Швейцарські тролейбуси для Луцька куплять дорожче майже на мільйон

4
0
Швейцарські тролейбуси для Луцька куплять дорожче майже на мільйон
Швейцарські тролейбуси для Луцька обійдуться значно дорожче, аніж обіцяла міська рада.

Про це йдеться в системі публічних закупівель "Prozorro".

За 10 тролейбусів мають заплатити 9 мільйонів 950 тисяч гривень. При тому, що раніше представники Луцькради заявляли, що один тролейбус для міста обійдеться у 900 тисяч гривень. Таким чином переплатити за 10 одиниць товару доведеться майже мільйон гривень.

Нагадаємо, ще до проведення тендеру на закупівлю тролейбусів, 24-го лютого, радник міського голови Ігор Поліщук заявляв про те, що для міста планують купити тролейбуси марки "Hess" зі Швейцарії. Наразі саме транспорт такої марки лучанам хоче продати фірма-переможець з Німечинни.

СТАРІ ШВЕЙЦАРСЬКІ ТРОЛЕЙБУСИ

Переможцем у тендері на закупівлю тролейбусів стала німецька фірма з дніпровським корінням "Норстек".

Міська рада планувала витратити на транспорт 10 мільйонів гривень. Однак через те, що участь у торгах брали дві фірми, вони мусили торгуватися. Так, "Норстек" знизила свою цінову пропозицію на 50 тисяч гривень. І перемогла в торгах.

Пропозицію "Норстека" вже навіть розглянув тендерний комітет Луцької міської ради. Головою якого був Григорій Недопад. Так, комітет допустив "Норстек" до аукціону та зазначив, що пропозиція фірми відповідає технічним вимогам, визначеним у тендерній документації та відповідає кваліфікаційним критеріям.

Таким чином постачати десять тролейбусів для лучан "Норстек" планує за 9 950 000 гривень. При тому, що раніше представники міської влади запевняли, що одирн тролейбус обійдеться не дорожче 900 тисяч за одиницю.

У тендерній пропозиції "Норстека" йдеться про те, що продати вона хоче тролейбуси марки "HESS/Kiepe".

До слова, раніше, радник луцького міського голови Ігор Поліщук заявляв про те, що транспорт саме такої марки планують закупити зі швейцарського міста Біль.



Окрім того, чимало характеристик тролейбусів, які були прописані у вимогах тендеру, співпадають зі швейцарськими.

Місцем реєстрації "Норстека" є місто Франкфурт-на-Майні, що у Німеччині. А керує справами житель Дніпра - Олег Гуткін.

До слова, "Норстек" раніше не займалась схожими поставками. Фірма лише продавала електричні виделкові навантажувачі дніпровській компанії "Лібератор".

На відкритих німецьких ресурсах вдалося знайти інформацію про сфери діяльності «Норстеку». Серед них - імпорт та експорт, а також торгівля всіма видами товарів переважно з компаніями з країн СНД.

Журналісти Волинь24 намагалась сконтактувати з німецькою фірмою з допомогою електронної пошти, вказаної в тендерній документації. Однак відповіді на свій лист ми так і не отримали.

ВОЛИНСЬКИЙ КОНКУРЕНТ

Конкурент "Норстека" - фірма з Луцька "Світогор". Своєї цінової пропозиції не знизила, тому й "пролетіла" на аукціоні.

Раніше у тендерній документації фірма зазначала, що хоче продати Луцьку тролейбуси марки "Škoda 15Tr".

Тролейбуси марки Škoda 15Tr
Тролейбуси марки Škoda 15Tr


Зареєстрована фірма ще у 2004 році у селі Боголюби Луцького району. Її засновниця - Світлана Гордійчук, директор - Василь Гордійчук. Схожими поставками фірма ніколи не займалась. Основний вид її діяльності - вантажні перевезення.

Поспілкуватися з представниками "Світогору" журналістам так і не вдалося. На численну кількість дзвінків за номером телефону, вказаним у тендерній документації, ніхто не відповів.

ІСТОРІЯ СКАНДАЛЬНИХ ТРОЛЕЙБУСІВ

Про те, що для міста планують закупити вживані тролейбуси зі Швейцарії представники Луцькради заговорили ще до оголошення тендеру.

Волинська делегація тоді навіть оглянула транспорт марки "Hess". А про переваги таких тролейбусів на своїй сторінці у "Фейсбуці" писав радник міського голови Ігор Поліщук.

Проти таких заяв владців протестували місцеві виробники автотранспорту завод «Богдан».

Після оголошення тендеру експертів насторожило те, що чимало вимог, прописаних у документації, співпадали з характеристиками швейцарських тролейбусів. Зокрема, це ширина, довжина та рік виробництва тролейбусів.

А поки для Луцька закупляють тролейбуси, які їздили у Європі двадцять років, у Луцьку списують значно "молодші" одиниці техніки.

До слова, нещодавно таким чином їздити містом перестало кілька застарілих тролейбусів. Серед них виявився один 1999 року випуску.

Аліна БЕКЕРУК (для Волинь24)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Даний тендер був проведений тільки для того, щоб задурити людей. Все було готове ще в 2017 році. А те що ще на 1000 000 грн нас надурили. То нема нічого дивного. Чи ви думали, що Палиця так просто подарунки роздає.
Відповісти
І знову розвели, як котят. Посадовці змінюються, а вчинки незмінні, ходимо по колу.
Відповісти
Все підстроєне, на всі 200%
Там домовленості присутні.
Відповісти
Державна влада, місцева міська чи сільська адміністрація... це як ваша сім'я. Там такі ж питання, проблеми, суперечки і фіінанси як у вас в родині. Тільки цифри масштабніше. Ось ви, для своєї родини, при обмеженому бюджеті на покупку машини, щоб купили - новий "Ланос" або "Славуту" чи 10 річну "Ауді" або "Фольксваген"?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні