Чому в Луцьку безперешкодно продають сурогатну горілку. РОЗСЛІДУВАННЯ

2
-7
Чому в Луцьку безперешкодно продають сурогатну горілку. РОЗСЛІДУВАННЯ
Журналісти інтернет-видання «Волинь24» без проблем придбали на розлив півлітра алкогольного напою в контейнері на ринку «Лучеськ», що на проспекті Відродження у Луцьку. Здали на експертизу у Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

З’ясувалося, що це – розведений до 38,7% об’єму етиловий спирт із підвищеною концентрацією сивушного масла.

Чи можна подолати торгівлю фальсифікатом у місті – читайте далі.


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що наливають у пляшки під виглядом горілки у Луцьку? РОЗСЛІДУВАННЯ

Інспектори департаменту муніципальної варти Луцької міської ради щотижня вилучають підроблену горілку у торгашів у різних куточках міста. Складають адміністративні протоколи за частиною 3 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який згодом направляють на розгляд Луцького міськрайонного суду.

Винуватість особи у скоєнні адміністративного правопорушення підтверджується протоколом, рапортом інспектора відділу департаменту муніципальної варти Луцької міської ради, протоколом огляду та вилучення, поясненнями свідків, а також фотографіями вилученого товару.

Алкогольну «розливайку» можна відшукати у найнесподіваніших місцях. Найбільшого резонансу у листопаді цього року наробило викриття торгівлі сурогатом на ринку «Лучеськ» у контейнері, де продають похоронні вінки та інші ритуальні товари.



Та після того, як ця інформація облетіла всі інтернет-видання Волині, на тому ж таки ринку, тільки в іншому контейнері, журналісти «Волинь24» купили розведений спирт, за яким під вечір стоять черги і який наливають просто у пластикові стакани і пляшки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи легко в Луцьку придбати дешевий алкоголь? РОЗСЛІДУВАННЯ

Земельна ділянка на проспекті Відродження під ринком «Лучеськ» поблизу однойменного готелю перебуває в оренді ПП «Торговий альянс». Засновником ПП «Торговий альянс» значиться Ольга Полячек, директором фірми – місцевий бізнесмен Едуард Полячек. Зателефонували за номерами, вказаними у реєстрі підприємців. Ніхто слухавки не підняв. Зробили кілька спроб – все марно. Мовчанка чи неактуальні телефонні номери?

Згідно із частиною 3 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами з рук, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів торгівлі.

Відповідно до частини 4 статті 156 КУпАП, дії, вчинені особою, яку впродовж року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста п'ятдесяти до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів торгівлі.

Суд враховує характер правопорушення, чи посягає воно на громадський порядок і громадську безпеку, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

Відповідно до частини 2 статті 156 КУпАП, порушення встановленого порядку промислової переробки, зберігання, транспортування або знищення конфіскованих спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв чи тютюнових виробів тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З початку цього року до 30 листопада на розгляд до Луцького міськрайонного суду надійшло 112 справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 156 КУпАП щодо порушень правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами. Із них розглянули 92 справи, а 76 особам призначили покарання – штраф.

У коментарі інтернет-виданню «Волинь24» голова Луцького міськрайонного суду Анатолій Пахолюк розповів, що адміністративні правопорушення, передбачені статтею 177 КУпАП про придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення за цей період на розгляд суду не надходили.

Єдиний реєстр судових рішень інформує, що штраф за продаж «прозорої рідини із різким запахом» здебільшого накладали в розмірі 510 гривень.



Півтисячі гривень… Продавці сурогату можуть «відбити» їх за один вечір. То який тоді сенс вилучати товар і «накривати» точки, якщо у нашому розслідуванні ми довели економічну вигоду продажу алкогольної «розливайки»?

Сурогат завжди користуватиметься попитом: його продаватимуть у контейнерах із ритуальними послугами, наливатимуть у стакани з-під прилавків та розповсюджуватимуть у під’їздах і підвалах. Ми звикли, що контрафакт алкоголю вживають неблагополучні прошарки населення. А чи не задумувались, що завтра серед них можуть опинитися наші діти?

Ми звикли, що це проблеми соціальних служб, але чи варто стояти остронь, коли дешевий та сердитий алкоголь можуть купувати і навіть продавати ваші сусіди, друзі чи знайомі?

Чи дійсно 30 неоподатковуваних мінімумів можуть зупинити схеми масштабного продажу алкоцеху, які вже напрацьовані роками? Чому мовчать очільники ринків, де найчастіше вилучають сурогат? Чия це відповідальність? Вона на совісті кожного продавця чи людей зверху?


Марія ПАВЛОВИЧ
Єлизавета НАХАМЕЦЬ
Олена ЯКОБЧУК
(«Волинь24»)

Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На ДПЗ на базарчику ці самогонщиці,продають сурогат десятмліттями і не бояться нікого і нічого.У них все схвпчено і заплачено.Коли я зробила зауваження,то чуть не побили.ш
Відповісти
На конякіна 31 живе самогогщиця, працює в терцентрі, і ніхто не може зловити бо має свою клієнтуру, чужим не продає, а підопічним в терцентр сама носить, і хто що докаже ніхто, а люди труяться
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні