--> Завезли з Європи: на Волині у квітах виявили збудник хвороби. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Завезли з Європи: на Волині у квітах виявили збудник хвороби. ФОТО

0
4
Завезли з Європи: на Волині у квітах виявили збудник хвороби. ФОТО
Фахівці ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» при проведенні фітосанітарної експертизи зрізів квітів походженням з країн Європейського союзу, виявили карантинний організм, відсутній в Україні – Біла іржа хризантем ( Puccinia horiana P.Hennings).

Про це інформують в управлінні Держпродспоживслужби.

Розповідають, що біла іржа хризантем є карантинним видом захворювання та вважається дуже шкідливим в країнах, що займаються промисловим вирощуванням культури.

Гриб має високий потенціал адаптації та здатності для існування в нових умовах, хвороба швидко поширюється в різні регіони світу, а вартість ліквідації осередків зараження досить висока.

Масове ураження рослин у теплицях може викликати 80% знищення врожаю, аж до повної втрати чисельності рослин хризантем.

Білою іржею уражаються в основному листя, рідше - стебла. Захворювання проявляється у вигляді невеликих блідо-жовтих плям як на верхній, так і на нижній стороні листа.

Згодом плями збільшуються і стають яскраво-жовтими, а їх центр - коричневим. На нижній стороні листа на цих плямах розвиваються пустули (прищ, бульбашка).

Спочатку вони світло-жовті або рожеві, згодом стають білими і опуклими. Сильно уражені листки, як правило, передчасно відмирають, і рослини виглядають, як обпалені. Хворе листя часто закручується донизу, а на квітках ураження спостерігається у вигляді некротичної крапчастості.

Збудник поширюється повітрям при перевезенні інфікованих рослин: живців, тепличних або кімнатних хризантем у горщиках, зрізаних квітів. Місцем резервації збудника можуть бути рослинні рештки, які зберігаються на поверхні ґрунту, одязі, взутті, інвентарю.

Інфекція може зберігатися до 8 тижнів на забруднених об’єктах. Спори можуть розсіюватися краплинами води, а також переноситися комахи.

Здорові на вигляд рослини не можуть бути гарантом безпеки, так як дане захворювання може перебувати в прихованій стадії до 8 тижнів і лише з настанням сприятливих умов захворювання може проявитися.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні