Розказали, як Кривош поводився із заручниками, і що розказав на допиті в Луцьку

0
4
Розказали, як Кривош поводився із заручниками, і що розказав на допиті в Луцьку
Максима Кривоша, який вчора протягом дня тримав заручників в пасажирському автобусі на Театральному майдані Луцька, доправили до ізолятора тимчасового тримання.

Про це на брифінгу в середу, 22 липня, повідомив начальник управління СБУ у Волинський області Павло Данюков.

За його словами, чоловіка затримали по 208 статті Кримінально-процесуального кодексу України. Запобіжний захід йому обере суд, який має відбутися вже завтра, 23 липня. Відомо, що порушили чотири кримінальні провадження за низкою статей ККУ: захоплення заручників, тероризм, погроза життю працівнику правоохоронних органів та незаконне поводження зі зброєю.

Наразі правоохоронці проводять слідчі дії та намагаються з’ясувати зв'язки підозрюваного, його можливих спільників, а також місця придбання зброї.

Павло Данюков запевнив, що Максим Кривош співпрацює зі слідством та відповідає на всі запитання. Вночі був проведений перший допит.

За словами начальника управління СБУ, терорист не виявляв насилля до заручників та не прив'язував їх, хоча й не відпускав з автобуса, а його слова про кайданки та поганий стан утримуваних були неправдивими.

Нагадаємо, вранці у вівторок, 21 липня, на Театральному майдані в Луцьку озброєний чоловік (уроджененць села Гай, Оренбургської області Російської Федерації) захопив автобус із 20-ма пасажирами.

Автобус їхав з села Краснилівка Камінь-Каширського району, на «Луцькій автостанції №1» на цей рейс купили квитки двоє людей. Далі, автобус рушав до міста Берестечко, Горохівського району, по дорозі мав заїхати на «Луцьку автостанцію №2», що на вулиці Львівській, а опинився на Театральному майдані міста з заручниками.

Свої вимоги чоловік, який захопив автобус з людьми, опублікував у Твіттері.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що вимагає терорист, який захопив автобус у центрі Луцька

Поліція відразу перекрила рух проспектом Волі, вулицею Винниченка та Богдана Хмельницького.

Як розповіли в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» поліцейські, інформація про те, що ситуація – це звичне навчання не відповідає дійсності. Більше того, терорист стріляв у поліцію, а 20 пасажирів, які є в транспорті, він прикував до сидінь наручниками. Відомо, що раніше він відсидів за ґратами за важкі злочини. Відбув покарання у виді позбавлення волі терміном на 10 років у виправних місцях за скоєння низки важких злочинів.

Згодом у ЗМІ опублікували фото та інформацію про чоловіка, який взяв у заручники пасажирів автобуса. Більше того, він відзняв відео-звернення: «З Днем антисистеми. Не обманюйте себе! Святкуйте!», – звернувся в ролику терорист.

Відомо, що в чоловіка є дружина та 15-річний син. Дізнавшись про ситуацію його дружина виїхала в Луцьк.

Мати чоловіка – вчителька, загинула у страшній дорожньо-транспортній пригоді, а батько – вчений, мав психічні розлади і давно помер.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Автобіографічна книга, тюрма та духовна семінарія: що відомо про луцького терориста

Начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко зазначив, що особу зловмисника встановлено.

Правоохоронці вели переговори із ним. Чоловік на контакт не йшов, а його вимоги не містили ніякої конкретики. Озброєний чоловік, який захопив автобус з пасажирами в Луцьку і утримував їх в автобусі, не дозволив передати заручникам воду.

Журналісти поговорили з однією із заручниць луцького терориста. Вдалося поспілкуватися і з самим чоловіком, який називає себе Максим Плохой (справжнє ім’я – Кривош Максим Степанович). Той спілкується українською мовою, помітно нервує. Текст розмови можна прочитати за посиланням.

У телефонній розмові терорист повідомив, що замінував ще одне людне місце в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Серед заручників – зв'язані вагітна та дитина: кого захопив у Луцьку терорист

Як розповіла речниця волинської поліції Ольга Бузулук, до поліції надійшло повідомлення про виявлення підозрілого предмета на території луцької автостанції №1. Туди була спрямована слідчо-оперативна група, виїхали вибухотехніки. Виявили частину системного блоку, предмет загрози не становив. Автостанція працює в звичному режимі.

О 14:00 в центрі Луцька знову почули постріли. Ще п’ять пострілів прозвучали о 16:35, а згодом і звук вибуху. Як стало відомо пізніше, терорист поцілив у дрон СБУ.

Ситуацію в Луцьку прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

«Тривожні новини з Луцька. Вранці о 9:25, до місцевої поліції зателефонував громадянин, який повідомив про те, що захопив автобус із заручниками. Було чутно постріли, автобус пошкоджено. Наразі введено поліцейську операцію «Заручник», а СБУ ввела план «Бумеранг». Робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв. Тримаю перебіг подій під особистим контролем», – написав Президент.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Показали обстріляний автобус із заручниками у центрі Луцька. ФОТО

Через ситуацію, яка трапилася, в Луцьк прилетів міністр МВСУ Арсен Аваков.

Міністр МВС Арсен Аваков запевнив, що люди, яких захопив терорист Максим Плохой, – у нормальному стані.

Ввечері журналістам зателефонувала лучанка Руслана Д., яка перебуває в автобусі з терористом. Жінка говорила про те, що їм дали пів години часу, просила, аби журналісти вимагали відеозвернення від Зеленського. Розмову можна прочитати за посиланням.

Станом на 18:30 повідомили про перші результати перемовин правоохоронців з терористом. «Перші результати переговорів в Луцьку. Максим Кривош дозволив поліції передати упаковки води. Воду заручникам передав Перший Заступник Національної поліції Євген Коваль», – повідомив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

Станом на 20:45 чоловік випустив перших заручників. З автобуса вийшли жінка літнього віку, вагітна дівчина та підліток.

Зазначимо, що в той же час Президент України Володимир Зеленський виконав вимогу Максима Кривоша, який захопив автобус із заручниками у Луцьку. Глава держави записав і опублікував у фейсбуці відео, у якому порекомендував переглянути фільм "Земляни".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні