Дезінфекція по-луцьки: за 650 тисяч вулиці й під’їзди поливають «водою з крана». ВІДЕО

15
10
Дезінфекція по-луцьки: за 650 тисяч вулиці й під’їзди поливають «водою з крана». ВІДЕО
Журналісти розповіли всю правду про те, як вулиці та під’їзди Луцька дезінфікують проти поширення коронавірусу розчином гіпохлориту натрію, концентрація якого не вища, ніж у воді з крана. Такий «дезрозчин» обійшовся бюджету Луцька в 650 тисяч гривень.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів Громадського інтерактивного телебачення.

Нагадаємо, в суботу, 21 березня, в Луцьку розпочали роботу з дезінфекції вулиць розчином гіпохлориту натрію для протидії можливому поширенню коронавірусної інфекції в місті.

Голова ОСББ «Прайд» Ігор Шептицький розказав, що цим розчином обробляють перила, сходові клітини, двері ліфта, ручки, кнопки ліфта.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Надія Коленда розповіла, що з резервного фонду бюджету міськради виділили мільйон гривень на розчини для обробки під’їздів та дезінфекції вулиць обласного центру Волині.

«Це з резервного фонду було виділено мільйон гривень. Потім ми робили розподіл, якій організації і скільки дати на ці розчини. «Луцькспецкомунтрансу» всього 650 тисяч з того мільйона ми розподіляли, в тому числі 450 тисяч – це на засоби дезінфекції під’їздів, бо через нього буде йти 200 тисяч на засоби дезінфекції вулиць. Заразом, щоб закупка йшла для під’їздів, бо в нього вже всі ЖКП получали з цієї суми», – розповіла Коленда.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Скільки бабла міська рада відмиває на коронавірусі?» – лучанин про дезінфекцію під'їздів

Так, 650 тисяч з бюджету виділили для ЛСКАТП «Луцькспецкомунтранс», 300 тисяч для ЖКГ та на спецодяг.

«І ще виділялося ЖЕКам для забезпечення комбінезонами, рукавицями. Це невеличка сума, для всіх ЖЕКів разом було 300 тисяч. Тобто разом мільйон», – пояснила вона.

Виробник речовини «ДАН №2» підприємство «Волиньхімконтроль», як постачальник було вибране Луцькою міською радою без тендеру. З компанією через ЛСКАТП «Луцькспецкомунтранс» уклали договір для закупівлі продукції для початку на 300 літрів, але з перспективою на більші обсяги.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Афера на коронавірусі: чиновники Луцькради роздають «антисептики», що роз’їдають шкіру. ФОТО

Директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич розповів про те, як відбувається співпраця з підприємством «Волиньхімконтроль».

«У 600 тисяч входить приготування розчину, закупка води, транспортні послуги і закупка концентрату. У них на території робиться розчин. Ми привозимо туди 8 кубів води, змішують там, і ми купуємо в них розчин. Це не я вибирав, це мені була дана вказівка, це було вирішено на нараді по надзвичайних ситуаціях. Було визначено нас як надавача транспорту і платника. Кошти було виділено нам, і тут же було визначено, хто і чим займається. Тендеру не було, але була переговорна процедура», – прокоментував він.

Експерти зробили лабораторний аналіз рідини, якою дезінфікують Луцьк. Він показав, що рівень хлору в межах 0,3 мл на літр. Тобто мінімальна концентрація, яка, згідно із санітарними нормами і правилами, відповідає вмісту хлору в звичайній водопровідній воді. А комунальникам рекомендували цим розчином скроплювати під’їзди раз на 3-4 дні.



Експерти переконують, що для того, аби цей засіб мав дезінфікуючий ефект, потрібно, щоб вміст хлору був у десятки разів більший. Лише тоді це матиме якусь дію.

Журналісти спробували знайти, де ж, власне, виробляють цей розчин. У відкритих базах даних зазначено, що юридична адреса ТзОВ «Волиньхімконтроль» – село Мартинівка Луцького району (вулиця Корінна, 8). Прибувши на місце, кореспонденти побачили поле і три сільські будинки. На будь-який офіс жодного натяку і близько немає. Місцеві жителі теж нічого не чули про виробництво дезінфікуючого розчину на території їхнього села.



Побували журналісти також у селі Зміїнець на вулиці Медичній, де, згідно з матеріалами кримінальної справи, колись таки були виробничі потужності «Волиньхімконтроль». Втім, зараз тут жодної діяльності не спостерігається.



Про дезінфікуючий розчин запитали у власника підприємства Валентина Данелюка. Але він відмовився від будь-яких коментарів.

«Я можу все показати, все розказати без будь-яких проблем. У мене є термінові роботи, такі що ну… Я виконую обов’язки згідно договорів…» – сказав він.

До слова, ТзОВ «Волиньхімконтроль» фігурує в кримінальній справі від серпня 2017 року. Правоохоронці в ході розслідування з’ясували, що керівництво «Спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву плавання Луцької міської ради» (комунальний басейн) змовилося з представниками підприємства і привласнювало собі бюджетні кошти. Справу тоді передали до суду.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Той ДАН-2 видали для медиків як засіб для обробки рук. Після його застосування в багатьох, як і в мене, на руках виник дерматит. Такий от чудо-засіб!!!
Відповісти
В кінці-кінців,колись когось посадять на років п"ятнадцять за відмивання грошей на людській біді?????
Відповісти
Тебе треба посадить
Відповісти
Який кошмар!! Ні, платити податки цим злодіям не буду, ну вас в баню, ухожу в тінь!
Відповісти
і комуналку теж
Відповісти
правоохоронні органи в цьомі місті проявлять себе, чи нагадати 2014ий?
Відповісти
Це Кримінальна справа!! Я в шоке! Буде журналістська сенсація.
Відповісти
https://youtu.be/ZJN8BYwvce0
Відповісти
Я давно говорил, Волынь--как Люксембург! Королевство в Украине со своими законами! Хотим строим, а хотим закрываем! Принцип--работаем на благо своего кармана...
Відповісти
Коли вже тварі самозванці нажеретеся?
Відповісти
Підприємство-невидимка, нанотехнології ви його не бачите, а воно там є.
А може його "діджиталізували", і тепер його шукати потрібно в "хмарі"...
Відповісти
А заяву написати і кримінал відкрити нвхто не додумається на мародерів які наживаються на пандемії? Буде їм по заслугах?
Відповісти
З такими підходами теперішніх керманичів міста кращого майбутнього у нашого міста не буде. Подивимося навколо. Вулиця Літня, виходить від меморіалу до Палацу учнівської молоді. Мешканці прилеглих будинків давно позбирали суху траву на не одну кучу. Який тиждень в таку суху погоду немає, як комунальному підприємству або як тепер назвали УПРАВЛЯЮЧА КОМПАНІЯ вивезти. Депутати ЛМР сьогодні спланували сесію на стадіоні СНУ, який поруч з цією вулицею. Можуть подивитися на таке прибирання міста. А хто бачив за останній тиждень полив вулиць міста?
Відповісти
Петрочук на відкаті сидить, гнида
Відповісти
Я особисто бачив, як два автомобіля заправляли цистерни звичайною водою поруч з «Водоканалом» по вул.Дубнівська. Так що Паліщук піздабол
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні