--> Волинська ОДА, прикриваючи інфіковану Духневич, порушила закон, – юрист | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинська ОДА, прикриваючи інфіковану Духневич, порушила закон, – юрист

11
13
Волинська ОДА, прикриваючи інфіковану Духневич, порушила закон, – юрист
До сьогоднішнього дня на Волині було офіційно зафіксовано двох хворих на коронавірус, але інформацію про те, хто вони, не надавали, мотивуючи це лікарською таємницею.

Про це пише газета Верховної Ради "Голос України".

Лише пояснювали: одна з них 7-річна дівчинка, а друга – жінка поважного віку. Але про яку лікарську таємницю може говорити, коли є небезпека заразити десятки інших людей та спровокувати ланцюгову реакцію розповсюдження цієї смертельно небезпечної хвороби.

Другою особою є ніхто інший, як директор Луцької клінічної міської лікарні Лариса Духневич. Нещодавно таку заяву зробила сама Лариса Петрівна. Здавалося б, це мужній і чесний вчинок. Якби не одне "але". Оприлюднила вона цю інформацію вже після того, як про її хворобу говорило все місто і наростало суспільне збурення. Факт захворювання керівника однієї з найбільших лікувальних установ регіону намагалися приховати і начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк, і заступник голови ОДА Тетяна Щербак, до яких за відповідною інформацією зверталися журналісти. Вони не могли не знати про хворобу Лариси Духневич, однак на прямі запитання не відповідали. За власним зізнанням, відчувши недомагання, пані Духневич лягла до реанімаційного відділення міської ("своєї") лікарні і пролежала там три дні, лише 25 березня перевелася до інфекційної лікарні, до якої мала б звернутися із самого початку. Говорили, що головний лікар повернулася з приватної поїздки з-за кордону і замість того, аби побути належний термін у самоізоляції, пішла на роботу, спілкувалася з багатьма підлеглими, хворими.

Сама ж медик заперечувала цей факт і висловлювала припущення, що заразитися вона могла, оглядаючи хворого з підозрою на коронавірус. Якщо це так, то де інформація про цього хворого, адже в офіційній звітності даних про нього немає. І чи мала право наражати себе на таку небезпеку медик, маючи за спиною більш як тисячний колектив і 700 хворих.

Що це: безпечність чи професійний злочин? Чому на Заході не бояться називати імена інфікованих, якщо навіть йдеться про членів королівських родин, а у нас чиновники міського рангу є закритими особами? Оцінку етичним діям Лариси Духневич після її одужання має дати медична громадськість краю. Іншими питаннями нехай розбираються правоохоронні органи.

Ось як на подібну ситуацію щодо її юридичного боку дивиться голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська:



"Уся інформація про випадки інфікування епідемію, карантин є суспільно важливою відповідно до Закону України "Про запобігання інфекційним захворюванням", на підставі якого запроваджено надзвичайну ситуацію і карантин. Окрім того, за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров'я, держава зобов'язана інформувати про інфікування медиків. Це йде навіть окремою графою звітності. Все, що стосується медика, держава не має права приховувати, про такі факти мають бути поінформовані суспільство і ВООЗ негайно. Відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", державні установи мають надавати відповіді негайно і не пізніш як протягом 48 годин, коли про це стало відомо. Адже йдеться про життя і здоров'я громадян".

Додамо, що в середу, 1 квітня, повідомили, що виявили позитивні результати ПЛР на COVID-19 у 4 працівників Луцької міської клінічної лікарні. Коронавірусною інфекцією захворіли працівники відділення інтенсивної терапії. Серед інфікованих працівників – лікар та медсестри. Вони 1979, 1994, 1995 та 1996 років народження.

Нині у лікарні обстежують пацієнтів, з якими контактували медики. Частині з них аналізи уже провели, і вони не виявили інфікування.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останній абзац,це на совісті Ващенюка і Щербак,яких негайно звільнити з роботи і притягнути до кримінальної відповідальності.
Відповісти
побачимо чи ви козачого роду
Відповісти
"нагодорила" працівників реанімації (((
Відповісти
Інші сайти не насмілились це передрукувати. Респект
Відповісти
Коментар на сайт! Одні люди повинні знати думку інших людей.
Відповісти
Де взялася ця Щербак? Хто її сюди присунув? Для чого? Чому Мишковець відсунули на задній план? Світлана Євтихівна - професіонал! Можливо ситуація, яка склалася в державі покаже хто є хто на Волині. Можливо Ващенюку і Духневич час звільнити місця для більш відповідальних людей?
Відповісти
Що казати. Вносити в ЄРДР і перевіряти всі ці обставини. Але мені здається, що фігуранти мають родичів у прокуратурі.
Відповісти
Так мають родичів в прокуратурі, тому як зять нашої " лікарки" працює прокурором. Питання? Чи понесе вона відповідальність за зараження 4 лікарів та 3 медсестер...а скільки їх ще буде...
Відповісти
Шановні журналісти! Зробіть запит на митницю про те, чи їздила Духневич закордон у березні місяці. І тоді стане зрозуміло: лікар всіх обманула чи була щирою. Довкола ходять чутки, що лікарка їздила 4 березня святкувати днюху Мартиняка у Францію.
Відповісти
Якого хворого з підозрою на коронавірус вона оглядала? Вона кардіолог! Можливо, причиною захворювання є якісь інтимні обставини, про які пані такого поважного віку і при такій посаді нізащо не зізнається.
UPD. В області на момент зараження пані ще не було підозр на коронавірус! Пані - нульовий пацієнт!
Відповісти
Всех причастных к сокрытию данного преступления осудить к лишению свободы на 5 лет. Пусть в тюрьмах людей лечат.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні