Весняний мордобій. РЕПОРТАЖ ЗІ СКАНДАЛЬНОЇ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ

17
14
Весняний мордобій. РЕПОРТАЖ ЗІ СКАНДАЛЬНОЇ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ
Я мала почати цей репортаж зовсім інакше. Поки луцькі обранці сходилися на сесію, мирно шкрябала собі олівцем у блокноті кілька речень, що спали на думку…

«Лучани, сьогодні на сесії у вас хочуть вкрасти гектар землі. Просто знайте це», - скромно за годину до початку сесії написав у Фейсбуці екс-заступник мера Миколи Романюка Юрій Моклиця.

А лучани добігали до своїх офісів та робочих місць. Знову мело. Тротуари і дороги щедро посипало останнім зимовим снігом. І лучани думали про це, а не про гектар землі. Бо що лучани? Вони «рішають» раз на кілька років. Коли обирають владу. А далі – все в руках депутатів. І гектари також…

Втім (чи то через Моклицю, чи через сніг напровесні) набридливо не давала спокою цитата з однієї відомої комедії: «Чуєт мойо сєрдце, што ми наканунє грандіозного шухєра».


Але то мав бути звичайний репортаж зі звичайнісінької сесії Луцької міської ради. 38-ї чергової. Десь опівночі я зрозуміла, що назвати це сесією – лукавити перед читачами.



«КУДИ ВИ, ПАНІ?»

"Добрий день, куди ви, пані?" – несміливо спиняє мене черговий на вході у міськраду. Віднедавна тут турнікет і контроль. Як виявиться опівночі: дуже «поблажливий» контроль.

Показую посвідчення. Чоловік, не читаючи, але помітивши ПРЕСА великими буквами, люб’язно киває. Проходь, мовляв. Я ще до третього поверху не дійшла, як він уже спиняв моїх колег і чомусь просив не просто посвідчення.

«Ось журнал, тут напишіть прізвище і «на сесію», і яка година…» - диктував.

«Хм…» - подумала я.



У порядку денному на 28 лютого – понад 80 питань. Частина з них - внесені комісіями. Так звані додаткові. Саме таким чином найчастіше у цій залі «проштовхують» незручні й резонансні рішення. Депутат Аркадій Соломатін (фракція РПЛ) каже, в таких випадках, коли розглядаючи «вонючі» (його словами ж) питання, він виходить курити. Обранці у нього за спиною жартують: кинув курити Соломатін сьогодні, не ходить.

За мить він сам розкаже чому? Виявляється, допекло йому журналістське розслідування «Волинь24». Буває...

Плани мали грандіозні: понад 80 питань
Плани мали грандіозні: понад 80 питань
Але у Павла Данильчука теж був задум...
Але у Павла Данильчука теж був задум...
На сесію прийшов і колишній заступник Юрій Моклиця
На сесію прийшов і колишній заступник Юрій Моклиця


«ЯКЩО СЬОГОДНІ ЗНІМЕМО ПИТАННЯ БУЛИ, ЗАВТРА ДОВЕДЕТЬСЯ ЗНІМАТИ ПИТАННЯ КОЗЮРИ»


Продовжив Павло Данильчук (Народний контроль). Як виявилося, йому теж у порядку денному є «вонючі» питання. 66 і 67-те депутат Данильчук пропонує зняти, доопрацювати і розглянути згодом. Він не курить, просто. Мабуть.

«Коли в оренду дається багато міської землі це називається дерибан!» - каже Данильчук.

Йдеться про надання в оренду ТОВ «Житловий квартал» більше гектара землі для обслуговування нежитловий приміщення. Це – теплиці колишнього зеленого господарства. Однак, що з теплиць толку? Треба землі. Обранці від опозиції наголошують: це типова схема. І вважають, що такі ділянки треба продавати з аукціону.

Кажуть, у раді - дерибан?
Кажуть, у раді - дерибан?

Юлія Сиротинська і Сергій Була ще зранку про щось домовляються...
Юлія Сиротинська і Сергій Була ще зранку про щось домовляються...


«У нас подвійні стандарти. Ми спілкуємося з людьми, які мають дві ділянки і кажемо: «Віддавай одну на АТО», а тут люди хочуть гектар безкоштовно. Ми віддамо, а потім будемо розказувати, як ми дбаємо про учасників війни?» – обурився і собі Микола Федік, заявивши, що лідера «Народного контролю» підтримує і фракція «Свободи».

За мить на сторону Данильчука стали не тільки свободівці, а депутати із «Самопомочі». Ще за кілька хвилин, коли на табло показалося промовисте «за – 13», опозиція рушила до президії. В секретаря ради полетів зшивок витягів із регламенту, що лежав у нього на столі...

У цій залі подібного не було. Запам’ятайте цю фразу. Вона ще потім знадобиться.

Перше блокування президії
Перше блокування президії


Найбільше такий стрімкий розвиток подій, схоже, схвилював депутата Сергія Булу, вчорашнього радикала (наступного дня Олег Ляшко вдруге «відхрестився» від партійця, хоча прапорці з вилами на столах у сесійних залах все ще стоять). Той взявся виступати з трибуни попри крики колег. Шапка горить? Ні-і-і, запевняє Була. Він не лобіює виділення землі «Житловому кварталу». Просто пояснює: у власності товариства – нежитлові приміщення, їм треба для обслуговування земля.

«Ви нас засадили назад, щоб знизити градус. Він не знизиться! Зрозумійте: земля не ділиться між депутатами. Ми якщо зараз знімемо питання Були, завтра знімемо питання Козюри… І цього ви не хочете! Як можете у людей забирати городи, а в той час давати гектари собі?! – екс-серектар Луцькради Юлія Вусенко (Самопоміч) теж підливала масла у вогонь.

Ще хвилину тому цим блакитним зошитом Павло Данильчук кинув у Григорія Пустовіта. З нього секретар ради зачитував витяги із закону...
Ще хвилину тому цим блакитним зошитом Павло Данильчук кинув у Григорія Пустовіта. З нього секретар ради зачитував витяги із закону...


«СІТІ САУНД»: В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ МУЗИКА ЛУНАЛА…

Перерва. Комусь перекур, комусь – кава, журналістам – час новини дописати. Після неї депутат Данильчук у сесійну залу повернувся з колонкою. «Сіті саунд» згори написано… І на всю увімкнув щось таке відверто українське і рОкове. Чи роковЕ?

Пояснив коротко. Протест. В. о. мера Григорій Пустовіт тим часом довго не думав: покликав муніципалів. За кілька хвилин у сесійній залі покажеться і заступник начальника Луцького ВП ГУНП Леонід Прокопчук. Ретельно стежитиме за кожним порухом присутніх… Рівно до опівночі. Бо потім раптом втратить пильність.

Заступник начальника поліції Луцька Леонід Прокопчук поспішає до зали
Заступник начальника поліції Луцька Леонід Прокопчук поспішає до зали
А там - музика...
А там - музика...
І перша бійка!
І перша бійка!


Гриміла музика. Муніципали рвали з рук колонку. Їм кричали «Ви хто такі!?» і тримали оборону. Бійка. Депутатка Алла Надточій вириває з рук ошаленілого Сергія Були депутата Миколу Собуцького, якого той скрутив за шию що є сили і душив. З криками: «Він вчора прийшов з АТО».

І такого ще у цій сесійній залі не було. Опозиція обирає тактику оголошувати перерву за перервою на вимогу фракції на 20 хвилин.



«МАЮ ВСЕ, ТА ХОЧУ БІЛЬШЕ МАТИ» І «ЗАСТІБНІТЬ ШИРІНКУ»

Згодом обранці від більшості оговтуються і пробують переконати присутніх, що є у цій темі і плюси. Забудовники діляться з містом квартирами.

Ігор Поліщук (радник мера і лідер фракції УКРОП) зокрема зауважує: з 2010 до 2016 місто отримало тільки одну квартиру, тоді як за рік «нам вдалося» подбати про 13 помешкань. Скільки квартир можна було б купити, якби майже два гектари на Рівненській, 119 продати, чомусь ніхто не сказав. Тільки після прийняття рішення, пояснює Сергій Була.

Йому видніше. Як повідомляли у ЗМІ, серед засновників «Житлового кварталу» - його товариш Віктор Мацюк. І - швагро заступник міського голови Костянтина Петрочука Мирослав Ришко.




«Я маю все, та хочу більше мати. Зробіть мене народним депутатом…» - розривається колонка. Наступної перерви муніципали знову спробують відібрати трикляту. Не вдасться.

Юлія Сиротинська, керівник муніципальної варти) відіграється на активістові Сергієві Рижкову. Прославиться у ЗМІ, бо порадить йому застібнути ширінку.

«Прошу просто: зупиніться!» - раз-по-раз апелюватиме до здорового глузду Тарас Шляхтич (Самопоміч).

Сергій Рижков - на ножах з Юлією Сиротинською
Сергій Рижков - на ножах з Юлією Сиротинською


Але тривала сьома перерва по 20 хвилин кожна. Ближче до ночі більшість змінить тактику: стане пробувати й собі тролити опонентів перервами. Братиме їх то на 3 секунди, то на 5, то на 7 під час розгляду кожного питання порядку денного.

"Мені ж сьогодні в театр", - бідкатиметься колегам головний фінансист ради Лілія Єлова.

Так поволі обранці приймуть навіть зміни до бюджету. Виділять 10 мільйонів на добудову 27 школи, 176 тисяч на автомобіль для КП «Ласка», 15 тисяч тій же муніципальній варті на комп’ютерну техніку, 107 на турнікети при вході в міськраду, більше 600 тисяч на реконструкцію скверу на місці квіткового ринку у центрі Луцька…

На виставу Лілія Єлова не встигла.

Під час енної перерви хтось приймає рішення винести стільчики. Для кого звільняють прохід?
Під час енної перерви хтось приймає рішення винести стільчики. Для кого звільняють прохід?
Стає все спекотніше. А депутатам раз-по-раз підносять воду
Стає все спекотніше. А депутатам раз-по-раз підносять воду
А хтось навіть піцу замовляє!
А хтось навіть піцу замовляє!


«РАДІ БОГА. КОГО ВИ ЗАКЛИКАЄТЕ ДО СОВІСТІ?»

Кава. Піца. Печиво з цукерками. 22 година. На столі у Данильчука – колонка. Зависає навіть система для голосування. Хтось апелює до совісті. А Григорій Пустовіт каже: «Раді Бога… Кого ви закликаєте до совісті?». І промовисто рахує години до весни. Завтра ж бо 1-ше березня.

23-тя. Кажуть, у міськраду зачинили двері і нікого не пускають. Тим часом часом ближче до півночі у сесійній залі більшає муніципалів. Журналісти жартують: неспроста муніципальну поліцію у муніципальну варту перезвали, а одіозне громадське формування «Варта порядку», яке прикривало тили укропівців відправили в небуття. Хлопці ж шикуються під стінами. Згодом у залу заходять інші спортивної статури чоловіки.

Або відпочити...
Або відпочити...


Керівник волинської «Самооборони» Олександр Ніколайчук зауважує: від одного з тхне спиртним. Переконувати Ніколайчука, що в цьому нічого страшного йде… заступник начальника поліції Леонід Прокопчук.

У залі - гості
У залі - гості
Олександру Ніколайчуку пояснюють, хто ці незнайомці?
Олександру Ніколайчуку пояснюють, хто ці незнайомці?
Навіть Ігор Поліщук приєднався...
Навіть Ігор Поліщук приєднався...


…66 питання приймали під крики і гвалт. Як тільки народноконтролівець спробував завадити голосуванню і винести колонку ближче до президії, на нього кинулися і муніципали, і колеги обранці. Кілька хвилин у залі тривало місиво. Били морди. Лунали мати. Підтягнулася поліція. Півзали натхненно стрімило...

А секретар ради, якого прикривав спиною худорлявий вартівець, кричав у мікрофон: «Ставлю на голосування!».



23 – «за». Такою ціною луцькі обранці дали в оренду майже 2 гектари землі на Рівненській, 119. А наступним проектом рішення – трохи менше на Вороніхіна, 37. «Житловий квартал» не увійшов в історію, а гепнувся. А 23 його лобісти готові були ніч не спати заради цього.

Опозиція залишила залу. Решту питань порядку денного більшість приймала на самоті. І без музичного супроводу. А на ранок місто прокинулося з трохи іншим уявленням про те, якою може бути Луцька міська рада.

«Ну що, виконали партійне завдання, хлопці?» - сміявся у спину опозиції Ігор Поліщук.

І було б смішно…



«ДЯКУЮ, ЩО БУЛИ З НАМИ»

«Дякую, що були з нами. Завтра вже з перепусткою», - нагадав мені у дверях люб’язний черговий з міської ради.

На годиннику за перша ночі. В голові гриміло то «перерва на 20 хвилин!», то щось із репертуару гурту «Гуцул Каліпсо», то «Жадан і собаки»…

Одночасно зі мною з кабінету заступника голови міськради виходив і чоловік, який, схоже, керував опівнічними тітушками. Там, мабуть, роздягався.



Мордобій. Дерибан. Бардак… Мій дід, такий собі Семен Кішта, звичайний дід з поліського села з 2-ма класами освіти, який ніц не тямить у політиці, колись, як тільки чув слово «бардак», кричав, що таке в хаті вголос говорити непристойно. Бо, на його думку, бардак - це бордель. А бордель – це сором. Луцька міська рада невпинно наближається до того моменту, коли у її стінах говорити про депутатський бордель буде навіть не соромно.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото та відео автора.

Починали - мирно й гарно
Починали - мирно й гарно
Майя Шостак (Батьківщина)
Майя Шостак (Батьківщина)
Микола Федік, головний свободівець міста
Микола Федік, головний свободівець міста
Юлія Дацюк (УКРОП)
Юлія Дацюк (УКРОП)
У Микити Рабана (УКРОП) завше є що сказати Євгенові Ткачуку (позафракційний), а сьогодні - тим паче
У Микити Рабана (УКРОП) завше є що сказати Євгенові Ткачуку (позафракційний), а сьогодні - тим паче
У сесійній залі й активіст Сергій Рижков
У сесійній залі й активіст Сергій Рижков
А Микола Яручик прийшов сказати ''Добрий день!'' Григорію Пустовіту
А Микола Яручик прийшов сказати ''Добрий день!'' Григорію Пустовіту
Гімн... Свободівці суворі
Гімн... Свободівці суворі
А Аркадій Соломатін готується вилити відро бруду на журналістів
А Аркадій Соломатін готується вилити відро бруду на журналістів
Щось пішло не так!
Щось пішло не так!
Депутати не погоджуються відкласти земельне питання
Депутати не погоджуються відкласти земельне питання
А відтак - всі на перерву
А відтак - всі на перерву
Можна подивитися цікаве відео про самих себе
Можна подивитися цікаве відео про самих себе
Випити кави...
Випити кави...
Послухати музику)
Послухати музику)
І погортати фото неугодних активістів
І погортати фото неугодних активістів
І почитати, що там про Аркадія Соломатіна знову написали
І почитати, що там про Аркадія Соломатіна знову написали
Або відпочити...
Або відпочити...
Хоч опозиція - безкомпромісна. Правда, не завжди
Хоч опозиція - безкомпромісна. Правда, не завжди
Влада цього разу - теж
Влада цього разу - теж
Навіть Андрій Козюра пропонує оголосити перерву в роботі сесії. Але його пропозицію не ставлять на голосування
Навіть Андрій Козюра пропонує оголосити перерву в роботі сесії. Але його пропозицію не ставлять на голосування
Тим часом перерв стільки, що Юлія Вусенко встигає зробити селфі у міськраді
Тим часом перерв стільки, що Юлія Вусенко встигає зробити селфі у міськраді
А Лілія Єлова цього дня хоч і доповіла щодо змін до бюджету, але не встигла в театр
А Лілія Єлова цього дня хоч і доповіла щодо змін до бюджету, але не встигла в театр
Хлопці з ''Азову'' фотографувалися на згадку
Хлопці з ''Азову'' фотографувалися на згадку
Микола Яручик знову пішов завчасно. Потім написав, що це тому, що має совість...
Микола Яручик знову пішов завчасно. Потім написав, що це тому, що має совість...
Начальник луцької поліції Олег Кічук. Поліція цього дня була у сесійній залі. Але активно у події не втручалася
Начальник луцької поліції Олег Кічук. Поліція цього дня була у сесійній залі. Але активно у події не втручалася
І - остання пісня!
І - остання пісня!
Допрацьовували депутати в напівпорожній залі. Але - з муніципалами...
Допрацьовували депутати в напівпорожній залі. Але - з муніципалами...

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що робить в залі Балабеник зі своїм колишнім зятем ? Це уже справді , все перевернулось догори дригом. Для чого Балабенику цей сором?
Відповісти
А що це за потвора з пивним барилом в синьому піджаку на шостому фото знизу?
Відповісти
Разумовський-вайман через 10 років
Відповісти
В АТО віддають люди життя за оцю срань що тільки землю ділить.
Відповісти
Депутат Козлюк ?
Відповісти
Саша Козлюк
Відповісти
Сашко, невже тобі щось не вистачає в житті, щоб оце приймати в цьому участь? Як поясниш дочкам, внукам все це? Ти ж не пацан, завжди мав гордість! Продався?
Відповісти
Сором.... Ганьба... Роздирають місто, як голодні собаки. Та ні собаки в цій ситуаціі значно кращі!
Відповісти
А де цей легендарний Балабеник? На якому фото?
Відповісти
8-9 фото знизу, біла кофтина.
Відповісти
Вихід Є! Всім лучанам зібратися на мітинг 8-го березня на центральній площі міста і вимагати,щоб ці "обранці" написали заяви і склали мандати! Інакше_ще три роки будемо дивитись на цих недоумків,а місто буде занепадати.
Відповісти
Та ми їх наново переоберемо
Відповісти
Я херєю
Відповісти
браво Укропу. тільки так з рагулями. вереск підняли ті, з ким не діляться або перестали ділитися під час дерибану. це єдина причина їхніх еротичних стогонів. їм не дали бабло. ті, кому дали, мовчки пройшли через порнобалет і проголосували. і так, лохи, це - ваше гідне місцеве самоврядування. і іншого у вас не буде вже ніколи, швидше за все. домовляйтеся. хоча б на печерному рівні
Відповісти
А чим таким прославився цей "легендарний" балабеник ?
Відповісти
Ліниві люди і брехливі люди- це все збіговисько!!!! Не політики, не патріоти ці всі люди- а люди для яких політика - бізнес. ВСІ Ті, ЩО я бачу і чую тут..... 26 років нічого не роблячи - під час депутатства і після виборів 26 років купують і квартири і машини. Аферисти і брехуни- кровосісі- це все ШОУ
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні