За знищення луцької книгарні «Освіта» взялася голова Волинської облради

0
7
За знищення луцької книгарні «Освіта» взялася голова Волинської облради
Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович зареєструвала проєкт рішення «Про ліквідацію комунального підприємства «Освіта». Його ухвалення на сесії облради означає фактичне знищення найстарішої книгарні Луцька.

Проєкт рішення оприлюднено на офіційному сайті Волинської обласної ради.

У ньому, зокрема, йдеться: «Припинити юридичну особу комунальне підприємство «Освіта» (код ЄДРПОУ 13360473, юридична адреса: пр. Волі, 8, м. Луцьк, Волинська обл., 43025) шляхом його ліквідації».

Підставою ліквідації зазначені рекомендації постійної комісії обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яких на сайті Волиньради немає.

Нагадаємо, в Луцьку вирішили продати два приміщення книгарень – «Планета» та «Освіта». Приміщення, в яких були розташовані обидва книжкові магазини, на той час перебували у комунальній власності міста, а самі книгарні – це комунальні підприємства Волинської обласної ради.

Приміщення книжкового магазину «Планета» загальною площею 89,4 м кв. продали з аукціону за 7 мільйонів 700 тисяч гривень. Перед тим ліквідували комунальне підприємство «Планета» Волиньради, приєднавши його до «Освіти».

Кінцевим бенефіціарним власником колишнього приміщення «Планети» на сьогодні є кіпрська офшорна компанія «Юніго Холдінгс Лімітед», до якої має стосунок Сергій Корецький, який до 2019 року був тісно причетний до групи компаній «Континіум».

Щодо книгарні «Освіта», суд заборонив відчужувати це приміщення. Відтак Луцька міська рада мала би скасувати рішення про приватизацію приміщення загальною площею 174,4 квадрата на проспекті Волі, 8 шляхом продажу на аукціоні, ухвалене 29 серпня 2018 року.

Натомість Луцькрада на сесії 24 грудня 2019 року внесла у програму економічного і соціального розвитку Луцької міської територіальної громади на 2020 рік пункт про надходження коштів до бюджету від відчуження об’єктів комунальної власності Луцької міської територіальної громади. Серед 6 об’єктів, від продажу яких запланували загалом отримати 10 мільйонів гривень, – приміщення книгарні «Освіта» на проспекті Волі, 8.

Депутат Луцькради Павло Данильчук на сесії запропонував внести зміни до програми, вилучивши адресу книгарні. Втім для цього забракло голосів.

Ухваливши на сесії Волиньради рішення про ліквідацію комунального підприємства «Освіта», обласні обранці розчистять шлях міським для продажу приміщення книгарні.

Нагадаємо, «Освіту» хотіли переселити в будівлю на проспекті Перемоги, де нині розміщений департамент агропромислового розвитку ОДА. Згодом вирішили, що віддадуть частину першого поверху офісної будівлі на Винниченка, 67.

Тоді активістка Анастасія Хмарук на підтримку найстарішої книгарні міста почала збирати підписи. До протесту також долучилися письменники, журналісти і громадські активісти. Під час наступної сесії міської ради вони звернулися до влади з проханням зберегти «Освіту».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Завтра дитина запитає, чому я забрав у неї книжку, – депутат Яручик про «Освіту»

Пізніше прокуратура подала позов на Луцьку міську раду, посилаючись на Указ Президента, де йдеться, що книгарні виселяти з приміщень заборонено.

18 лютого 2019 року Волинський господарський суд під головуванням судді Віталія Войцюховського вирішив, що відчужувати приміщення книгарні не можна.

Луцька міська рада не погодилась з таким рішенням і подала апеляцію.

21 травня 2019 року Північно-західний апеляційний господарський суд, розташований у Рівному, апеляцію відхилив і підтвердив заборону продажу книгарні «Освіта», що на проспекті Волі, 8 у Луцьку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні