Зв’язки із «ФСБ» та фонд «під Януковича»: Скандали, в яких засвітився волинський бурштиновий функціонер

5
-3
Зв’язки із «ФСБ» та фонд «під Януковича»: Скандали, в яких засвітився волинський бурштиновий функціонер
Заступник директора і підписант волинської комунальної «бурштинової» фірми Анатолій Капустюк має власне підприємство із видобутку корисних копалин, яке, ймовірно, стане першим претендентом на легальну розкопку бурштину на Волині.

Чоловік працював радником Олега Ляшка, має власне Інформаційне агентство, а також – стосунок до видобутку бурштину на Житомирщині. Анатолій Капустюк встиг «засвітитися» у кількох гучних скандалах.

Нагадаємо, віднедавна саме заступник КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк представляє волинське підприємство на офіційних заходах та ділиться планами про роботу із пресою. У той час, як директор фірми, депутат облради Василь Столяр перестав «світитися» на темі.

ВЛАСНИК ФСБ

Уже десять років Анатолій Капустюк є засновником охоронної фірми з неоднозначною назвою – ТОВ «ФСБ-Охорона». Аби згладити асоціації з російською спецслужбою, чоловік вказував, що повна назва – «Фінансова Служба Безпеки – Охорона», пише 368.media.

Проте, згідно із відомостями державного реєстру, повною назвою ТОВ є саме «ФСБ-Охорона», і це – не скорочення.


Балотуючись у 2014 році до Верховної Ради у списку Радикальної партії Олег Ляшка, місцем роботи Анатолій Капустюк вказував «Фінансову Службу Безпеки – Охорона», хоча в Україні немає зареєстрованої юридичної особи з такою, розширеною назвою.



ФОНД «ПІД ЯНУКОВИЧА»

У 2014 році Анатолій Капустюк разом із помічником нардепа Ігоря Мосійчука зареєстрували клон благодійної організації, на яку свого часу Янукович оформив землю в Межигір’ї, пише «Актуальна Правда».

Зокрема, майже вісім гектарів у Межигір’ї, на яких розташована «Хонка», були зареєстровані на благодійний фонд «Відродження України». Як відомо, цей фонд заснували у 2003 році для земельних махінацій Януковича. Наприкінці 2013 році цей благодійний фонд ліквідовано.

Натомість наступного року Анатолій Капустюк став співзасновником нового фонду з ідентичною назвою.


ЖИТОМИРСЬКИЙ БУРШТИН

Житомирська фірма – ТОВ «Екологічні технології та будівництво» (скорочена назва «Екотехбуд»), одним із засновників якої є Анатолій Капустюк, у травні отримала дозвіл на користування надрами в Коростенському районі з метою видобутку бурштину. Мова йде про територію загальною площею майже 430 га.


Як повідомляв АНТИКОР, під час попередніх домовленостей з місцевими громадами, представники фірми обіцяли селу Білка соціальних проектів на 5 мільйонів гривень. Проте коли оприлюднили текст соціальної угоди, з’ясувалося, що бізнесмени гарантували лише 100 тисяч гривень інвестицій, а решту – за умови прибуткової діяльності.

Крім того, журналісти пов’язували ТОВ «Екотехбуд» із оточенням нардепа Борислава Розенблата, охоронця якого затримали на отриманні 200 тисяч доларів нібито за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. Днями Верховна Рада позбавила Розенблата депутатської недоторканості та дозволила розпочати кримінальне провадження.

«Наші джерела стверджують про неабияку зацікавленість до згаданих 430 га (в Житомирській області, – ред.) в оточенні нардепа від БПП Борислава Розенблата», – цитує АНТИКОР представника Реанімаційного пакету реформ.

Сам Капустюк теж прокоментував журналістські розслідування щодо житомирського бурштину.

На сайті власного Інформаційного агентства «Правда» він розмістив блог, в якому повідомив, що збирається подавати до суду на журналістів. Зокрема, за те, що вони дали компанії «Екотехбуд» «політичне забарвлення» і пов’язали його політичну діяльність у Радикальній партії із позитивним голосуванням депутатів-радикалів в Житомирській обласній раді про надання дозволів фірмі.



ГРОШІ ДЛЯ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРСУ»

Правоохоронці підозрюють «Волиньприродресурс» у незаконному отриманні дозволів на видобуток бурштину. Зокрема, Генпрокуртура розслідує ймовірний факт перебування у змові працівників «бурштинової» фірми і посадовців Державної служби геології і надр. Їх цікавить, чому не відбулося аукціону, а також – походження коштів, які КП заплатило за отримання спецдозволів.

Як повідомляв INSIDER, слідчі Генпрокуратури здійснювали перевірку банківських рахунків КП «Волиньприродресурс», а також – ТОВ «Амбер-Інвест».



Згідно із інформацією державного реєстру, ТОВ «Амбер-Інвест» зареєстроване у травні 2016 року за адресою: м. Луцьк, вул. Потебні, 48. Засновником та гендиректором підприємств є Анатолій Капустюк.

Цікаво, що основний вид діяльності ТОВ «Амбер-Інвест» – добування корисних копалин та розроблення кар'єрів, а статутний фонд – 10 млн грн. Оскільки КП «Волиньприродресурс» не планує самостійно видобувати бурштин, а лише – надавати дозволи для видобутку, можна припустити, що саме фірма Капустюка буде одним із перших претендентів на таку діяльність.

Під час зустрічі з головами сільрад районів, де на Волині є поклади бурштину. Праворуч від Ігоря Палиці - Анатолій Капустюк
Під час зустрічі з головами сільрад районів, де на Волині є поклади бурштину. Праворуч від Ігоря Палиці - Анатолій Капустюк


Людмила ЯВОРСЬКА (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
таких треба розстрілюватина місці як скаженних собак
Відповісти
Люда живе
Відповісти
Замовний дешевий матеріал від якого верне. Це рівень нашої Української "журналістики"
Відповісти
Відверта джинса. Сумно від того як журналістика Волині рухається на дно..
Відповісти
в чуму ж тут джинса замовна? на жаль - все правда, на жаль особисто знайомі із капустюком, це ще той аферист, дуже непорядна людина
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні