуманою причиною, як витік газу, досить поширене явище в усіх регіонах країни. Натомість за проблемою витоку газу приховується надумана чи наявна заборгованість споживачів. Часто про таку заборгованість повідомляють неофіційно, в усному форматі. Тому пам'ятаймо: усю переписку з облгазами ведемо лише письмово! Якщо протягом тривалого часу питання не вирішується, а лише створюються нові вимоги для усунення причин відключення газу, питання потребує привернення уваги НКРЕКП у публічній площині з наданням коментарів всіх сторін конфлікту. Саме у такому випадку листи від облгазу служитимуть документами, які потрібно буде додати до вашого звернення до НКРЕКП», - наголошує експертка ГазПравди.

Згідно з вимогами Закону «Про звернення громадян», органи влади повинні відповідати на звернення протягом 30 календарних днів, або 45 днів, якщо питання потребує додаткового вивчення проблеми. Тож протягом цього періоду енергетичний регулятор має відреагувати на вашу заяву.

У випадку безпідставного перекриття труби:

Звернутись до контакт-центру вашого облгазу для вирішення вашої проблеми або ж написати листа-претензію до Голови правління місцевого облгазу.

Якщо усні перемовини не дали бажаного результату, тоді можна зателефонувати на Урядову «гарячу лінію» 1545 – механізм для взаємодії Уряду з громадянами, що дозволяє оперативно вирішувати проблемні питання, які порушуються у зверненнях громадян.

На незаконні дії газовиків варто скаржитися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Якщо врегулювати спір шляхом надсилання листа-претензії та вищевказаних дій не вдалося - є сенс звертатися до суду. Захист прав споживачів здійснюється в порядку цивільного судочинства на підставі Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про захист прав споживачів».


Ознайомитись з шаблонами скарг та завантажити зразки звернень до облгазів, НКРЕКП, судів і інших органів можна за посиланням.

Більше про те, як захиститися від несанкціонованих візитів газовиків – тут.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В нашій країні звертатися до суду можна коли маєш дуууже багато грошей.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні