Афера на коронавірусі – 2: як у Луцьку «золотий» дезінфікуючий засіб купляли

6
12
Афера на коронавірусі – 2: як у Луцьку «золотий» дезінфікуючий засіб купляли
Луцька міська рада виділила вже 2 мільйони гривень із бюджету міста на проведення заходів з дезінфекції та санітарної обробки. Здавалось би, таку турботу про лучан можна тільки вітати. Якби гроші використали ефективно. Але, схоже, їх водою змило.

Вірніше, не змило. Принаймні 1 мільйон 239 тисяч із цієї суми вже «освоїв» такий собі Валентин Данелюк, засновник і директор такого собі ТзОВ «Волиньхімконтроль». Продаючи дезінфікуючі засоби, як мінімум, утричі дорожче від їх реальної вартості.


ЯК ГАРНО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЬ

В суботу, 21 березня, в Луцьку розпочали роботу з дезінфекції вулиць розчином гіпохлориту натрію для протидії можливому поширенню коронавірусної інфекції в місті.

Цим одразу похвалився городянам перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад. Ще й оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці відео, як цистерна поливає розчином гіпохлориту натрію Театральний майдан. «Вживаємо максимально можливих заходів для знезараження вулиць, дезінфекція буде здійснюватися цілодобово, щоб охопити якомога більше території», – написав Недопад.

Попри це, дехто скептично поставився до такого заходу. Мовляв, навіщо поливати дороги і тротуари, краще продезінфікувати під’їзди.

Та вже наступного дня міськрада відповіла скептикам рішучими діями: 22 березня головам ОСББ роздали засоби дезінфекції для протиепідемічних заходів у багатоквартирних будинках міста.

«Аби пересвідчитись, що всі ознайомлені із вимогами щодо обробки під’їздів, радники міського голови Ігор Поліщук та Юрій Безпятко разом із заступником директора департаменту житлово-комунального господарства Миколою Осіюком зустрілись з управителями будинків», – бравурно відрапортували на сайті Луцької міської ради.



Дезінфекційними засобами забезпечили близько 30-ти ОСББ міста. «У тих багатоквартирних будинках, де ОСББ відсутні, дезінфекцію здійснюватимуть комунальні служби міста», – пояснили у міськраді.

До того не було зрозуміло, за чиї гроші свято. Про це стало відомо 24 березня. Цього дня скликали засідання виконкому Луцької міської ради, який виділив на дезінфекцію і санітарну обробку дворів, під’їздів і ліфтів у багатоповерхівках Луцька 1 мільйон гривень.

Члени виконкому підтримали проєкт рішення про виділення коштів із резервного фонду бюджету департаменту житлово-комунального господарства на здійснення невідкладних заходів із запобігання можливому поширенню коронавірусу в Луцьку.

Так, 1 000 000 гривень вирішили спрямувати для Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування, ЛСКАТП «Луцькспецкомунтранс» та житлово-комунальних підприємств міста на проведення заходів з дезінфекції та санітарної обробки.

РОЗЧИНЕНИЙ МІЛЬЙОН

Як розпорядилися грішми, дослідили журналісти Громадського інтерактивного телебачення.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Надія Коленда розповіла, що із виділеного мільйона гривень 650 тисяч пішло «Луцькспецкомунтрансу».

«І ще виділялося ЖЕКам для забезпечення комбінезонами, рукавицями. Це невеличка сума, для всіх ЖЕКів разом було 300 тисяч. Тобто разом мільйон», – пояснила вона.

Та вже скоро окремі лучани почали скаржитися, що дезінфекцію проводять неналежно. Мовляв, після обробки під’їздів навіть запаху хлору не залишається.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Скільки бабла міська рада відмиває на коронавірусі?» – лучанин про дезінфекцію під'їздів

Журналісти звернулися в незалежну лабораторію. Там зробили аналіз рідини, якою дезінфікують Луцьк. Він показав, що рівень хлору в межах 0,3 мл на літр. Тобто мінімальна концентрація, яка, згідно із санітарними нормами і правилами, відповідає вмісту хлору в звичайній водопровідній воді. При розведенні гіпохлориту натрію водою у пропорції 1:10 мінімальна концентрація активного хлору мала би бути 1,9 мл на літр, тобто у 6 разів вище, ніж у пробі, взятій журналістами.



Що ж, буває всяке. Можливо, тут роль зіграв людський фактор. Хтось розвів розчин у надмірній кількості води, а хтось води додав менше. Бо дехто з лучан писав у соцмережах, що запах хлорки в під’їздах довго не вивітрювався.

Нас зацікавило інше. Ціна придбаного дезінфікуючого засобу.

ДЕЗІНФІКУЮЧИЙ РОЗЧИН У КРЕДИТ

Постачальником дезінфікуючого засобу «Луцькспецкомунтранс» обрав підприємство «Волиньхімконтроль». Без тендеру.

Лише 31 березня це підприємство оприлюднило на електронному майданчику ProZorro звіт про укладений договір із ТзОВ «Волиньхімконтроль», підписаний 30 березня. На суму 199 тисяч 500 гривень. Достатню, щоб не проводити тендеру. Бо, згідно із законом «Про публічні закупівлі», тендер проводять за умови, що вартість товарів, робіт чи послуги, які закуповують, мають перевищувати 200 тисяч гривень.

Тобто 21 березня дороги і тротуари Луцька поливали дезініфікуючим розчином, 22 березня концентрований розчин видали ЖЕКам, управителям будинків і головам ОСБ для обробки під’їздів, лише після цього – 24 березня – виділили гроші на дезінфекцію в Луцьку, а договір на придбання дезінфікуючого засобу із підприємством «Волиньхімконтроль» уклали щойно 30 березня.

Можна було б подякувати засновнику і директору ТзОВ «Волиньхімконтроль» Валентину Данелюку за те, що видав дезінфікуючий розчин практично під чесне слово, чекаючи оплати більш ніж тиждень. Якби не одне «але».



«ЗОЛОТИЙ» «ДАН»

І тут починається найцікавіше.

У договорі від 30 березня, оприлюдненому на ProZorro, ЛСКАТП «Луцькспецкомнтранс» купує в ТзОВ «Волиньхімконтроль» 1330 літрів такого собі «розчину ДАН на основі гіпохлориту натрію». Що це за «розчин ДАН», ніде не вказано, лише зазначено, що сировина – «згідно ТУ У 20.1-41044620-001:2017/ТУ У 20.5-03327724-027:2019».

Немає у звіті і сертифікату на цю продукцію. Про це в договорі записано (дослівно): «Товар повинна відповідати документації, що встановлює вимоги до якості даного товару та підтвержуватись сертифікатом якості виробника, який надається на вимогу покупця…»

А тепер – увага! Ціна одиниці товару – 150 гривень!

Сто п’ятдесят гривень за літр невідомого «розчину ДАН на основі гіпохлориту натрію». Притім, що гіпохлорит натрію марки «А» ще донедавна продавали по 12 гривень за літр, тепер, враховуючи ажіотажний попит, його купують по 30 гривень, дехто – по 36,3 гривні, найдорожче – по 57,2 гривні за літр! Та аж ніяк не по 150 гривень!

До речі, оптова ціна виробника, наприклад, підприємства «Хімпромтех» із міста Кам’янське – 9,70 гривень за кілограм. Гіпохлорит натрію марки «Б» у цього виробника ще дешевший – 9,30 гривень за кілограм.



ЛІРИЧНИЙ ВІДСТУП

Важливу і корисну, але досить небезпечну речовину – гіпохлорит – отримують декількома способами. У промисловості та побуті використовують розчини цієї речовини з різною концентрацією. Їх здебільшого застосовують як антибактеріальний засіб.

Знезаражувальні властивості речовини базуються на тому, що при взаємодії її з водою відбувається хімічна реакція обміну і виділяється кислота. Кількість цієї кислоти залежить від температури і кислотно-лужного балансу води.

Гіпохлорит натрію має різні марки. Залежно від марки, речовина має різні властивості.

Гіпохлорит натрію марки «А» використовують:

• для знежирення та знезараження води у водопроводах;
• для знежирення та знезараження рідини в басейнах;
• як вибілюючий засіб.

Гіпохлорит натрію «Б» використовують:

• як відбілювач для тканини;
• як антибактеріальний засіб.

Гіпохлорит натрію марки «Г» застосовують як антимікробний засіб для очищення води в рибогосподарських водоймах.

Розчин марки «Е» використовують так само, як і гіпохлорит натрію марки «А»
.
Гіпохлорит натрію має широке застосування в побутовій хімії і входить як активний інгредієнт до численних засобів, призначених для відбілювання, очищення та дезінфекції поверхонь і матеріалів. Серед них найбільш відомий – відбілювач «Білизна».



ПРОСТО «ДАНу» ЗАМАЛО, НА АРЕНУ ВИХОДИТЬ «ДАН №2»

Про те, як засновник і керівник ТзОВ «Волиньхімконтроль» Валентин Данелюк ні сіло ні впало почав виготовляти на основі гіпохлориту натрію марок «А», «Б», «Е», кухонної солі, води й ароматизатора «антисептик для рук», інтернет-видання «Волинь» написало 6 квітня в матеріалі «Афера на коронавірусі: чиновники Луцькради роздають «антисептики», що роз’їдають шкіру».



Що тут почалося! Уже 8 квітня перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад на своїй сторінці у фейсбуці безапеляційно заявив: «Розчини для дезінфекції вулиць, під’їздів та обробки долонь (виділив я – С.Л.), які використовуємо у Луцьку, відповідають усім вимогам якості, про що свідчать відповідні ліцензії, сертифікати якості та протоколи ОЛЦ (обласного лабораторного центру – С.Л.)»

Беремо на себе сміливість стверджувати, що жодних сертифікатів якості державного зразка так звані антисептики для рук не мають.
І не можуть мати. Тому що гіпохлорит натрію не можна використовувати як складник антисептика для рук. Бо він роз’їдає шкіру.



Зрештою, дочекаємось результатів розслідування прокуратури Волинської області, яке вона почала 7 квітня, реагуючи на повідомлення «Волинь24». Правоохоронці перевірять походження препарату, його відповідність державним стандартам і нададуть оцінку діям осіб, причетних до його обігу.

В історії з так званим антисептиком для рук «ДАН №2» не менш важливий і фінансовий аспект. Луцька міська рада закупила цієї сумнівної рідини, яку роздає медикам та малозабезпеченим громадянам, аж 20 тисяч баночок. Причому 25 березня вартість закупівлі 10 тисяч баночок так званого антисептика для рук становила 120 тисяч гривень, а вже 3 квітня така сама кількість – 220 тисяч гривень.

У договорі від 23 березня, підписаному від імені виконкому Луцької мськради заступником Луцького міського голови Костянтином Петрочуком, міськрада купує 10 тисяч баночок «розчину ДАН №2 на основі гіпохлорита натрію (маса нетто товару 0,8 мл)» на загальну суму 120 тисяч гривень, тобто по 12 гривень за баночку.

А вже 3 квітня загальна вартість 10 тисяч баночок того самого «ДАНу №2 на основі гіпохлорита натрію», названого «засобом для дезінфекції рук», становить 220 тисяч гривень, тобто по 22 гривні за одиницю.

До договору від 3 квітня вже додано нібито сертифікат якості. Це такий собі відсканований папір, написаний підприємством «Волиньхімконтроль» і скріплений його печаткою. Виходить, пан Данелюк видав сертифікат сам собі. Притім послався на результати аналізу від 20 березня 2020 року. Саме цього дня Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів видала ТДВ «ПХЗ «Коагулянт» із міста Пологи Запорізької області висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на гіпохлорит натрію марки «А» і марки «Б». Та аж ніяк не на якийсь там «ДАН №2».

8 квітня у соцмережі користувач без фото на аватарці під нікнеймом «Валентин Данелюк» написав гнівний пост, в якому звинуватив у всіх гріхах журналістів. Допис поширив на своїй сторінці і на сторінці Григорія Недопада користувач під нікнеймом «Костя Петрочук». Зазвичай цим профілем користується заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук.



Користувач «Валентин Данелюк», зокрема, зазначає: «Я, директор ТзОВ «Волиньхімконтроль», як керівник фірми, що зазнала репутаційних втрат від таких «викривальних» матеріалів, змушений коротко спростувати те, що звучало та писалося щодо питання дезінфекції гіпохлоритом натрію у Луцьку».

Різницю у вартості так званого антисептика для рук він пояснив просто: «Щодо різниці у вартості «ДАН №2» у двох закупівлях є теж логічне правдиве пояснення. Розуміючи критичність ситуації та необхідність знезаражуючого розчину для лучан, ми продали вказаний засіб за ціною собівартості. Однак при реалізації наступної партії вже встановили обґрунтовану ціну з урахуванням мінімального заробітку. Окрім того, враховуючи карантин та обмежувальні заходи, на підприємстві значно зросли виробничі витрати».

ДРУГИЙ МІЛЬЙОН

Ще не освоївши перший мільйон, 2 квітня виконком міської ради ухвалює рішення виділити з резервного фонду бюджету Луцької міської територіальної громади на проведення заходів з дезінфекції та санітарної обробки ще 1 мільйон гривень. Кошти призначені для Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування, ЛСКАТП «Луцькспецкомунтранс» та житлово-комунальних підприємств міста.

І «Луцькспецкомунтранс» за договором від 8 квітня купує в ТзОВ «Волиньхімконтроль» такий собі «ДАН концентрований на основі гіпохлорита натрію (дезінфікуючий засіб на основі гіпохлориту натрію)». Як йдеться в договорі, за 5330 літрів цієї невідомої речовини на основі гіпохлориту натрію комунальне підприємство зобов’язалося заплатити 799 тисяч 500 гривень. По 150 гривень за літр!

А втім, чого невідомої?

В «Інструкції по застосуванню препарату», яку Валентин Данелюк додав до договору і яку розмістили на ProZorro, йдеться: «Препарат серії ДАН на основі гіпохлориту натрію марок А, Е є розчином повареної (так в оригіналі – С.Л.) солі, який отримують заводським способом – поглинанням хлору розчином їдкого натрію методом електролізу».

Але ж із кухонної (саме так в перекладі на українську з російської звучить слово «поваренная») отримують малоконцентровані розчини!

Концентрований гіпохлорит натрію (сіль гіпохлоритної кислоти) – NaClO – отримують хлоруванням водного розчину їдкого натрію (NaOH). Його можна придбати сьогодні за ціною 18 гривень за кілограм.



А у «Волиньхімконтролю» купили якийсь ДАН за ціною 150 гривень за літр!

Організувати таку схему міг тільки ду-у-у-же винахідливий «бізнесмен». Умови, за яких може працювати подібна схема, я описав у блозі на сайті інтернет-видання «Волинь24». Сподіваюсь, вдумливий читач зрозуміє, про що йдеться.

Але наша історія була б неповною, якби ми не згадали ще дві закупівлі. 21 травня 2019 року Валентин Данелюк від імені «Волиньхімконтроль» продав 25 тисяч літрів «гіпохлориту натрію марки «Е» ДАН 10» комунальному підприємству «Луцькводоканал». То нічого, що «ДАН» в Україні ніхто більше не виробляє, тож переможець тендеру був наперед відомий. Нас цікавить інше. За всю партію товару підприємство, яке займається постачанням і водовідведенням (каналізацією), заплатило «Волиньхімконтролю» 300 тисяч гривень. По 12 гривень за літр!

А 29 серпня 2019 року «Луцкводокал» купив через ProZorro в єдиного постачальника (де ж іншого взяти?) – ТзОВ «Волиньхімконтроль» – 41 тисячу 500 літрів «гіпохлориту натрію марки «Е» ДАН 10». За це заплатив 498 тисяч гривень, по 12 гривень за літр!

Що ж то за такий чудодійний ДАН виготовив пан Данелюк у період карантину, що він вже коштує 150 гривень за літр? Сподіваюсь, прокуратура це з’ясує.

P.S. Особливо цинічно на цьому тлі прозвучали слова першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада, написані ним у фейсбуці 8 квітня: «Для того, щоб унеможливити будь-які інформаційні провокації на темі якості розчину для дезінфекцій у Луцьку, відсьогодні ми запроваджуємо додаткову щоденну експертизу кожної бочки з розчином у санстанції. Таким чином всі дезинфікатори і септик (мабуть, все-таки антисептик – С.Л.) для рук будуть отримувати додаткові результати аналізів якості. Кожен автомобіль із дезинфікатором буде опломбовуватися перед виїздом для дезінфекції доріг. Додатковий аналіз вартуватиме 76 грн на одну машину».

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото на головній – із фейсбук-сторінки Григорія Недопада
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
посадок не буде, будуть повішання прямо в кабінетах
Відповісти
Це не тільки Данелюк "освоїв". Половину з того "освоїли" чиновники з міськради.
Відповісти
Цей данелюк схожий на зека. Вульгарна морда. В якій колонії він "тягнув" строк?
Відповісти
Клоуни
Відповісти
https://www.youtube.com/watch?v=iQWHOruTSik&list=PL3AKKBDeH__FZr7ctz2WKCpYt39cXMgIZ&index=1
Відповісти
Злодії і брехуни, клоуни одним словом
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні