Луцькрада «занепокоєна» «формулою Штайнмаєра». ЗВЕРНЕННЯ. ФОТО

1
-2
Луцькрада «занепокоєна» «формулою Штайнмаєра». ЗВЕРНЕННЯ. ФОТО
Луцька міська рада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента і спікера парламенту «щодо недопущення капітуляції України за так званою «формулою Штайнмаєра». За таке рішення проголосували 33 депутати із 42-х (всі присутні на сесії).

Позачергова 64-та сесія відбулася у четвер, 10 жовтня. Її скликали на вимогу 14 депутатів.

Нагадаємо, голова облради Ірина Вахович не погодилася на скликання позачергової сесії, яку вимагали активісти Комітету протидії капітуляції.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку мітингували проти капітуляції. ФОТО

Перед початком розгляду цього питання секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт повідомив, що напередодні, 9 жовтня, відбулося засідання погоджувальної ради голів фракцій і груп, на якій ухвалили «консолідоване звернення, яке було підтримане всіма присутніми».

Проте вже під час обгооврення порядку денного Юлія Вусенко зазначила, що проєкт звернення, який пропонують ухвалити, суттєво відрізняється від того, що було напрацьовано на засіданні комісії, яка розглядала це питання.

«Як на мене, це просто такий лист, який комусь захотілося написати шановному пану Президенту», – сказала Вусенко.

За її словами, питання набагато серйозніше і глобальніше. І ці речі потрібно називати своїми іменами.

«Те, що було напрацьовано моїми колегами на комісії, мало відповідає тому, що ми хотіли сказати в такому зверненні. Навіть хлопці, які зараз стоять поза нами, які прийшли висловити свою позицію. Я вже не говорю про тих хлопців, які стоять там, на Сході, і боронять нашу країну», – сказала депутат і подивилася в бік вхідних дверей до сесійної зали, де стояли громадські активісти.



Вусенко пропонувала переглянути це звернення, додавши чіткі вимоги, щоб «дати зрозуміти (і дати зрозуміти це Президенту), що ми, як представники Луцька, все ж таки не готові іти на такі умови, аби мир був». Вона конкретизувала: «Мир за будь-яку ціну – це не те, чого очікують громадяни нашого міста».

Юлію Вусенко підтримав і її колега по фракції «Самопоміч» Тарас Шляхтич, який став одним із ініціаторів скликання позачергової сесії, власне після ознайомлення з початковим, більш радикальним, варіантом звернення, в якому окреслені «червоні лінії», на які, на думку авторів, не варто погоджуватися Україні за жодних умов.

«Це звернення є розмитим документом, листом ввічливості до Президента України. Відверто кажучи, у змістовному навантаженні цього звернення я глибоко сумніваюсь. Тому що передаємо вітання Президенту України», – заявив Тарас Шляхтич.

Позитивним назвав той факт, що сесія Луцької міськради зібралася з цього питання, депутат Павло Данильчук. «Може, після цієї сесії зрушиться і позиція Волинської обласної ради, яка поки що не хоче збиратися», – додав він.

Данильчук підтвердив, що текст звернення, який пропонують ухвалити, інший, ніж початково зареєстрований. «Але, в принципі, в текстовці просто трошки злагоджено (згладжено – ред.), але говоряться основні речі, проти яких ми виступаємо. Там говориться про деокупацію, а тут – про виведення військ. Ну, ми можемо зараз ввійти в клінч, але я не знаю, чи сесія ради підтримає».

Тому Данильчук підтримав текст, який запропонувала погоджувальна рада.

Павло Данильчук
Павло Данильчук


За ухвалення звернення агітували колег депутати Андрій Білан, Микола Федік.

Не виступав проти цього документа навіть Микола Дендіберін, який ще в 2010 році приходив на сесію з краваткою із зображенням герба Російської Федерації, а цього разу на лацкані його піджака був значок із зображенням прапора США.

Микола Дендіберін вчитується в текст звернення
Микола Дендіберін вчитується в текст звернення


З проханням виступити на сесії направив письмове звернення і ветеран АТО, керівник Волинського осередку «Національного корпусу» Андрій Д’яченко. Депутати йому надали трибуну.

Андрій Д’яченко наголосив на тому, що раніше у місті загалом і в міськраді зокрема було певне протистояння щодо того, хто має керувати. Були дискусії словесні перепалки. Але сьогодні, на переконання громадського активіста, це все потрібно відкинути, зосередившись на головному. Бо «є речі, які вище цього. Є питання державного інтересу».

«Коли «Титанік» прямує на айсберг, то вже немає значення, хто капітан корабля, хто член команди, хто пасажири, хто в першому класі, хто в другому, в кого дорожчий піджак, – сказав Д’яченко. – Тому що всі разом йдуть на дно. Тобто є абсолютна цінність – Українська держава. Тут я хочу закликати вас всіх, щоб не було поділу, хто опозиція, хто владна більшість. Ми повинні вказати вищому керівництву держави на неприпустимість того, щоб трапилась помилка. Помилка, яка не просто погіршить життя України, помилка, яка може коштувати взагалі державності».

Андрій Д’яченко закликав депутатів підтримати звернення.

Андрій Д’яченко: «Це питання державного інтересу».
Андрій Д’яченко: «Це питання державного інтересу».


Протилежну позицію висловив інший громадський активіст – Ілля Токаренко. Ніби передчуваючи, що його зігнорують, він, поки депутати голосували, чи надавати йому слово, сказав: «Не дадуть».

Дали. 22 обранці громади проголосували за те, щоб він виступив.

Суть промови Токаренка: ніхто не знає, що таке формула Штайнмаєра, навіть 70 відсотків тих, хто в цій залі, не зможуть пояснити, що це таке. Тому, мовляв, треба запросити спеціалістів з Міністерства оборони, щоб роз’яснили ситуацію.

«Коли ми зараз всі кричимо «Ні формулі Штайнмаєра», ми не розуміємо навіть, що ми кричимо, – промовляв Токаренко з трибуни, а в залі вже чути було сміх. – Тому я перш за все пропоную запросити людей, знаючих людей, спеціалістів. Є Міністерство оборони (сміх). Для того є громадські слухання. Громада має оприділяти. (Після цих слів хтось із присутніх на сесії не депутатів прокоментував: «От баламут, ну».) Всі ви обранці народу. Вас обрав народ. Тому перш ніж робити якісь кроки, потрібно звернутися до народу і цьому народу щось пояснити».

Виступає Ілля Токаренко
Виступає Ілля Токаренко


Поки Токаренко йшов із трибуни, депутати намагалися його потролити, Токаренко щось відповів, але секретар ради Григорій Пустовіт перервав цю сценку словами: «Все-все, не зачіпайте. Ілля Олексійович, будь ласка, ми працюємо».

«Дуже х*енову нішу вибрав, щоб світитися», – сказав хтось із представників Нацкорпусу Токаренку, коли той повернувся на місце в кінці зали.

Слово взяв депутат Олександр Лазука і, ніби відповідаючи Токаренку, заявив: «Я чітко розумію, за що я голосую». Він закликав колег підтримати звернення.

До голосування Юлія Вусенко ще наполягала, щоб додати до звернення 5 пунктів із вже згаданими «червоними лініями», але її пропозиції набрала тільки 14 голосів.

Отож, внісши технічні правки, депутати 33 голосами «за» (всі, хто брав участь в роботі сесії) підтримали запропоноване рішення.

Нижче друкуємо текст звернення, уже оприлюднений на сайті Луцької міської ради.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора


ЗВЕРНЕННЯ
Луцької міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за так званою «формулою Штайнмаєра»


Шановний пане Президенте та Голово Верховної ради України!

Ми, депутати Луцької міської ради, висловлюємо занепокоєння з приводу реалізації так званої «формули Штайнмаєра».

Вважаємо, що підписання будь-яких домовленостей щодо завершення війни та встановлення миру на тимчасово окупованій території України має бути здійснено виключно на умовах збереження в подальшому нині окупованої частини території в складі України, збереження суверенітету та недопущення федералізації України, повного контролю української сторони над державним кордоном та з абсолютним запереченням таких умов, як проведення місцевих виборів на умовах незаконних збройних формувань, повної амністії та узаконення так званої «народної міліції».

Місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях України можуть відбутися разом із загальноукраїнськими місцевими виборами та лише після виведення незаконних збройних формувань й російських військ з тимчасово окупованої частини України, контроль за такими виборами має здійснюватись незалежними міжнародними організаціями та ЦВК України, а міжнародні правоохоронні органи та організації мають гарантувати безпеку й забезпечити дотримання громадського порядку під час виборчого процесу на цих територіях.
Також вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що новий закон про особливий статус тимчасово окупованих територій України перед прийняттям має бути детально проаналізований та широко обговорений в суспільстві.

Вважаємо за необхідне добиватися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку та недоторканність кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї (за виключенням Російської Федерації).

Окрім того, на нашу думку, якомога швидшій деокупації та повній реінтеграції в Україну тимчасово окупованих територій найбільше сприятиме реальне покращення життя українців, проведення в Україні успішних реформ та ріст економіки й соціальних стандартів.

10:00, а в сесійній залі лише чотири депутати
10:00, а в сесійній залі лише чотири депутати
Андрій Авраменко в доброму настрої
Андрій Авраменко в доброму настрої
Майя Шостак
Майя Шостак
Богдан Богонос і Андрій Білан
Богдан Богонос і Андрій Білан
Ілля Токаренко ще не знає, чи нададуть йому слово
Ілля Токаренко ще не знає, чи нададуть йому слово
Андрій Д’яченко впевнений у позитивному голосуванні
Андрій Д’яченко впевнений у позитивному голосуванні
Найбільша фракція в залі – можна розпочинати
Найбільша фракція в залі – можна розпочинати
Хлопець вже визначився, за кого він на майбутніх виборах президента США
Хлопець вже визначився, за кого він на майбутніх виборах президента США
Секретар ради Григорій Пустовіт – сама впевненість
Секретар ради Григорій Пустовіт – сама впевненість
Микола Федік доповідає з питання про звернення до керівництва держави щодо землі
Микола Федік доповідає з питання про звернення до керівництва держави щодо землі
Євгеній Ткачук і Олександр Козлюк з проєктом рішення щодо заборони продажу сільськогосподарських земель
Євгеній Ткачук і Олександр Козлюк з проєктом рішення щодо заборони продажу сільськогосподарських земель
Перше питання розглянули – можна й відволіктися
Перше питання розглянули – можна й відволіктися
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Добровольцям, волонтерам, контрактникам, які пройшли війну потрібен мир після перемоги, а не до перемоги. Мир до перемоги – капітуляція. Ігор, який так шанує радянську мистецьку спадщину мав би згадати один радянський хід «День победы» у виконання радянського солов’я Лещена – «День Победы, как он был от нас далек… Этот день мы приближали, как могли». Чому совєтам була потрібна перемога? Чому Путіну потрібна перемога, а Зеленському і Поліщуку потрібен просто мир?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні