600 гектарів в одні руки: нардепи-мажоритарники пропонують ввести обмеження на продаж землі

2
-1
600 гектарів в одні руки: нардепи-мажоритарники пропонують ввести обмеження на продаж землі
Народні депутати, обрані в мажоритарних округах, напрацювали правки до законопроєкту про ринок землі.

Продавати в одні руки не більш ніж 600 га землі, не продавати землю тим, хто не проживає на тій території, де хоче придбати гектари, – основні правки, які пропонують депутати-мажоритарники, серед яких і волинський нардеп В'ячеслав Рубльов.

Про це нардепи повідомили під час спільної прес-конференції, яка відбулася 27 листопада.

Зокрема, народні депутати Олександр Дубінський, Юлія Яцик, Ольга Василевська-Смаглюк, Ігор Фріс, Олександр Матусевич та В’ячеслав Рубльов напрацювали низку правок до проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про ринок землі.

Із народних депутатів, які представляють у Верховній Раді Волинь, лише член фракції «Слуга народу» Валерій Стернійчук, обраний за партійним списком (№46), підтримав у першому читанні законопроєкт про відкриття в Україні ринку землі. В’ячеслав Рубльов натиснув кнопку «Утримався», пояснивши свою позицію тим, що законопроєкт потрібно доопрацювати.

За словами В'ячеслава Рубльова, вказаним законопроектом найбільше стурбовані представники малих селянських господарств.

«Під час роботи на окрузі постійно звертаються селяни та фермери, які бояться того, що в якийсь момент земля, на якій вони працювали, опиниться в руках тих, хто ніколи не займався сільським господарством. Ми за те, аби українці були власниками землі, могли нею розпоряджатися, заробляти та створювати власний сільськогосподарський бізнес», – зазначає нардеп.

Тож народні депутати пропонують встановити обмеження щодо придбання землі сільськогосподарського призначення – давати можливість купити в тій чи іншій місцевості лише тим, хто там проживає та зареєстрований. Змінювати цільове призначення с/г землі, за пропозицією нардепів-мажоритарників, можна дозволити тільки громадянам для зведення житлових, господарських чи громадських будівель і тільки в межах дозволених для приватизації.

«Є обмеження щодо термінів: 5 років власник землі повинен сам попрацювати на ній і лише після цього передавати землю в користування іншим особам. Ми чітко регламентуємо, скільки землі може бути в одних руках, в тому числі і через пов’язаних осіб. Граничний обсяг в розмірі 100 га в межах ОТГ, 300 га – в межах області і 600 – в межах цілої України», – зазначають народні депутати.

В’ячеслав Рубльов наголошує: великі сільськогосподарські компанії будуть існувати та працювати далі – ми не обмежуємо їхні права. Але вони будуть орендувати землю у власників.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стернійчук пропонує 37 правок,серед них і значне зменшення частки в одні руки.
Відповісти
Торгаші бісові,все роспродовуєте!Держава і так вже немає на чому заробляти ,то вже і за землю взялися.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні