--> Що наливають у пляшки під виглядом горілки у Луцьку? РОЗСЛІДУВАННЯ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що наливають у пляшки під виглядом горілки у Луцьку? РОЗСЛІДУВАННЯ

6
-2
Що наливають у пляшки під виглядом горілки у Луцьку? РОЗСЛІДУВАННЯ
Журналісти інтернет-видання «Волинь24» без проблем придбали пляшку алкогольного напою в контейнері на ринку «Лучеськ», що на проспекті Відродження у Луцьку. Прозору рідину з різким запахом на їхнє прохання купив один із постійних клієнтів контейнера, де «пальонку», майже не криючись, наливають у пластикові пляшки.

Цікаво, що ж налили у пляшку? І чому вона має такий попит серед потенційних покупців, котрі прагнуть подивитись на світ крізь райдугу стакана? Наші кореспонденти вирішили зробити експертизу алкогольної «розливайки» у Волинському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи легко в Луцьку придбати дешевий алкоголь? РОЗСЛІДУВАННЯ

У результаті дослідження виявили, що сурогат у пластиковій пляшці з етикеткою «Coca-Cola», який ми придбали на ринку, є спиртовмісною сумішшю. Окрім того, у речовині виявили сторонні домішки та підвищену концентрацію сивушного масла (багатокомпонентна речовина із різким неприємним запахом, яка має червоний, зелений або жовтуватий відтінок. Сивушне масло є найшкідливішою домішкою у спиртах і спиртних напоях, оскільки її підвищений вміст веде до руйнування всіх органів і насамперед печінки).

Алкогольна «Coca-Cola» не відповідає вимогам чинного державного стандарту ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Вміст етилового спирту (показник міцності) у досліджуваному зразку рідини на момент проведення експертного дослідження становив 38,7% об. До слова, горілки й горілки особливі, відповідно до стандарту ДСТУ, повинні мати міцність 40,0±0,3% об.

Отже, перед вживанням такого диво-напою за «спокусливою» ціною варто тричі подумати. Раптом ти прокинешся у відділенні наркологічного диспансеру. Або не прокинешся зовсім.

Як зазначає завідувач відділення екстракорпоральних методів детоксикації Луцької міської клінічної лікарні Ігор Гордійчук, за 2017 рік госпіталізували 78 осіб у коматозному стані (загрозливий життю стан, що характеризують втратою свідомості, відсутністю реакції на зовнішні подразники, згасанням рефлексів до повного їх зникнення, порушенням глибини і частоти дихання, зміною судинного тонусу, почастішанням або уповільненням пульсуред.) з отруєнням алкоголем важкого ступеня, ще 11 осіб до того ж були у стані загального переохолодження. За 6 місяців 2018 року – 36 осіб у стані токсичної алкогольної коми.

Завідувач поліклінічного відділення Волинського обласного наркологічного диспансеру Інна Новосад розповіла, що алкогольний фальсифікат має специфічний вплив на пацієнтів.

«Велика кількість пацієнтів, які потрапляють на витвереження з гострою алкогольною інтоксикацією, з кожним роком збільшується і часом досягає 25-30% від загальної кількості стаціонарно пролікованих осіб. Можливо, це пов’язано із вживанням сурогатів, оскільки якість такої продукції викликає соматичну обтяжливість. Згідно з цим, у хворих спостерігаємо токсичні гепатити та панкреатити, порушення нервової системи, чутливості та рухомої функції нижніх кінцівок і ходи. Водночас із цими порушеннями можемо додати проблеми із процесом мислення, критичного ставлення до стану та хвороби, порушення пам’яті і сповільнення процесу навчання», – додає пані Інна.

За її словами, люди, які вживають сурогат – це прошарок соціально неблагополучних категорій населення, у яких стан здоров’я значно гірший, тому вживання контрафакту алкоголю ускладнює перебіг захворювань і сприяє набуттю нових хвороб.

Новосад інформує, що нещодавно у наркологічному диспансері зафіксували 2 нестандартні летальні випадки, коли пацієнтам у стані відміни алкоголю з делірієм (випадки, при яких стан скасування ускладнюється «білою гарячкою» – ред.) раптово ставало зле.

«Стан пацієнтів раптово погіршився: при свідомості артеріальний тиск і пульс падав до 0, і врятувати їх не вдалося. Ми припускаємо, що це пов’язано зі вживанням специфічних сурогатів алкоголю і їхнього впливу на серце або ж вживанням настойки глоду – седативного засобу (препарати, що володіють помірною заспокійливою дією – ред.) у великих кількостях», – підсумовує нарколог.

То чи можуть потенційні покупці бути впевнені у тому, що у пластиковій пляшці, окрім спирту, немає компонентів, які можуть призвести до летальних наслідків?

А про те, чи можливо в Луцьку припинити масовий продаж підробленої горілки і як з цим справляється місцева влада, читайте згодом.


Марія ПАВЛОВИЧ
Єлизавета НАХАМЕЦЬ
Олена ЯКОБЧУК


Передрук заборонено.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви ще перевірте "коньяки" в барі "Кавярня", що у приміщенні Собору під ялинами (там, де під столами лежать собаки і викушують собі блохи). Звідти люди, якщо беруть "до кави", приходять додому з критичним тиском до 200. І не знають, де воно взялося. Сьогодні в місті небезпечно купити алкоголь в будь-якому "маркеті". Хіба що в тому, який отримує продукцію прямо від виробника. Одна сивуха з однієї цистерни під різними наклейками.
Відповісти
А те що в магазинах теж якість під великим запитанням
Відповісти
Чим більше буде влада піднімати ціну на алкогольні напої,тим більше населення буде споживати всіляких сурогатів,хоча владі по барабану населення...ми для них є—бидло і хто п*є,і хто не п*є!
Відповісти
Проблема сурогату- це не тільки проблема Луцька, але й інших міст. В Ківерцях сурогат відкрито розливають на базарі. На одній з вулиць сурогатом торгують люди які працюють в лікарні, а їх син офіцер поліції. Це не вкладається в голові
Відповісти
Маркет "Вино Тайм" отримує алкоголь тільки від виробника. Там можна хоч якось гарантувати, що не купиш такого напою, про який написано в розслідуванні. А в барах, де під ногами лежать собаки, немає ні кави, ні коньяку, ні горілки. Там є жолуді, палений ячмінь і каштани. Усе це місиво пропонується як кава. І люди пють, "ласують" і кажуть: "Ох, як смачно!!!". Людина - не свиня, до усього звикне.
Відповісти
Звідки ви взяли,що це горілка, може це текіла
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні