Зеленський розказав деталі спілкування із терористом, який захопив автобус у Луцьку. ВІДЕО

0
-6
Зеленський розказав деталі спілкування із терористом, який захопив автобус у Луцьку. ВІДЕО
Президент Володимир Зеленський розказав про спілкування з терористом, який утримував 13 заручників в автобусі у Луцьку.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на Офіс президента.

Пряма мова Зеленського: "Спочатку треба було оцінити його вимоги, оцінити наскільки він адекватна людина. Паралельно ми мали перерви у зустрічі з президентом Швейцарії, брали ці перерви, вона все розуміла. Ми хотіли тримали все на контролі що відбувається тому що були дійсно трішечки не зрозуміли вимоги через що це відбувається треба було зрозуміти. Якщо навіть говорити про вимоги чи відпустить він людей, потім з'явилася інформація що замінування йде не тільки цього автобусу, але ще в Луцьку є такі місця.

Всі впродовж десь 9 годин розмовляли з ним, від психологів до перемовників. Людина хотіла тільки одного, бо погрожувала і хотіла тільки одного щоб виконані були його вимоги. Пропонували одразу зробити спецоперації, яка ми з вами не знаємо чим би закінчилась. Тобто це був би штурм, швидкий я впевнений що він був би результативним, але завжди є небезпека що можуть загинути люди, хтось може загинути, якась кількість і це дуже небезпечно. Тому ми порадились я захотів проговорити з цією людиною по телефону І спробувати мати можливість щоб він відпустив людей. Я спробував, говорив з ним

Мене попередили, що він говорить з усіма 10-15 секунд. Трішечки більше він розмовляв з журналістом. А потім кидає трубку. Не хоче продовжувати. Хоче, щоб було виконано всі його вимоги.

Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися, що він зробить перший крок. Він відпустить декількох наших людей. Я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку і дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що він відпустить три людини і я після цього запишу відео.

Після того як відео вийде в соцмережі, він через пів години випускає всіх людей. Приблизно так і відбулось. 30-40 хвилин і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно. Це очевидні для мене кроки.

Якщо ми можемо щось робити без штурму, якщо ми можемо не ризикувати життям хоча б однієї людини то… я з такими принципами живу, жив і буду жити.

Тому маємо результат. Результат – всі живі. Ми не боремося за рейтингами. Ми боремося за життя. Для мене це найголовніша цінність".



Нагадаємо, вранці у вівторок, 21 липня, на Театральному майдані в Луцьку озброєний чоловік (уроджененць села Гай, Оренбургської області Російської Федерації) захопив автобус із 20-ма пасажирами.

Автобус їхав з села Краснилівка Камінь-Каширського району, на «Луцькій автостанції №1» на цей рейс купили квитки двоє людей. Далі, автобус рушав до міста Берестечко, Горохівського району, по дорозі мав заїхати на «Луцьку автостанцію №2», що на вулиці Львівській, а опинився на Театральному майдані міста з заручниками.

Свої вимоги чоловік, який захопив автобус з людьми, опублікував у Твіттері.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що вимагає терорист, який захопив автобус у центрі Луцька

Поліція відразу перекрила рух проспектом Волі, вулицею Винниченка та Богдана Хмельницького.

Як розповіли в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» поліцейські, інформація про те, що ситуація – це звичне навчання не відповідає дійсності. Більше того, терорист стріляв у поліцію, а 20 пасажирів, які є в транспорті, він прикував до сидінь наручниками. Відомо, що раніше він відсидів за ґратами за важкі злочини. Відбув покарання у виді позбавлення волі терміном на 10 років у виправних місцях за скоєння низки важких злочинів.

Згодом у ЗМІ опублікували фото та інформацію про чоловіка, який взяв у заручники пасажирів автобуса. Більше того, він відзняв відео-звернення: «З Днем антисистеми. Не обманюйте себе! Святкуйте!» – звернувся в ролику терорист.

Відомо, що в чоловіка є дружина та 15-річний син. Дізнавшись про ситуацію його дружина виїхала в Луцьк, втім розмовляти з нею він категорічно відмовся.

Мати чоловіка – вчителька, загинула у страшній дорожньо-транспортній пригоді, а батько – вчений, мав психічні розлади і давно помер.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Автобіографічна книга, тюрма та духовна семінарія: що відомо про луцького терориста

Начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко зазначив, що особу зловмисника встановлено.

Правоохоронці вели переговори із ним. Чоловік на контакт не йшов, а його вимоги не містили ніякої конкретики. Озброєний чоловік, який захопив автобус з пасажирами в Луцьку і утримував їх в автобусі, не дозволив передати заручникам воду.

Журналісти поговорили з однією із заручниць луцького терориста. Вдалося поспілкуватися і з самим чоловіком, який називає себе Максим Плохой (справжнє ім’я – Кривош Максим Степанович). Той спілкується українською мовою, помітно нервує. Текст розмови можна прочитати за посиланням.

У телефонній розмові терорист повідомив, що замінував ще одне людне місце в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Серед заручників – зв'язані вагітна та дитина: кого захопив у Луцьку терорист

Як розповіла речниця волинської поліції Ольга Бузулук, до поліції надійшло повідомлення про виявлення підозрілого предмета на території луцької автостанції №1. Туди була спрямована слідчо-оперативна група, виїхали вибухотехніки. Виявили частину системного блоку, предмет загрози не становив. Автостанція працює в звичному режимі.

О 14:00 в центрі Луцька знову почули постріли. Ще п’ять пострілів прозвучали о 16:35, а згодом і звук вибуху. Як стало відомо пізніше, терорист поцілив у дрон СБУ.

Ситуацію в Луцьку прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

«Тривожні новини з Луцька. Вранці о 9:25, до місцевої поліції зателефонував громадянин, який повідомив про те, що захопив автобус із заручниками. Було чутно постріли, автобус пошкоджено. Наразі введено поліцейську операцію «Заручник», а СБУ ввела план «Бумеранг». Робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв. Тримаю перебіг подій під особистим контролем», – написав Президент.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Показали обстріляний автобус із заручниками у центрі Луцька. ФОТО

Через ситуацію, яка трапилася, в Луцьк прилетів міністр МВСУ Арсен Аваков.

Міністр МВС Арсен Аваков запевнив, що люди, яких захопив терорист Максим Плохой, – у нормальному стані.

Ввечері журналістам зателефонувала лучанка Руслана Д., яка перебуває в автобусі з терористом. Жінка говорила про те, що їм дали пів години часу, просила, аби журналісти вимагали відеозвернення від Зеленського. Розмову можна прочитати за посиланням.

Станом на 18:30 повідомили про перші результати перемовин правоохоронців з терористом. «Перші результати переговорів в Луцьку. Максим Кривош дозволив поліції передати упаковки води. Воду заручникам передав Перший Заступник Національної поліції Євген Коваль», – повідомив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

Окрім того, на місці присутня відома луцька психологиня Олена Звєрєва. Жінка попросила терориста дозволити їй занести воду заручникам, які перебувають зв’язаними у автобусі. Однак, із нею він категорично відмовився розмовляти.

Згодом о 21:40 правоохоронцям вдалося затримати терориста, люди повиходили з автобуса.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як у Луцьку затримували чоловіка, який тримав заручників протягом дня. ФОТО. ВІДЕО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні