У луцьких маршрутках зі скандалом підвищили проїзд

5
-8
У луцьких маршрутках зі скандалом підвищили проїзд
У автобусних маршрутах Луцька підвищили вартість проїзду.

Про це стало відомо у четвер, 23 травня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Луцький перевізник пояснив, чому в Луцьку водії хамлять пасажирам

Зокрема, в. о. директора департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв розповів, що проект рішення пройшов регуляторну процедуру.

«У плановому тарифі витрати за паливо розраховані із ціни дизельного пального 26 гривень за літр. У діючих тарифах враховано вартість палива в розмірі 23 гривні. Ріст ціни становить від 13% порівняно із врахованою в діючому тарифі», – розповів посадовець.

Він додав, що витрати на оплату праці водіїв розраховано із розміру мінімальної погодинної оплати праці в розмірі 32,58 гривні із затвердженого на державному рівні мінімального розміру оплати праці за виконану місячну норму праці в розмірі 4 тисячі 173 гривні.

«Ця цифра з урахуванням доплат та надбавок в розмірі 20%. При цьому середня заробітна плата водія автобуса передбачена на рівні 7 тисяч 767 гривень», – зазначив Костянтин Патракеєв.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Розповіли, яку зарплату хочуть водії луцьких маршруток

Ще однією причиною підвищити в Луцьку вартість проїзду, за словами Патракеєва, є ріст матеріальних витрат на мастильні матеріали на 3%, і 11% на шини.

Присутня на виконкомі депутатка Алла Надточій наголосила, що нагальної потреби підвищувати вартість проїзду немає. Вона поцікавилася, чому міська рада не врахувала побажання зберегти вартість проїзду для учнів міста.

Нагадаємо, під час обговорення Алла Надточій зауважила, що попри підвищення вартості проїзду, було б добре лишити ціну на квиток для школярів міста.

Її підтримав і член виконкому Олександр Серватович.

«Як лучанин, я буду наполягати на тому, аби залишили минулий тариф на дитячий квиток. Тим паче, в багатьох сім’ях не одна дитина. І в новому тарифі – 6 гривень, мусили б врахувати вартість дитячого квитка – 2 гривні, а не 3», – сказав він.

Натомість в. о. директора департаменту економічної політики запевнив, що усі побажання були почуті й розглянуті.

«У тарифі врахована вартість проїзду дітей в розмірі 3 гривні. Якщо її зменшити до 2 гривень, то та частина витрат ляже на іншу частину. Тобто на тих, хто має платити 6 гривень», – пояснив Костянтин Патракеєв.

Депутат Микола Собуцький нагадав секретарю Луцькради Григорію Пустовіту про меморандум про надання якісних та комфортних послуг з перевезення пасажирів, підписаний 15.05.2018 року. Він запитав, чому жоден із положень цього меморандуму не виконаний.

«Багато пунктів дійсно не виконані. На жаль, перевізники не завжди дотримувалися того меморандуму. Водії не уникали можливості хамовито відповідати пасажирам, стан маршруток не завжди ідеальний. Є багато нюансів», – пояснив Григорій Пустовіт.

Натомість директор ПрАТ «Луцьке АТП 10701» Сергій Дьомін пояснив, що положення меморандуму не виконувалися через те, що на це не було коштів.

«У попередньому тарифі була закладена вартість пального 23 гривні. Для того, аби виконувати умови меморандуму, треба гроші. Через місяць підвищили вартість проїзду до 5-ти гривень, але тоді ж і ціна палива зросла до 30 гривень. Тобто перевізники опинилися в глибокій ямі», – пояснив Сергій Дьомін.

Він додав, що підвищити вартість проїзду до 6 гривень потрібно було давно. Мовляв, сьогодні послуги з перевезення пасажирів вартують значно дорожче, і перевізники працюють у збиток.

Член виконавчого комітету Михайло Щур зазначив, що Луцькрада йде на зустріч перевізникам зняттям 83-ох зупинок в місті, зміною маршрутів декількох автобусів тощо.

Нагадаємо, в обласному центрі Волині хочуть ліквідувати відразу 83 зупинки. Генеральний директор КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Володимир Пуц зазначив, що підприємство зацікавлене в ліквідації цих зупинок.

«Це означає, що витрати пального хоча й на відсоток, але зменшуються. Станом на сьогодні, хто б що не робив, питання ціни завжди є. Скажіть, ми за два роки підняли проїзд в півтора рази, і за ці роки жодного автобуса не купили», – сказав Михайло Щур.

Депутат Павло Данильчук сказав, що підвищення вартості проїзду не змінить нічого в якості обслуговуванні.

«Ну що вони зроблять після цього? Куплять нові автобуси, щоб возити наших громадян? Водіїв нових на роботу візьмуть? У нас є безліч нерентабельних маршрутів, де треба підвищити вартість проїзду, але є й популярні маршрути. Перевізники декілька років водять нас за ніс. Пропоную не підтримувати цей проект рішення», – сказав Данильчук.

Секретар Луцькради Григорій Пустовіт пояснив, що перевізники змінюють водіїв майже щомісяця, бо навчені виїжджають на роботу за кордон. Він сказав, що підтримуватиме цей проект рішення, бо боїться, що завтра маршрутки не виїдуть на рейси.

Так, члени виконкому підтримали проект рішення, а відтак у Луцьку підвищили вартість проїзду. Загальний квиток вартуватиме 6 гривень, для дітей – 3 гривні.

Рішення набере чинності після опублікування інформації в друкованих ЗМІ, тобто з наступного тижня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
шановні! Ну ви ж лише у соцмережах і на сайтах обурюєтесь і нічого більше не робите, а вони це бачать і роБлять своє! Якби від громади були б якісь дії, то і не робили б вони такого, а так... їм до одного місця, що ви тут понаписуєте! З лучан навіть ніхто петицію не зробив і не виніс це питання, то чому тепер обурюватись, за вас хтось інший це зробить?
Відповісти
Я буду ходити пішки, їздити тролейбусом. і раджу всім так зробити, в кого є така можливість. Це буде наш невеликий протест.
І я впевнений, що така думка з'явилась не в мене одного.
Відповісти
Пересідаємо всі дружно на двохколісні,а маршрутчики нехай повітря возять!
Відповісти
Коли по 6 грн? З наступного понеділка?
Відповісти
Звертаюся до наших "доблесних" громадських організацій! А слабо вам зробити щось для громади? Подайте, як в Полтаві, позов до суду, і ЗАБЛОКУЙТЕ рішення на пару місяців, а то й півроку, а тоді апеляцію... Ви ж хочете, щоб члени вашої ГО потрапили в міськраду депутатами? Так ото - офігенний трамплін - все місто овації влаштує! Застрайкують - і чорт з ними! Конотоп і Полтава - в приклад, ніхто не вмер!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні